XII Legislatura

Puigdemont fa un pas al costat i ungeix Jordi Sànchez

Després de ser ratificat per la majoria parlamentària, el president català ha comparegut des de l'exili anunciant que se centrarà en l'acció internacional i deixant pas a un nou candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya. Ha comunicat també una denúncia contra l'Estat espanyol a l'ONU

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Carles Puigdemont ha comparegut aquest dijous al vespre per anunciar que deixa pas a Jordi Sànchez per ser investit com a president de la Generalitat de Catalunya. Ho ha fet a partir d'un vídeo a les seves xarxes, on ha comunicat que convocarà un Consell de la República a l'exterior els dies vinents. També ha anunciat que denunciarà a l'Estat espanyol davant del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides.

El president català ha fet aquesta compareixença després que, al matí, les formacions independentistes aprovessin al Parlament una proposta de resolució amb voluntat de conferir-li legitimitat a ell i al referèndum de l'1 d'octubre. El gironí ha agraït el suport expressat a la "legitimitat democràtica que representem i a la meva funció com a president". Ha insistit en el fet que, per tot plegat, "Catalunya s'ha guanyat el dret a esdevenir una república independent, democràtica i de dret".

Puigdemont ha recordat que fa quatre mesos que el govern que presideix "va ser foragitat" pel 155 i ha dit que ho van fer per "obligar Catalunya a una rendició que no obtindran". Així doncs, ha anunciat que era el moment de compartir les decisions preses "de manera acordada per complir amb el mandat del referèndum de l'1 d'octubre".

Aquestes mesures passen, primer, per convocar els diputats republicans a Brussel·les per tal d'instituir el Consell de la República. La reunió "solemne", que podria tenir lloc a principis de la setmana que ve, permetria instaurar el que ha de ser la representació de la institució republicana catalana a l'exterior. Puigdemont ha comunicat que aquest Consell estarà en "contacte permanent amb el Govern de l'interior" i que ha de permetre "culminar el procés constituent".

Un Govern a l'interior que ha renunciat a presidir per tal que, en paraules seves, "les nostres institucions puguin ser governades per l'independentisme i no pel 155". Així doncs, ha demanat a Roger Torrent que iniciï una nova ronda de contactes amb els partits en la qual ha comunicat que JxCat proposarà Jordi Sànchez. "Ara, Madrid no tindrà cap excusa per continuar la política d'ocupació de les nostres institucions", ha dit. No obstant això, també ha reconegut que la investidura d'un candidat alternatiu "no restitueix del tot la nostra república, però ens permet iniciar la propera fase del camí cap a la independència".

El president Carles Puigdemont ha anunciat també que s'iniciarà una nova "ofensiva política i judicial internacional". El primer pas, ha avançat, consistirà en una demanda presentada aquesta tarda contra l'Estat espanyol davant el Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides. Entén que l'Estat no ha respectat els seus drets fonamentals i ha violat la Carta dels Drets Humans i els Drets Civils.

El seu missatge l'ha acabat desitjant retornar "algun dia a Catalunya com un home lliure".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.