Ofensiva judicial

Els caps dels Mossos, en el punt de mira

Després de la petició de prisió des de la Fiscalia, l'Audiència espanyola ha optat per no detenir Josep Lluís Trapero i Teresa Laplana, tot i que encara continuen encausats per delictes presumptes de sedició

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Eren les 6 de la tarda quan Josep Lluís Trapero abandonava els jutjats de l'Audiència Nacional. A sobre d'ell podia caure una pena de prisió preventiva demandada per la Fiscalia. El delicte de sedició planava sobre ell per les actuacions dels Mossos d'Esquadra durant el darrer 20 de setembre, quan la Guàrdia Civil es va presentar als despatxos dels departaments d'Economia, Exteriors, Afers Socials, Governació, Presidència i moltes altres institucions públiques que serien enregistrades a pocs dies de l'1 d'octubre. Segons l'acusació, els Mossos aquell dia no van controlar com calia les protestes espontànies que es van donar al voltant del Departament d'Economia. Trapero ha respost que la Guàrdia Civil no va avisar amb suficient antelació com per preparar un altre dispositiu al que hi va haver aquell dia. Trapero també està acusat pel fet que, segons un informe, la Guàrdia Civil considera que els Mossos van tenir una actitud passiva l'1 d'octubre.

La intendent dels Mossos, Teresa Laplana -qui ha declarat per videoconferència-, ha estat també qüestionada en el mateix sentit i la jutgessa ha rebutjat finalment imposar-li els 40.000 euros que demanava la Fiscalia. En canvi, els superiors dels Mossos han quedat desposseïts dels passaports, pel que no podran marxar de l'Estat; i hauran de comparèixer davant un jutjat cada 15 dies.

Els esdeveniments polítics viscuts a Catalunya han implicat totalment els Mossos d'Esquadra. Van ser assenyalats el darrer mes d'agost per diversos mitjans pel fet de no haver evitat, deien, l'atemptat patit a la Rambla de Barcelona. Ara, la Guàrdia Civil considera Trapero com un element fonamental en "l'estratègia independentista". De moment, els jutges han pres seriosament aquestes acusacions que tindran, segur, encara molt més de recorregut.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.