Setmana Guillem Agulló

«Ni oblit, ni perdó»

Centenars de persones es manifesten a Burjassot (Horta) en record del jove antifeixista assassinat ara fa 25 anys per l'extrema dreta, Guillem Agulló. La mobilització ha recorregut els carrers de la població del militant de Maulets. La jornada reivindicativa ha finalitzat amb un acte que ha comptat amb la presència dels pares d'Agulló i amb una intervenció sonora d'Anna Gabriel, exdiputada de la CUP exiliada a Suïssa.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Quan encara restava mitja hora perquè la mobilització arrancara, la plaça Emilio Castellar de Burjassot (Horta) començava a tenyir-se d'estelades, banderes antifeixistes i d'altres insígnies esquerranes. Amb una presència de gent marcadament jove, la població de l'Horta acollia una concentració per reivindicar la memòria de Guillem Agulló, el jove militant de Maulets i antifeixista assassinat per l'extrema dreta d'una ganivetada al cor fa 25 anys. El clam de «ni oblid, ni perdó» seria la consigna més repetida per defensar un símbol contra la impunitat de la ultradreta.

Organitzada pel col·lectiu juvenil independentista Arran, la marxa ha recorregut Burjassot amb crits com «els carrers seran sempre nostres», «Burjassot serà la tomba del feixisme» i «cap agressió sense resposta». Les dolçaines i els tabals del grup Estrella Roja amb cançons com ara Maulets, Bella Ciao o la Muixeranga han estat la banda sonora d'una mobilització que volia recordar la figura de tot un referent de l'antifeixisme. El grup, de fet, ha interpretat l'himne republicà (avui es complien 87 anys que va proclamar-se la Segona República Espanyola) quan la manifestació ha transcorregut per part de la Societat la Constància de Burjassot, d'inspiració republicana.

 

A l'escenari en el qual s'ha fet els parlaments de les diferents organitzacions convocants, hi havia unes roses roges i un retrat de Guillem Agulló| EL TEMPS

Tot i que l'acte estava convocat per Arran, s'hi ha sumat la plana major d'Esquerra Republicana del País Valencià, amb el seu líder valencià, Josep Barberà, i el dirigent Agustí Cerdà al capdavant. Josep Picornell, senador català de la formació republicana, també ha acudit a la mobilització. De fet, el mateix Picornell s'ha reunit aquest dissabte amb la família de Guillem Agulló, ja que està preparant una moció sobre el jove antifeixista mort per l'extrema dreta per presentar-la a la Cambra Alta. Al seu torn, la jornada ha comptat amb presència d'altres entitats civils. Gemma Pasqual, escriptora i vicepresidenta d'Acció Cultural del País Valencià, ha assistit a la marxa.

Després de cridar en honor d'Agulló pels carrers del seu municipi natal, s'ha realitzat un acte per reivindicar la seua figura a la mateixa plaça Emilio Castellar, que acull l'ajuntament de la localitat. «Per tu Guillem, sempre serem antifeixistes i feministes. Són dues lluites que no es poden separar», ha proclamat des de l'escenari Mònica, representant del col·lectiu feminista Aranda, que ha destacat el paper de dones com ara Maria Mercè Marçal o Alejandra Soler. «La mort de Guillem va provocar un clam que va ressonar arreu de tots els Països Catalans: ni oblit, ni perdó», ha expressat Gonçal, que ha intervingut en nom de la Central Obrera Sindical (COS).

«Ara, tots tenen clar que va ser un assassinat polític», ha afirmat el pare de Guillem Agulló a través d'una gravació d'una entrevista, tot i estar present a la jornada reivindicativa. Després de les seues paraules, ha intervingut mitjançant un àudio enregistrat per a l'ocasió l'exdiputada de la CUP, Anna Gabriel, exiliada a Suïssa. «Davant el terror, només podem respondre amb la vida», ha manifestat, tot seguit de criticar «la impunitat de la violència feixista». «Som vida, sempre hem estat vida. Ells sempre han engendrat mort», ha censurat fent una comparació entre l'antifeixisme i les agressions de l'extrema dreta a tot l'Estat espanyol.

Des d'Arran, però, han apuntat contra les suposades connexions entre la ultradreta i l'Estat espanyol. «Ha sigut una relació històrica. La mateixa sala del Tribunal Suprem que empresona dirigents independentistes per les seues idees polítiques, absol ultres amb bazuca», ha denunciat la representant de l'organització, fent referència al resultat de l'Operació Panzer.

Una vegada s'han realitzat els diferents parlaments, una muixeranga ha tancat la jornada mentre el públic aixecava el puny clamant «Guillem Agulló, ni oblit, ni perdó». La memòria del jove de Burjassot assassinat per la ultradreta més viva que mai.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.