XII Legislatura

Moratòria a l’anglès, llei de presidència i negativa a la comissió d’investigació als Mossos

Aquest dijous s'ha celebrat la primera sessió d'un ple que tindrà el plat fort divendres. S'hi han aprovat mocions de suport a la renda bàsica garantida i els CDR.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Aquest dijous ha començat una jornada parlamentària maratoniana que continuarà el matí de divendres. Durant aquesta s'ha aprovat una moratòria a l'obligatorietat d'acreditar nivell B2 d'una tercera llengua per obtenir el graduat universitari i s'han votat cinc propostes de resolució. Per a la segona part resta la votació de les propostes de resolució de Junts per Catalunya i ERC i el tema estrella, la reforma de la llei de presidència.

El que no entra a debat aquest divendres és la proposta de resolució per obrir una comissió d'investigació sobre l'espionatge a periodistes i polítics per part del Govern de la Generalitat, presentada per C's, PSC, CatComú i PP. Quinze minuts abans del ple la majoria independentista a la Junta de Portaveus ha decidit tombar el punt de l'ordre del dia. Per als partits proposants, la decisió és injusta, va contra els drets dels diputats i vol evitar investigar unes suposades males pràctiques dels Mossos d'Esquadra.

ERC i CUP han defensat que havien fet enrere el punt perquè contravenia el pacte de presentar només una proposta de resolució per grup parlamentari durant aquest Ple. Els proposants han considerat injustificat aquest argument en entendre que els independentistes coneixien de molt abans de la Junta de Portaveus de dijous al matí i fins i tot s'havia obert un període d'esmenes a la proposta de resolució.

El desacord ha estat tal que, els grups proposants, a l'inici del ple, han demanat que es votés incorporar de nou el punt. Finalment, la proposta ha estat descartada amb els vots en contra de la CUP, ERC i JxCAT.

La Junta de Portaveus ha pres també una decisió de calat amb impacte sobre la sessió de divendres. En contra del que havia demanat Ciutadans, s'ha decidit mantenir la modificació de la llei de presidència per tal de possibilitar una investidura a distància. Es preveu que el debat i votació d'aquesta proposta, que es farà per lectura única, sigui un dels punts calents de divendres.

També per lectura única s'ha aprovat l'ítem més destacat del ple d'aquest dijous. Es tracta de la proposició de llei del PSC per modificar la llei 2/2014 del 27 de gener on s'establia que per aconseguir la titulació universitària era necessari acreditar un nivell B2 d'una tercera llengua. Ara, s'aprova amb unanimitat una moratòria d'aquest requisit, entenent que el sistema educatiu no ofereix, encara, els recursos necessaris perquè l'estudiantat el pugui complir.

Abans de dinar, encara hi ha hagut temps per debatre la proposta de resolució del PP sobre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, de la qual, els populars en criticaven una suposada imparcialitat i manipulació política al servei de l'independentisme. Els de Xavier García Albiol només han rebut el suport de Ciutadans en tots els punts i del PSC en el tercer, el quart i el cinquè. La proposta de resolució ha estat descartada.

Represa la sessió, s'han debatut dues propostes de resolució, presentades per Catalunya en Comú i el PSC, sobre el garantiment de l'aplicació de la Llei de renda garantida de ciutadania. Tots els partits han mostrat consens en la importància de tirar endavant les mesures que aquesta preveu. El debat, tanmateix, ha girat entorn els motius pels quals encara no s'havia desplegat completament, si per l'inacció de l'administració catalana o per culpa de la paràlisi derivada de l'aplicació del 155.

A debat s'ha dut també la proposta de resolució de denúncia de la criminalització dels Comitès de Defensa de la República per l'aparell de l'Estat espanyol, presentada per la CUP, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, que ha estat aprovada amb els vots de les tres entitats proposants. També hi han donat suport els diputats de Catalunya en Comú que han aclarit que, el seu, no era un posicionament sobre el fons de les reivindicacions dels CDR, sinó sobre el seu dret a manifestar-les.

Finalment, Ciutadans ha defensat una proposta de resolució crítica amb els posicionaments presos les darreres setmanes per part dels sindicats majoritaris, als que han acusat d'alinear-se amb els independentistes. La resta de partits, en bloc -abstenció del PP inclosa-, han tombat la proposta de resolució acusant a Ciutadans de voler fer injerència a la vida interna dels sindicats i anar en contra de la seva independència.

Per divendres al matí resten les propostes de resolució d'ERC i Junts per Catalunya. També el plat fort del ple, el debat de la reforma de la llei de presidència que hauria de permetre una investidura a distància.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.