TV3, el següent al comandament valencià?

Del silenci a tindre presència. Els valencians podran tornar a gaudir de televisió en llengua pròpia quan enguany es pose en marxa la nova RTVV. Ara bé, potser no siga l'únic canal en català. La vigència de l'acord de reciprocitat entre TV3 i la vella Canal 9 que va impulsar el PP pot recuperar-ne les emissions. Mentre Acció Cultural del País Valencià centra l'acte del 25 d'abril en exigir la tornada del senyal de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, l'entitat i el Consell han establert contactes per fer-ho realitat. Tot i que el Govern valencià reclama un nou múltiplex, hi ha diverses propostes per emetre, de nou, TV3 amb l'actual espai radioelèctric.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

«Comparec davant aquestes Corts per presentar l'acord de reciprocitat entre el Consell i el Govern català per a la difusió de les emissions dels canals de televisió de Catalunya i la Comunitat Valenciana en els seus respectius territoris». La frase no forma part d'un discurs imaginari del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, per presentar un futur conveni de reciprocitat entre ambdós territoris. José Císcar, en aquell moment vicepresident del Consell del PP, va pronunciar aquestes paraules el 12 de juny de 2013. Els populars, que ara bramen contra qualsevol pacte amb Catalunya, van presentar al parlament valencià aquest acord. I tots els diputats, fins i tot, Isabel Bonig, actual líder de la formació conservadora, va donar-hi suport.

Mesos després, però, el president Alberto Fabra va desbaratar qualsevol opció de reciprocitat. No va ser per cap deriva anticatalanista. El tancament de la vella RTVV impossibilitava complir-ne l'acord. Ara, amb la nova televisió pública valenciana comptant els mesos per obrir, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha aprofitat per recordar «l'orfandat de mitjans públics en llengua pròpia». «Volem TV3, IB3 i la ràdio i televisions valencianes. Volem la plena recepció de les televisions i ràdios públiques en català, per posar fi a la censura i garantir l'accés de la nostra llengua als mitjans de comunicació de masses», ha expressat l'entitat en un comunicat.

Una vegada s'ha aconseguit la competència lingüística a l'administració pública, ACPV ha fixat al seu full de ruta com a objectiu aconseguir que la campanya #sensesenyal siga un record de la història. És a dir, que TV3 tinga un lloc reservat en els comandaments de cada valencià. Per pressionar al Govern valencià, l'entitat ha centrat l'acte del 25 d'abril en aquesta qüestió. Tant, que, fins i tot, la jornada matutina serà una festa del Club Super3, hi haurà una actuació musical d'IB3, personatges de la televisió valenciana, actuacions i tallers. Tanmateix, i amb el mateix estil discret que a la capacitació lingüística, ACPV ha establert contactes amb el Consell perquè, almenys, TV3 es puga veure al País Valencià aviat. Les reunions s'han iniciat.

El conveni de reciprocitat entre Canal 9 i TV3 que va firmar la Generalitat Valenciana d'Alberto Fabra i el Govern català d'Artur Mas aplana la qüestió. Amb una vigència de quatre anys -enguany seria l'últim efectiu-, el Consell no ha d'impulsar cap pacte amb Catalunya. Un fet que alleugera el procediment: traure del calaix la reciprocitat haguera pogut despertar polseguera al PP i Ciutadans. Però també als sectors del PSPV més reticents a qualsevol assumpte relacionat en la promoció de la llengua o en millorar la complicitat amb la resta de territoris de l'àrea lingüística comuna.

L'acord firmat en 2013 entre Císcar i Francesc Homs, en aquell moment conseller de presidència, «possibilita la difusió efectiva de les emissions dels canals de televisió de titularitat de la Generalitat de Catalunya (TV3, 3/24, Super 3, 33, Esport3, TV3HD,TV3CAT) en el territori de la Comunitat Valenciana, així com els canals de la Generalitat de la Comunitat Valenciana (Canal Nou, Canal Nou HD, Canal Nou Dos, Canal Nou 24, Canal Nou Internacional) en el territori de Catalunya».

Sala de realització de TV3//Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Un document vigent -no hi ha cap article, a priori, que en parle de resolució en cas de tancament d'una radiotelevisió- que va ser possible amb el peatge de la Generalitat de Catalunya d'acceptar les senyes d'identitat valencianes que proposava el PP com a pròpies. Amb tot, la jugada també va obligar als populars a empassar-se la simbologia nacional de Catalunya, de la qual abominen. L'acord sobre la reciprocitat de les emissions va ser ratificat en la trobada que van tindre el president català, Carles Puigdemont, i el president valencià, Ximo Puig, a Barcelona en maig del 2015.

