País Valencià

Solidaritat valenciana amb Catalunya

Diversos col·lectius i personalitats rellevants del País Valencià com ara el dramaturg Manuel Molins, el periodista Joan Josep Pérez Benlloch o l'editor Eliseu Climent han signat un manifest que reclama «la llibertat immediata dels presos polítics» i «la supressió de l'aplicació de l'article 155 i el restabliment de les institucions de l'autogovern català». També reivindiquen «l'enfortiment dels lligams lingüístics, culturals i econòmics del País Valencià amb les Illes i Catalunya».

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La repressió judicial del Govern espanyol contra el procés independentista a Catalunya no sols està aixecant protestes al Principat. Al País Valencià també s'han impulsat un seguit de concentracions i manifests que reivindiquen el dret a decidir del poble català i reclamen la paralització dels processos judicials contra els dirigents independentistes. I amb motiu de les eleccions catalanes d'aquest dijous, personalitats com el dramaturg Manuel Molins, l'escriptor Francesc Mampó, l'editor Eliseu Climent, els activistes Josep Guia i Maria Conca o els periodistes Vicent Partal i Joan Josep Pérez Benlloch, junt amb diversos col·lectius han signat un text de solidaritat amb Catalunya.

El manifest exigeix «la llibertat immediata dels presos polítics i l'anul·lació de les multes i causes judicials obertes contra ciutadans i entitats per raons polítiques» i demana «la supressió de l'aplicació de l'article 155, el restabliment de les institucions de l'autogovern de Catalunya i la reposició de càrrecs legítims en els seus llocs en tant que el vot dels ciutadans no legitime un altre govern». El text està rubricat, a més, per col·lectius com ara l'Associació Arc de Mig Punt, l'Associació Culturals Amics de Joan Valls i Jordà, l'Associació Cultural la Brúixola de País Valencià i l'Espai Alternatiu del País Valencià.

Al seu torn, es reivindica «l'enfortiment dels lligams lingüístics, culturals i econòmics del País Valencià amb les Illes i el Principat de Catalunya i la defensa coordinada dels nostres drets democràtics, nacionals i socials». Els signants també sol·liciten «el compromís efectiu de respectar el veredicte de les urnes el 21D i l'obertura de diàleg i negociacions, a través de la mediació internacional, una la solució pactada del conflicte i el reconeixement per part de l'Estat del dret de Catalunya a la lliure determinació».

«Amb l'excusa de los catalanes el govern del PP i els seus còmplices estan forçant una regressió democràtica i un retorn als temps del 'Santiago y cierra España', que afecta ja al conjunt dels ciutadans i pobles de l'Estat», critica un manifest que, a més, censura l'actuació del govern de Mariano Rajoy de tutelar l'autonomia valenciana. «Hem vist com des de Madrid es retalla i vulnera tothora la capacitat i la voluntat d'autogovern. L'anul·lació de lleis valencianes contra els desnonaments, la pobresa energètica, el decret de plurilingüisme o la intervenció financera de la Generalitat a través del FLA són algunes mostres de l'hostilitat amb què l'Estat tracta els valencians».

Per totes aquestes raons, al manifest es crida a «mobilitzar i organitzar la solidaritat dels valencians amb el poble de Catalunya i els seus anhels republicans de més justícia, democràcia i lliberta». «No és només un deure de responsabilitat fraterna sinó també una defensa eficaç dels mateixos drets i interessos legítims, una aposta de futur i un clam d'esperança en defensa de la democràcia», conclou aquest gest de solidaritat amb el poble català des del País Valencià.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.