Precampanya imminent

Guia per arribar al 21D

Catalunya afronta unes noves eleccions en un context de tensió i d'estranyesa més pronunciada que mai.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Després d’uns dies de divagació i judicis i malgrat els 10 presoners polítics, la cursa electoral ha arrencat amb força. Els partits mesuren els tempos i preparen el terreny per aconseguir abastar el major espai possible. Mentre que els sectors espanyolistes ja fa uns dies que han activat la pre-campanya -Ciutadans i PP fan actes diaris a tot arreu-, els independentistes s’han entretingut decidint quina de quina manera es presentaven a les eleccions. Un cop descartada la proposta de la llista única, per la qual apostava, entre d’altres, el president Carles Puigdemont, es troben immersos perfilant els detalls de les seves candidatures. La data de venciment per presentar-les és a tocar.

17 de Novembre

Aquesta és la data que la llei marca per portar davant la Junta Electoral les candidatures definitives. Del costat espanyolista, el PP ja ha confirmat que Xavier García Albiol serà el cap de llista i que incorporaran, entre d’altres, l’ex-alcalde de Castelldefels, Manuel Reyes. La simbòlica darrera plaça dels populars l’ocuparà la ministra Dolors Montserrat. També Ciutadans ha donat algunes pistes. Segons sembla, Inés Arrimadas repetirà com a cap d’una llista a la qual també s’hi suma el mediàtic periodista Nacho Martín Blanco. La candidatura del PSC, encapçalada de nou per Miquel Iceta, és la que depara més sorpreses. A banda del sonat fitxatge de Ramón Espadales (ex d'Unió Democràtica de Catalunya i ara a Units per Avançar, partit hereu de la formació anterior), tancaran la llista el vicepresident de Societat Civil Catalana, Àlex Ramos; i el fiscal ex de Podemos Carlos Jiménez Villarejo.

Per la part independentista

Finalment el PDeCAT opta per presentar-se sota la fórmula Junts per Catalunya, una llista que aniria encapçalada per Carles Puigdemont i que està intentant sumar persones de la societat civil com el mateix president de l’ANC, Jordi Sánchez. Qui no figurarà a la llista serà Marta Pascal i, molt probablement, tampoc Artur Mas. Sí que hi figuraran, però, el nom dels consellers empresonats per tal que aconsegueixin la condició d’aforats. Caldrà esperar que el consell nacional previst per a aquest dimecres ho ratifiqui així. També ERC ha optat per dur els presos polítics a la candidatura. La llista republicana l’obrirà Oriol Junqueras i l’encapçalarà Marta Rovira, seguida de Raül Romeva. L’encarregat de tancar-la serà el politòleg Ramon Cotarelo. Entre les absències destacades, la d’Anna Simó i la de Carme Forcadell.

En el cas de la CUP, encara no ha transcendit cap nom de forma oficial, a l’espera que aquest dimecres la militància ratifiqui o no la proposta sorgida de la comissió de llistes. Tanmateix, segons han publicat mitjans com el diari Ara o El Nacional, la llista estaria encapçalada per l’actual diputat Carles Riera, seguit de la regidora de Barcelona, Maria Rovira; i de Vidal Aragonès, Mireia Caldés i Xavier Generó. La majoria d'ells serien propers a l’organització estratègica de l’Esquerra Independentista, Endavant-OSAN. Aquest fet podria fer variar els acords davant una possible oposició per part de la militància més propera a Poble Lliure.

Pel que fa als Comuns, que ja han presentat les seves candidatures definitives, el lideratge recaurà sobre Xavier Domènech, acompanyat d’Elisenda Alamany i Jèssica Albiach, de Podemos.

22 de novembre

Aquesta és la darrera data per sol·licitar el vot per correu per aquelles persones que són a l’estranger. Tant per als que hi són de manera temporal com per a l’elector resident a l’estranger (CERA).

24 de Novembre

Les Juntes Electorals Provincials faran la proclamació de les candidatures oficials i l’endemà seran publicades al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i al Butlletí Oficial de l’Estat.

També aquesta data és el darrer dia per sol·licitar la documentació en braile per votar. El termini per fer-ho està obert des del 28 d’octubre.

5 de desembre

És la data d’inici de la campanya electoral. És a partir d’aquest dia, i fins al 19 de desembre, que els partits poden començar actes arreu del territori per tal de demanar el vot per a les seves candidatures. També a la matinada del 4 al 5 de desembre, els pobles i ciutats del Principat començaran a omplir-se de cartells electorals.

11 de desembre

Malgrat el termini està obert des del dia 28 d’octubre, aquest és el darrer en què serà possible sol·licitar el vot per correu dins del Principat.

16 de desembre

Cinc dies abans de les eleccions s’obre el termini en què estarà prohibida la publicació de sondejos electorals als mitjans de comunicació. Els amants de la demoscòpia però, saben de llarg que El Periòdic d’Andorra aprofita el fet d’estar exempt de la legalitat catalana per esquivar la prohibició i publicar una enquesta electoral al dia.

Aquesta data, a més, coincideix amb el darrer dissabte abans de la contesa electoral, així que és probable que els partits celebrin els actes finals de campanya.

20 de desembre

Viurem una estranya jornada de reflexió en dimecres.

21 de desembre

Tothom sap prou bé el que toca en aquesta data. Les escoles catalanes donaran festa a tot l’alumnat per tal de deixar els col·legis lliures per les votacions. Per ser jornada laborable, els treballadors disposaran d’entre dues i quatre hores per anar a votar en funció del seu contracte.

28 de desembre

L’escrutini, que començarà a les 8 del vespre del mateix dia 21 es donarà per acabat el dia 28 de desembre, tot i que la mateixa nit de les eleccions ja se sabran els resultats gairebé definitius. A partir del dia 28, i com a molt tard el dia 5 de gener, està previst que les Juntes Electorals Provincials proclamin els càrrecs electes.

Durant els 20 dies posteriors a la votació és previst, també, que es constitueixi, de nou, el Parlament.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.