XII Legislatura

Compte enrere cap a una investidura gens confirmada

Les través judicials i els tempos per tancar un acord amb la CUP són les principals traves

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Ja hi ha data. El 12 de març és el dia escollit per Roger Torrent per celebrar el ple d'investidura de Jordi Sánchez. Falten cinc dies. En un context normal, això obriria un escenari de previsibilitat. Tot és relatiu, però, quan el candidat a la presidència està a la presó per motius polítics i han passat pocs mesos després de la proclamació, que no constitució, de la República catalana i la consegüent suspensió de l'autonomia de Catalunya per part de l'Estat espanyol.

L'obstacle més evident és el Tribunal Suprem. El jutge Llarena haurà de decidir si permet que Jordi Sánchez vagi al Parlament per ser investit. Tot hauria d'indicar que si el 1987 el pres basc Juan Carlos Yoldi va poder abandonar Herrera de la Mancha per poder defensar la seva candidatura a la presidència davant del Parlament basc com a candidat d'Herri Batasuna, amb l'expresident de l'ANC el criteri hauria de ser el mateix. Així ho reivindica la defensa de Sánchez. Tanmateix, segons una informació que es va filtrar al diari La Razón, Llarena no tindria intenció de deixar-lo sortir.

Aquesta opció és tan present que, durant l'habitual roda de premsa dels dimarts, el diputat de Junts per Catalunya Eduard Pujol ha anunciat que, si el jutge no accepta una excarceració temporal de Sánchez, presentaran una querella criminal contra el magistrat Pablo Llarena per prevaricació. De moment, el que s'ha presentat aquest dimarts és la petició de la defensa de Sánchez perquè se li permeti ser al Parlament dilluns que ve.

Jordi Pina, advocat del dirigent independentista, adverteix en el seu escrit que la denegació del permís, malgrat comportar "aplaudiments a curt termini", podria suposar posar "Espanya davant d'un possible risc de condemna futura per part del Tribunal Europeu de Drets Humans". Qui també estudia presentar una petició al Tribunal Suprem perquè permeti a Sánchez ser a la sessió d'investidura és el Parlament. Així doncs, aquest dimarts la Mesa ha demanat un informe als lletrats per saber si és adequat presentar aquesta petició en tant que institució afectada.

Si hi hagués una decisió favorable als interessos dels independentistes per part de Llarena, a Junts per Catalunya i Esquerra Republicana els restaria tancar, també, un acord amb la CUP. Els anticapitalistes, que el cap de setmana van decidir no donar suport al pacte que els oferien les altres dues formacions, han considerat "imprudent" convocar un ple d'investidura sense que hi hagi una majoria assegurada. "Es fa molt difícil que puguem arribar a un acord abans de dilluns, coneixeu els processos de decisió de la CUP", ha explicat la diputada Maria Sirvent.

Des de Junts per Catalunya i ERC, però, confien poder fer arribar a temps una proposta als cupaires per tal que tinguin temps per activar els seus òrgans de decisió interna i puguin subscriure el pacte abans del dilluns. Les dues formacions han reivindicat que el pacte entre elles dues ja està tancat i preveuen presentar-lo aquesta setmana. De fet, ERC, ha aprofitat per fer valdre un dels elements d'aquest acord. En una roda de premsa dedicada exclusivament a exposar els motius pels quals les diputades d'Esquerra participarien en la vaga de dones del 8 de març, Jenn Díaz ha anunciat que l'equip de govern tindria una composició paritària.

Malgrat el positivisme de les formacions independentistes majoritàries, sembla complicat que abans de dilluns que ve es puguin reunir totes les condicions perquè es produeixi una investidura efectiva de Jordi Sánchez. Ara bé, en política catalana, res es pot descartar.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.