XII Legislatura

El Parlament proposa Carles Puigdemont per ser investit president de la Generalitat

Roger Torrent ha constatat que el president català és l'únic que reunia els suports per ser investit. Ha anunciat, també, que vol reunir-se amb Rajoy, els presos polítics i els consellers exiliats

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El president del Parlament català ha constatat aquest dilluns al matí el que ja era sabut per tothom. Carles Puigdemont és l'únic diputat que gaudeix dels suports necessaris per ser investit president de la Generalitat. Així doncs, Roger Torrent ha anunciat que el proposaria com a candidat a la presidència davant la cambra parlamentària i ha manifestat ser "conscient de la situació personal i judicial del senyor Puigdemont i de la seva absoluta legitimitat per ser candidat". També ha exposat que ha fet una petició al president del Govern de l'Estat espanyol per tal de reunir-se i analitzar la situació catalana. A més, ha avançat que es vol trobar amb el tres presos polítics que han estat triats com a diputats, els consellers catalans a l'exili i amb el mateix Puigdemont.

Ara, doncs, s'obre un període, que s'allargarà com a molt fins al 31 de gener, en què caldrà veure com es consuma la investidura. Malgrat que des de Junts per Catalunya no volen tancar oficialment la porta a que Puigdemont sigui present a la sessió d'investidura, guanya força la possibilitat que aquest faci el seu discurs de candidat per mitjà de videoconferència o delegant-ne la lectura en un altre diputat. Des de l'Executiu estatal espanyol ja s'ha avançat, però, que una investidura telemàtica serà considerada il·legal. L'opció tampoc agrada a Esquerra Republicana, principal aliada de Junts per Catalunya, que veu difícil que una investidura d'aquesta mena sigui rubricada per l'aparell estatal. Tot i que preferirien una opció més pragmàtica, tot indica que hi donaran suport per tal de no trencar la unitat del bloc independentista. A l'espera, això sí, que calgui anar a un segon intent d'investidura.

De moment, però, encara falta per desvelar la data de la sessió d'investidura. Tot i que el termini final és el dimecres 31 de gener, diverses fonts assenyalen que és probable que no s'esgoti el termini i se celebri dilluns o dimarts de la mateixa setmana. 

Context anòmal

Puigdemont, que fa mesos que ha establert el seu camp base a Brussel·lesha viatjat aquest matí a Dinamarca per participar d'una conferència a la Universitat de Copenhaguen. La Fiscalia de l'Estat espanyol ha demanat al Tribunal Suprem que activi una euroordre de detenció per al president català. Tanmateix, segons ha avançat el diari Ara, sembla que el jutge Llarena no tindria intenció d'activar-la.

Mentrestant, també aquest dilluns al matí, a les portes del Parc de la Ciutadella, que dóna accés al Parlament català, s'hi han pogut veure prop de mitja dotzena de furgons del Cos Nacional de Policia aparcades als diferents accessos. Un situació gens habitual i que alguns interpreten com una mesura de vigilància davant un hipotètic retorn de Carles Puigdemont a Catalunya.

Alhora, dins del circuit parlamentari, el PSC ha anunciat que quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la decisió d'investir Carles Puigdemont, presentaran una petició de reconsideració, ja que creuen que aquesta possibilitat no s'ajusta a la llei.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.