Referèndum

Amnistia denuncia que la policia va actuar desproporcionadament l'1-O

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

"Es van restringir desproporcionadament el dret a la llibertat d'expressió i el dret de reunió pacífica de les persones que donaven suport a la independència catalana". Amb aquesta contundència comença el capítol que dedica al "regne d'Espanya" l'informe anual d'Amnistia Internacional publicat aquest 22 de febrer. De fet, en l'apartat introductori dedicat a Europa i l'Àsia central, l'estudi ja denuncia que, durant la celebració del referèndum de l'1 d'octubre, les forces de seguretat espanyoles "van emprar una força innecessària i desproporcionada contra manifestants i en van lesionar centenars". Com a proves, indica el text, hi ha les imatges de "la policia colpejant manifestants pacífics".

Entre les diverses prohibicions fetes pels tribunals durant els dies previs al referèndum, l'informe destaca les dels actes en favor de l'1 d'octubre que s'havien de celebrar a Madrid i a Victòria. Destaca, també que l'ajuntament de Castelldefels va dictar una prohibició general d'utilitzar espais públics per a actes relacionats amb el referèndum. Recull també els empresonaments de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, però no els d'Oriol Junqueras i Joaquim Forn, que com els altres dos, segueixen presos.

Remarca també que en moltes ocasions "les autoritats van presentar càrrecs contra persones que havien expressat opinions que no constituïen incitació a cometre un delicte de terrorisme i s'inscrivien entre les formes d'expressió permissibles d'acord al dret internacional". En aquest punt, tanmateix, a part del cas català hi suma els casos de tuitaires com Casandra Vera o el dels Titellaires de Madrid.

L'Estat espanyol rep també crítiques per no complir amb el compromís d'acollida de refugiats, pel manteniment de la impunitat dels crims del franquisme o per aplicar de manera "desproporcionada" la legislació antiterrorista en el cas dels fets del bar de la localitat d'Alsasua (País Basc). Pel que fa al dret a l'habitatge, Amnistia denuncia que "milers de persones van patir desallotjaments forçats sense les garanties judicials adequades ni la provisió d'allotjament alternatiu per part de l'Estat".

Al recull, Amnistia Internacional també informa que el proper estudi d'investigació que faran girarà entorn de l'impacte de les mesures d'austeritat al si del sistema sanitari de l'Estat espanyol.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.