Unió Europea

Per què Espanya no vol Puigdemont a Dinamarca?

Pressions a Letònia, al Parlament Europeu i als fòrums internacionals són només algunes de les tàctiques del govern de l'Estat per provar d'aturar la projecció internacional de la situació repressiva contra Catalunya.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El candidat a ser investit president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, té agendada una conferència dilluns a la Universitat de Copenhaguen. Quelcom que, com és habitual, ha provocat una reacció airada de la diplomàcia espanyola. En una entrevista a RAC1, l’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, va afirmar que "l'Estat té l'euroordre preparadíssima". El diumenge es confirmava això i dilluns al matí Puigdemont ha agafat el vol a Dinamarca. Curiosament, però, el jutge Pablo Llarena s'ha negat a reactivar l'euroordre de detenció, en contra el que va anunciar la fiscalia el dia anterior al viatge.

El cert és que l’Estat no ha escatimat en esforços per provar de dinamitar qualsevol suport exterior a la causa republicana. El maig passat EL TEMPS oferia en exclusiva una informació del Diplocat en què s’apuntava que el Govern espanyol havia amenaçat Letònia de no enviar tropes en el seu torn a l’OTAN per evitar ingerències aèries de Rússia si Riga permetia un acte sobre la independència. A finals d’any, la informació es confirmava a Público.

També a finals d’any un membre de la delegació espanyola de l’OSCE va intervenir durant la presentació de l’informe del Grup Barnils sobre vulneració del dret a la informació a la Parallel Civil Society Conference d’enguany. Un any abans transcendia la carta que el portaveu del PP al Parlament Europeu, González Pons, enviava als eurodiputats per tal de demanar-los que no assistissin a la conferència que Puigdemont, juntament amb Oriol Junqueras i Raül Romeva, havien de pronunciar a l’eurocambra.

En aquest sentit, el govern de l’Estat espanyol no ha deixat pràcticament cap serrell sense cobrir.

Puigdemont és a Copenhaguen. El que sí és cert és que un arrest i una extradició a la Unió Europea només pot contribuir a enrarir, encara més, les relacions comunitàries.Després que el seu advocat, Jaume Alonso Cuevillas, advertira que qualsevol situació és possible, des de la detenció fins a la plena llibertat de Puigdemont a circular per Dinamarca, el jutge del Tribunal Suprem s'ha negat a reactivar l'euroordre, possiblement temerós que un altre país contradigui les intencions de la justícia espanyola.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.