Interioritats socialistes

Quan el «neofranquista» Echávarri desafia Puig

El socialista Gabriel Echávarri ha generat maldecaps a la direcció del PSPV d'ençà que va accedir a l'alcaldia d'Alacant. A les crítiques al Consell, el seu suport inicial a Pedro Sánchez o les maniobres al passat congrés provincial de la formació del puny i la rosa, s'hi ha sumat la seua resistència a deixar l'alcaldia després del processament al denominat 'cas Comerç'.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Polèmiques. Decisions unilaterals. Enfrontaments amb tothom. Canvis de parers sobtats. Amb el socialista Gabriel Echávarri com a alcalde, Alacant s'ha convertit en un maldecap continu per al PSPV. Els estira-i-arronses permanents amb els exsocis de govern -Compromís i Guanyar Alacant- i la seua situació judicial -està imputat en dues causes: una per prevaricació i usurpació de funcions; l'altra per acomiadar la cunyada del portaveu del PP al consistori, Luis Barcala- han erosionat la marca del puny i la rosa al País Valencià. El risc que aquests episodis puguen evitar la continuïtat de l'equip municipal progressista a la ciutat després dels comicis del 2019 és força elevat.

Ara bé, la gestió d'Echávarri no sols ha desgastat les sigles socialistes al sud del territori. També ha comportat problemes interns al si del PSPV. La decisió de l'Audiència Provincial d'Alacant de confirmar el processament de l'alcalde per fraccionar suposadament contractes de l'àrea de Comerç, de la qual va ser responsable, per valor de 140.000 euros, ha esquinçat les relacions amb la direcció del socialisme valencià. Mentre el PSPV fixa la dimissió d'Echávarri en l'obertura del judici oral, tal com marquen els estatuts del partit i reclama Ferraz, l'alcalde s'aferra, de moment, al càrrec. És el darrer desafiament al president de la Generalitat Valencià i líder dels socialistes valencians, Ximo Puig.

-Crítiques al Consell. La gestió del fillol polític d'Ángel Franco, factòtum del socialisme alacantí, s'ha caracteritzat per convertir-se en un vers lliure, fins i tot, com a alcalde. A banda de les seues topades amb Guanyar Alacant i Compromís -siga quan eren socis de govern o amb conselleries com Economia, encapçalada per Rafael Climent- per determinades declaracions, les seues paraules també han molestat la sala de màquines del Palau de la Generalitat Valenciana. En un desdejuni organitzat per Radio Alicante l'any 2016, Echávarri va censurar el maltractament inversor del Consell a Alacant en comparació amb València. «El Govern valencià dirigeix vuit vegades més diners a València que a Alacant. Sé que Puig n'és conscient, però la seua coherència en matèria d'infrafinançament s'enfonsaria si no es corregeixen les desigualtats internes de finançament», va criticar. L'empipament fou visible a presidència.

-Suport a Pedro Sánchez. Quan la batalla pel lideratge del socialisme espanyol no estava en plena ebullició, l'exmembre d'Unió Valenciana i alcalde socialista va donar suport a Pedro Sánchez. Encara més, va ser un dels instigadors perquè plantara batalla a l'andalusa Susana Díaz, la candidata de la direcció valenciana i, especialment, de Puig. Aquell posicionament en favor de Sánchez va refredar les relacions amb el president valencià. Echávarri, però, va canviar de bàndol poc després i va alinear-se amb Díaz. La raó esgrimida fou que el sector crític del socialisme alacantí s'havia situat al costat del dirigent madrileny.

-La jugada del franquisme al congrés provincial. Al congrés provincial del socialisme alacantí, l'oficialisme del PSPV va migpartir-se. D'una banda, va actuar el sector de Franco, el contacte de la fontaneria de Blanqueries a la segona ciutat més poblada del País Valencià; i d'altra, hi havia els suports de l'actual alcalde de Xàbia (Marina Alta), José Chulvi, candidat predilecte de Puig. Tot i que els delegats del sector franquista, al qual pertany Echávarri, van donar suport a Chulvi com a president provincial, l'agrupació d'Alacant dominada per Franco no va ratificar la seua elecció. El motiu fou l'intent de situar com a vicesecretari d'organització al regidor socialista Carlos Giménez, implicat a la causa que afecta l'alcalde d'Alacant. El moviment del franquisme, frustrat per la negativa de Chulvi, no va agradar gens, segons fonts de la formació del puny i la rosa, a Puig.

 

Gabriel Echávarri, Susana Díaz i Ximo Puig| EL TEMPS

-Un candidat no confirmat. Fa unes setmanes, Echávarri va desafiar, de nou, al president valencià i líder del PSPV en un acte celebrat al Teatre Principal d'Alacant. «Estic en condicions de ser el candidat del PSPV-PSOE a l'alcaldia d'Alacant l'any 2019. Així ho marquen els estatuts del partit», va declarar. La maniobra situava Puig entre l'espasa i la paret, ja que una contestació contrària podria interpretar-se com un retret a Echávarri. Una estratègia de l'alcalde per marcar terreny i aconseguir la complicitat de Puig quan els problemes judicials l'assetgen. «Per salut democràtica, cal no mesclar l'àmbit institucional amb l'orgànic», va respondre el president valencià de manera incòmoda al guant llançat pel dirigent alacantí.

-La resistència d'Echávarri. A tots aquests episodis, s'hi suma la confirmació del seu processament al denominat cas Comerç. Com a conseqüència de la futura obertura del judici oral, Echávarri ha renunciat a presentar-se a la reelecció com a secretari local del PSOE d'Alacant, que ha d'escollir el seu líder orgànic al pròxim congrés previst per al 24 de març. Un pas endarrere, però, que el portaveu dels socialistes alacantins, cap de gabinet d'Echávarri, implicat també al presumpte fraccionament de contractes i empresari de l'oci, Lalo Díez, va negar. Eva Montesinos, regidora d'Urbanisme, és qui més sona per ocupar la batuta del socialisme alacantí.

Tot i cedit en l'aspecte orgànic, Echávarri, de moment, s'aferra a l'àmbit institucional, és a dir, no s'aparta com alcalde d'Alacant després de la confirmació del seu processament, pas previ a l'obertura del judici oral. De fet, el secretari d'organització estatal, José Luis Ábalos, ha advertit Echávarri en declaracions a El Mundo que aquest dilluns obriran un procediment disciplinari per determinar si suspenen l'alcalde de militància o l'expulsen de la formació del puny i la rosa. Menys contundent va pronunciar-se aquest dissabte Puig en acte orgànic dels socialistes a El Campello (Alacantí). El secretari general del PSPV va evitar demanar la dimissió al dirigent socialista. Ara bé, va recordar-li que la línia roja és l'obertura del judici oral, com fixa el codi ètic del PSOE, quan Echávarri té el banc dels acusats a tocar després de la confirmació del seu processament. Només falta que la Fiscalia i l'acusació particular -representada pel PP- entreguen els seus escrits de qualificació. El següent pas és dictaminar l'escrit d'obertura del judici.

Des de l'entorn de l'alcalde, tanmateix, es mostren immunes a la pressió amb diferent intensitat de Ferraz i Blanqueries. Si la també vicealcaldessa i portaveu del govern municipal, Eva Montesinos, va insinuar que Echávarri podria botar-se els estatuts del partit i continuar a l'alcaldia, Díez va afirmar aquest dissabte que «ja es prendrien les decisions pertinents» si es produeix l'obertura del judici. «Ni, de moment, ni sense moment», afirmen a Información fonts del cercle del dirigent socialista respecte la seua dimissió. És el darrer pols del fillol de Franco.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.