Economia

Antoni Abad: "Els països que malgasten no tenen futur"

El president de la patronal vallesana Cecot, Antoni Abad, ha valorat positivament el creixement de l'economia catalana i espanyola el 2017 i preveu també «un 2018 en positiu» a pesar dels "efectes dels atemptats de l'agost i els fets de l'1 d'octubre". 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Antoni Abad, president de la Cecot (Confederació Empresarial Comarcal de Terrassa), ha afirmat que «tot i l'impacte dels atemptats de l'agost i els fets del primer d'octubre», el balanç econòmic de l'any a Catalunya ha estat positiu: «Els sectors més industrials i tots es serveis vinculats a la indústria ho han notat poc o gens», ha afirmat Abad, que ha afegit que «el comerç ha sentit l'impacte» però presenta bons resultats en 2017 i només «les inversions estrangeres immobiliàries han sigut molt sensibles i han tingut caigudes importants».

En la tradicional roda de premsa anual per valorar l'evolució econòmica, el president de la Cecot ha destacat «que les exportacions catalanes hagin augmentat un 9%» i ha afirmat que els responsables d'aquest augment són els equips de moltes i moltes empreses que mereixen «un reconeixement» per la feina feta.

Pel que fa a l'expedient informatiu que la patronal Foment, dins de la qual està integrada Cecot, ha obert a la patronal vallesana, Antoni Abad ha dit que encara no han rebut l'esmentat expedient i, per tant, no en coneix el contingut. Sí que ha declarat que a la Cecot se senten «sorpresos» perquè «el 2017 no hem treballat en tensió ni hem volgut tensar res». Abad ha dit que hi ha pogut haver errors però res que no es pugui aclarir parlant: «Entenc que no les encertem totes i que poden haver malentesos però amb diàleg fluirien millor les coses».

El president de la Cecot, de tota manera, ha tret pit perquè ha aconseguit que els tribunals els donin la raó en la reclamació contra la translació a la factura elèctrica de les compensacions econòmiques a la plataforma Castor («Estem contents que els tribunals ens hagin donat la raó sobre el Castor») i ha recordat que van «proposar a Foment que liderés aquesta reclamació i no ho va fer».

Com sovint les diferències entre Foment i Cecot han estat per les seves diferències respecte al dèficit fiscal i les conseqüències polítiques que se'n deriven, Abad ha recordat que sempre han defensat que «toca prioritzar la defensa professional de la competitivitat de les empreses i del propi país».

Com a factor de la competitivitat del país ha suggerit que les balances fiscals eren i són una qüestió cabdal. «En el 2006 -ha recordat Abad- ja ens vam preguntar quin era el secret més bén guardat i ja vam dir que eren les balances fiscals espanyoles». Ha afegit que, ja en aquell moment, van explicar que «El Tribunal Constitucional alemany ja havia dit que un dèficit fiscal per damunt del 4% -i aquí sempre estem parlant del 7% o 8%- és el màxim i que, si se sobrepassa això, afecta negativament les persones jurídiques i físiques (empreses i persones) d'aquell territori: el mal finançament dels comptes de Catalunya va en contra de tots els catalans», ha reblat.

Abad ha lamentat que dotze anys després, «el 2018, ens haguem d'exclamar que no hem refundat les bases de competitivitat i que tenim trens d'alta velocitat que cada matí porten els vagons buits», i ha conclòs que «els països que malgasten no duren o no tenen futur».

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.