Fira del Llibre

Una Fira del Llibre en llengua pròpia i en defensa de la llibertat d'expressió

Només uns dies després del dia de Sant Jordi, la ciutat de València s’omple de llibres amb el començament de la 53 edició de la Fira del Llibre. Els més bibliofílics podran gaudir d’una setmana marcada per la reivindicació del català a la literatura amb un augment significatiu de les publicacions en llengua pròpia, ressalten els organitzadors. Un esdeveniment enfocat també en defensa de la llibertat d'expressió a través d'una mostra. Una de les moltes activitats previstes.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Amb la invenció del llibre electrònic, no eren pocs els que esperaven l’enfonsament del llibre tradicional a causa d'una suposada expansió del suport digital. Tanmateix, les vendes de llibres el darrer 2017 han crescut, mentre que el llibre electrònic tan sols representa un 4% del mercat a l’Estat espanyol. L’e-book abarateix costos, té avantatges mediambientals i molts lectors el troben un sistema còmode, però l'estima pel llibre no sembla minvar. No, almenys al ritme que presagiaven alguns gurús.

L’aroma del llibre nou, el tacte al passar les fulles, la sensació de perdre’s línia a línia... signes d’una addicció que, com qualsevol droga, no permet substitutius. Després d’un Sant Jordi marcat per la situació política, però també per la literatura i el llibre, València reprèn la capitalitat bibliòfila amb la 53a edició de la Fira del Llibre que arrenca demà i es perllongarà fins el proper sis de maig en la seu tradicional del Jardí de Vivers. Un espai, per cert, que inaugura l'avinguda dedicada a Guillem Agulló.

Una imatge de la passada edició de la Fira del Llibre de València, en la qual els més menuts tenen un gran protagonisme.

Aquesta edició ve marcada per l’augment significatiu de signatures d’autors en llengua catalana. El President del Gremi de Llibrers, Natxo Larraz, exposa que, del total de 740 signatures que hi haurà en la Fira, 230 són de obres publicades en català. Un creixement del 31% front l’any passat, amb signatures destacades com arales de Martí Domínguez, Marc Granell, Carme Riera, Salvador Company, Joan Navarro, Núria Cadenes, Josep Manel Vidal, Elvira Cambrils, Vicent Borràs, Encarna Sant-Celoni, Francesc Bayarri, Àlan Greus, Xavier Aliaga, Ferran Suay, Octavi Monsonís, Josep Ballester, Vicent Partal o Miquel Martínez, entre més. Un progrés molt significatiu en una edició de la Fira que busca promoure la lectura en la llengua pròpia per a grans i menuts.

Alhora, hi un increment d'autors en general: entre els autors en castellà de més renom, figures com Fernando Delgado, Alejando Palomas, Juan José Millàs o Almudena Grandes. L'escriptora madrilenya, altrament, serà també l’encarregada d’inaugurar una altra de les novetats de la Fira com ara els encontres d’autors amb clubs de lectura. Segons Larraz, s’han de reivindicar els clubs de lectura perquè són els espais que creen més lectors. “Volem invitar a tota la ciutadania a participar-hi en una festa del llibre, un autèntic festival de la lectura”, afirma.

L'ambient en la passada edició de la Fira.

La Fira de Vivers també estarà marcada per l’edició de més publicacions sobre feminisme i dones notables en diferents àrees. No obstant això, Larraz incideix en què mai hi ha hagut biaix de gènere en la Fira: “Sí que és veritat que les editorials estan apostant més per la publicació d’obres sobre igualtat de gènere i dones científiques o artistes, però a la Fira sempre hem tingut en compte l’autoria femenina”, assegura.

Tanmateix, aquesta edició de la Fira ha traspassat les tanques dels Jardins de Vivers. Tot i que ja l’any passat s’organitzà alguna activitat fora d'aquest emblemàtic espai, aquest any s’ha fet un pas més amb diferents accions fora del marc temporal i espacial de la Fira del Llibre. Així, ja el passat 19 d’abril, l’Oceanogràfic va albergar un contacontes. I dos dies després, la Filmoteca Valenciana va emetre el film guardonat amb dos premis Gaudí i tres premis Goya, La librería, d'Isabel Coixet. També, el dissabte vinent, la Fira s’endinsarà en Ciutat Vella amb un taller al Mercat Central. “A cau d’orella” pretén, no sols visibilitzar la lectura en espais alternatius, sinó promoure el consum cultural. “L’objectiu és que la Fira del Llibre estiga present en tota la ciutat de València”, sentencia Larraz.

Font: Fira de Llibre de València
Quan l'oratge acompanya, la Fira reuneix milers de persones.

Igualment, també hi ha programades tres exposicions amb el propòsit d’“omplir la ciutat de vida, cultura i llibertat”. Potser la mostra més esperada siga “Mordaça. Açò no va de gats”, organitzada per l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV). Després dels embats que ha sofert la cultura els darrers mesos, amb la comdemna de Valtonyc, amb el segrest de “Farinya” i la retirada de l’obra sobre els presos polítics d’ARCO, entre altres atacs, els valencians aposten per un clam per la llibertat d’expressió en l’art amb 77 il·lustracions que presenten una àmplia visió gràfica sobre la coneguda Llei Mordaça.

D’altra banda, pels més petits (o els seus pares nostàlgics) el Grup Anaya s’ha fet càrrec d’un panel sobre el gal més volgut de la literatura: “Asterix. Exposició d’imatge” presentarà una selecció de làmines amb vinyetes inèdites i esborranys que mostren el procés de realització del còmic. Per últim, la mostra “Llibres objecte, eines d’art” complaurà els desitjos dels més bibliofílics amb diverses intervencions d’art que reivindicaran el llibre en el seu suport físic.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.