El text, però, fixa que «la voluntat de les parts és establir un marc de col·laboració que regule amb continuïtat, qualitat i transparència les emissions de cada una de les comunitats firmants en el territori de l'altra, vinculant o condicionat la seua efectivitat a la disponibilitat de l'espectre radioelèctric necessari l'assignació del qual competeix al Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme». Això és, a la concessió del Govern espanyol d'un nou múltiplex al País Valencià.

Actualment, el múltiplex valencià està reservat en un 50% per als dos canals privats (Las Provincias, que emet a Metropolitan TV contingut enllaunat per evitar la sanció; i Mediterráneo TV, propietat de la Conferència Episcopal) i en l'altra meitat per a les televisions de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació. Una impossibilitat, d'entrada, que obliga al Govern valencià a exigir a Madrid un segon múltiplex per veure TV3, tal com recull la segona versió de l'Acord del Botànic.

Tanmateix, el Consell no s'ho juga tot a una carta. Segons fonts governamentals, sobre la taula hi ha diverses opcions tècniques per emetre TV3. L'objectiu és evitar fiar-ho tot a una negociació política per més espai radioelèctric davant l'executiu de Mariano Rajoy. I no només per la manca de sensibilitat de Madrid cap al País Valencià. També per la recentralització impulsada en matèria de telecomunicacions -l'any 2014 diverses autonomies de l'Estat va perdre un múltiplex-, i, especialment, per la reducció dels canals de TDT perquè la telefonia mòbil ocupe aquest espai de forma progressiva.

Així, les cartes alternatives poden ser més reals que no la concessió d'un nou múltiplex, tot i que la Generalitat Valenciana lluitarà per aconseguir-ho. Ara bé, sense un segon múltiplex la reciprocitat quedaria limitada a TV3. L'experiència balear d'incloure quasi la totalitat dels canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha estat dolenta, ja que bona part d'ells s'emeten en una qualitat pitjor. Només si s'aconseguiria més espai radioelèctric es debatria la possibilitat d'incorporar més canals de la televisió pública catalana i de les Illes. I tot, si les opcions tècniques que es debaten tiren endavant.

Amb tot, hi ha qüestions que estan en mans de la corporació catalana. Que moltes produccions i sèries que emet TV3 hagen estat adquirides pagant els drets de Catalunya impossibilita que s'emeten al País Valencià. Una solució que s'ha barallat seria emetre el canal internacional, ja que està fonamentat en continguts d'elaboració pròpia.

Cartell reivindicatiu d'Acció Cultural del País Valencià//ACPV. 

Un assumpte més clar, per la posició d'ACPV, seria per quina xarxa emetria en un futur TV3. Tot i que l'entitat cívica va realitzar un esforç molt gran per adquirir una xarxa de repetidors, des de l'associació apunten que la intenció -en cas que fructifiquen els contactes encara inicials amb el Consell- és emetre a través de la tecnologia de la mateixa Generalitat Valenciana.

«Qualsevol intent d'emetre a través de la nostra xarxa seria, com a mínim, alegal, i, per tant, no ens arrisquem. Tampoc podríem, ja que els dispositius està emmagatzemada i, segurament, bona part s'haja quedat obsoleta. A més, aquesta iniciativa es feia com a substitució d'una tasca que corresponia al Govern valencià. Si aconseguim, gràcies a aquesta mobilització, més força perquè les emissions de TV3 siguen una realitat al País Valencià, s'ha d'emetre's a través de la xarxa de repetidors de la Generalitat Valenciana», apunta Toni Gisbert, secretari d'ACPV.

Més enllà de la reciprocitat del senyal

El full de ruta, però, no s'acaba en aconseguir que les sèries de TV3 surten als televisors valencians. «El següent pas, en cas que s'aconseguisca la reciprocitat, seria la col·laboració conjunta entre les televisions públiques dels tres territoris. Retransmissions o produccions conjuntes en serien alguns exemples», explica Gisbert.

Una col·laboració que, de fet, està contemplada al projecte de la nova directora de la corporació, Empar Marco. Tal com va detallar EL TEMPS, el projecte aposta per promoure «la reciprocitat amb els mitjans públics de les Illes Balears i Catalunya, i a la vegada, cooperar en la realització d'alguns productes de manera conjunta que ja fan IB3 i TV3». «Això permetrà eixamplar el mercat laboral dels actors, ampliarà el mapa sonor i abaratirà costos», estableix al document de Marco. Una cooperació que podria estar més a prop amb el nomenament d'un valencià, Vicent Sanchis, com a director de TV3. La llengua pròpia pot guanyar un espai més a l'oferta televisiva dels valencians. El #sensesenyal pot quedar-se en anècdota.

 


Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.