País Valencià

TV3 espera el seu torn

Amb les emissions provisionals d'À Punt previstes per abril i les definitives per a juny, la posada en marxa de l'acord de reciprocitat entre la televisió pública valenciana i TV3 podria activar-se a finals de l'estiu. Tot i la manca d'un segon múltiplex per poder emetre el canal català, la possibilitat d'encabir el senyal de la televisió pública de Catalunya per l'actual espai radioelèctric pot ser la solució per desbloquejar el laberint tècnic. La distribució del cost econòmic entre ambdues corporacions seria el darrer obstacle per complir amb el mandat parlamentari aprovat durant la passada legislatura per totes les forces polítiques.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

A l'homenatge que va realitzar-se als passats Premis Octubre al referent del valencianisme i el republicanisme, Vicent Marco Miranda, el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, va fer una promesa. «La reciprocitat amb TV3 està assegurada. Només es pose en marxa l'actual À Punt, pot fer-se efectiva. Jo mateix m'encarregaré de fer les accions perquè siga possible», va afirmar a la xerrada celebrada en l'Octubre Centre de Cultura Contemporània.

La promesa de Morera del retorn de les emissions de TV3 al País Valencià es feia basant-se en l'acord de reciprocitat al qual van arribar durant la passada legislatura el Consell d'Alberto Fabra i la Generalitat Catalana d'Artur Mas. Un pacte que, segons les fonts consultades per aquest setmanari, podria reactivar-se a finals d'estiu, després que À Punt emeta en proves durant l'abril i comence la seua programació completa a juny. 

Aquest acord de reciprocitat que, en cas de no aplicar-se podia perdre vigència enguany, va ser ratificat en aquell moment per les Corts Valencianes amb el suport de tots els grups parlamentaris. Una assegurança davant les crítiques dels populars i de Ciutadans i de les reticències que puguen tenir els sectors menys valencianistes del PSPV-PSOE.

El pacte, que no necessita a priori cap renovació per la mort i el naixement d'una nova televisió pública valenciana, precisava que «la voluntat de les parts és establir un marc de col·laboració que regule amb continuïtat, qualitat i transparència les emissions de cada una de les comunitats firmants en el territori de l'altra, vinculant o condicionat la seua efectivitat a la disponibilitat de l'espectre radioelèctric necessari l'assignació del qual competeix al Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme». És a dir, s'establia la necessitat de comptar amb la concessió d'un múltiplex nou per al País Valencià, una reivindicació inclosa en l'ampliació de l'Acord del Botànic.

Tanmateix, i tal com va contar aquest setmanari, les dificultats per aconseguir que el Govern espanyol del PP atorgue un altre múltiplex al País Valencià va comportar que el Consell explorara alternatives. De fet, la pèrdua d'un múltiplex l'any 2014 en plena ofensiva de recentralització de l'Estat perquè la telefonia mòbil a poc a poc vaja guanyant terreny al sector va suggerir buscar altres opcions, al marge de negociar més espai radioelèctric.

Una de les alternatives que van barallar-se en aquell moment fou encabir el senyal de TV3 a través de l'espai radioelèctric actual, ja que actualment les actuals emissions no l'ocupen al 100%. Aquesta fórmula tècnica, de moment, seria la que més paperetes tindria per possibilitar que programes com ara Polònia o 30 Minuts pogueren veure’s als televisors dels valencians.

Amb el laberint tècnic més o menys esclarit a falta de solucionar altres qüestions de transport del senyal que preocupen -la xarxa de repetidors està pràcticament per renovar, i podria retrasar les previsions del retorn de les emissions, fins i tot, en el cas d'A Punt-, el següent pas seria fixar un pacte entre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació per establir els termes econòmics de la reciprocitat del senyal. Una col·laboració que podria sumar un tercer component, IB3.

Pressió civil

Mentre tot aquest procés està en marxa, des de la societat civil es pressiona perquè les emissions de TV3 siguen una realitat. Acció Cultural del País Valencià (ACPV) va convocar fa uns mesos a les diferents universitats públiques del País Valencià en un acte en el qual va reclamar-se la reciprocitat entre TV3 i la futura A Punt. El debat va convertir-se en un clam pel retorn del canal públic català a les pantalles de televisió dels valencians.

L'organització cívica, a més, va reunir-se aquest dimecres per separat amb el secretari autonòmic de Comunicació del Govern valencià, José María Vidal, i amb el síndic parlamentari de Compromís, Fran Ferri. «Vam confirmar que el calendari de tornada de les emissions es compleix», va assegurar l'entitat cultural. ACPV també va trobar-se amb el diputat de Podem a les Corts Valencianes, Antonio Montiel, que va expressar-los el seu suport i compromís en vigilar que siga efectiva la tornada de TV3 al comandament dels habitants del País Valencià.

Els dirigents d'Acció Cultural del País Valencià Ferran Suay i Toni Gisbert es reuneixen amb el síndic parlamentari de Compromís, Fran Ferri, per parlar sobre el retorn de TV3. 

«Valorem positivament totes dues reunions. Com a part del nostre paper com a instrument associatiu en favor de la llengua, la cultura i els drets i llibertats civils i democràtics del poble valencià, era la nostra obligació», van assenyalar des d'ACPV. «La nostra entitat continuarà complint la seua funció de garantir el compliment de l'acord de reciprocitat i, conseqüentment, la recuperació de la ràdio i televisió valencianes i del senyal de TV3 dins d'aquesta legislatura, una reclamació social assumida per les forces que formen el Govern del Botànic abans d'accedir a les institucions i, per tant, un compromís amb la ciutadania», van rematar després d'aquelles cites. La possibilitat de gaudir de més canals en català al País Valencià cada vegada més a prop.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.