XII Legislatura

Puigdemont contra l'Estat espanyol

El president català ha presentat una demanda davant el Comitè dels Drets Humans de les Nacions Unides

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L'advocat Ben Emmerson ha presentat aquest matí la denúncia de Carles Puigdemont contra l'Estat espanyol al Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides. Ho ha fet després que ahir, el president català, ho anunciés durant el missatge institucional en el qual comunicà que faria un pas al costat en favor de Jordi Sánchez. L'escrit acusatori, registrat el dia 1 de març, exposa que "Espanya és culpable de violar les obligacions dels tractats internacionals a través de la contínua imposició de restriccions desproporcionades i injustificades". Així doncs, el text considera que s'estan violant els drets polítics que recull la Declaració Universal dels Drets Humans i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics.

Amb aquesta acció, segons recull el redactat, Puigdemont vol reivindicar , d'acord amb els tractats ratificats per l'Estat espanyol, el seu dret a participar d'eleccions, el seu dret de llibertat d'associació amb altres polítics amb qui comparteix l'objectiu comú de la independència de Catalunya i el seu dret a expressar-se lliure i pacíficament en pro de la causa independentista. Així doncs, interpel·la al Comitè demanant-li que garanteixi per a ell uns drets que estan essent "violats amb la conducta continuada del Regne d'Espanya".

L'escrit d'Emmerson explica que Puigdemont va ser deposat com a "President regional de Catalunya" pel govern espanyol a causa del seu rol de lideratge dins el moviment independentista i que, no obstant això, va tornar a guanyar les eleccions del 21 de desembre. No obstant això, detalla, l'Estat "ha frustrat la seva reelecció". Això fa, sempre segons la denuncia, que el president català s'hagi vist obligat a triar entre tornar de l'exili -i, per tant, ser "inevitablement, subjecte d'una detenció arbitrària" i apartat d'una futura participació política-; romandre com a president a l'exili obstruint les funcions del parlament català i permetent que se seguís manant Catalunya des de Madrid o, com finalment ha passat, permetent una candidatura alternativa.

Per tot plegat, el text, que recull més d'una setantena de circumstàncies en les que s'al·lega que s'han produït violacions dels drets del demandant, conclou que "el tracte rebut per Puigdemont de part de l'Estat espanyol constitueix una violació del dret internacional per raons de discriminació basades en opinions polítiques". Finalment, procedeix a demanar que insti a "Espanya a prendre les mesures necessàries per acabar amb les violacions detectades pel Comitè".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.