Vénen els tancs?

Pot l’Estat espanyol enviar l’exèrcit a Catalunya?

Aquesta setmana l’exèrcit espanyol s’ha sumat al dispositiu de l’Estat per aturar la declaració d’independència del Parlament. De moment, però, només ha enviat reforços de caràcter logístic, destinats a cobrir necessitats de la policia espanyola i la Guàrdia Civil que ocupen Catalunya.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Aquest dimecres el Govern espanyol va enviar un comboi de 20 camions amb material per abastir els policies de l’Estat allotjats a la caserna militar Santa Eulàlia de Sant Boi. Els elements i materials enviats a Catalunya formen part de la base militar de San Jorge, situada a Saragossa. 

Per a conèixer les intencions d’aquests darrers moviments de l’Estat, parlem amb Pol Molas i Jaume Sampériz de la Societat d’Estudis Militars de Catalunya, que expliquen que “l'enviament d'una unitat logística i no pas una de combat transmet la idea que Espanya no vol creuar la línia de treure els tancs. Les unitats que han enviat són el GMANTO VI/41 i el GABTO I/41, especialitzades en abastiment i manteniment respectivament”. És a dir, els camions portaven material necessari per a l’allotjament, com lliteres, cuines o dutxes.

De fet, ja fa setmanes que l’exèrcit dóna cobertura a la policia desplaçada a Catalunya, cedint espais com la caserna del Bruc, a Barcelona, i la base militar de Sant Climent Sescebes (Alt Empordà). En aquest sentit, la col·laboració dels ministeris de l’Interior i Defensa espanyols en operacions al Principat és constant i manifesta. Segons els experts, la tasca d'abastiment a les forces policials de l'Estat es podria fer perfectament amb proveïdors civils. Tot i això, afirmen que “no hem de perdre de vista l'element propagandístic del Govern espanyol”. Una manera de crear alerta i por a la població.

De fet, l’ús de l’exèrcit posaria en perill la permanència de l’Estat espanyol a la Unió Europea, ja que incompliria els valors centrals que la fonamenten, com “el respecte a la dignitat humana, la llibertat, la democràcia, la igualtat, l'estat de dret i el respecte dels drets humans, inclosos els drets de les persones que pertanyen a minories”, recollit a l’Article 2 del Tractat de Lisboa de la carta europea.

La llei comunitària ha de vetllar per la pau, la seguretat i el benestar dels seus pobles, incloses les minories. Tot i això, aquesta setmana han continuat tractant els ciutadans europeus de Catalunya com un afer intern de l’Estat espanyol. “Malgrat la tebior de la resposta de la UE davant la brutalitat de l'Estat espanyol, emprar unitats militars de combat superaria totes les línies. Més encara, agreujaria la crisi de credibilitat de la mateixa Unió”. Per aquest motiu, doncs, el dispositiu de l’exèrcit enviat es limita a material logístic. Es tracta de propaganda, com quan ahir la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, avisava que "l'exèrcit té el deure de protegir la nació i la unitat d'Espanya", emparant-se en l'article 8 de la Constitució espanyola.

A més, si en les properes setmanes la policia -que en els darrers anys s’ha militaritzat arreu a causa del terrorisme- adoptés un nivell de repressió que sobrepassés l’ús proporcionat que impera en qualsevol cos de policia de l’àmbit europeu, l’Estat espanyol podria ser un problema per als Estats que ara li donen suport. “Utilitzar unitats militars per reprimir població civil generaria una crisi en la mateixa Unió Europea. Ja hem vist que el darrer ple del Parlament Europeu no ha estat precisament plàcid”. Tot i que el Parlament va rebutjar la mediació internacional, tots van condemnar la violència policial. 

De fet, la presència de la Guàrdia Civil, un cos d’estament militar, desplaçada per terra, mar i aire per aturar una votació, ja ha causat alerta en els organismes de defensa supranacionals. “Aquesta operació no està exempta de costos potencials en el marc de l'OTAN. Les unitats de suport logístic estan pensades per donar suport a forces expedicionàries. Emprar-les impròpiament en una tasca que poden fer contractistes civils implica minar les capacitats operatives de l'Aliança Atlàntica”.

En relació a la pregunta inicial, un exèrcit pot desplaçar-se i fer maniobres en el seu territori, en altres països amb unes forces armades democràtiques i arrelades és força habitual. Ara bé, fer servir l’exèrcit de forma activa contra la pròpia població, violant drets i llibertats de ciutadans europeus, significaria una més que provable expulsió. 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.