1 d'octubre

El 'Sí' guanya amb el 90% i una participació del 44%

Clou una jornada històrica sense precedents al món occidental les últimes dècades.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Amb 844 persones ferides, dues d'elles greus, i amb 319 col·legis tancats, 2.262.424 persones s'han pronunciat en un referèndum declarat il·legal per la judicatura espanyola. D'aquestes, el 90% s'hi han pronunciat a favor, i el 10% restant en contra, en blanc o han emès un sufragi nul.

Els 319 col·legis clausurats representaven 770.000 votants, ha assegurat el conseller de presidència Jordi Turull.

Els acadèmics que han seguit el referèndum han posat èmfasi en les dificultats de la celebració de la jornada i han denunciat la "desproporció" en l'ús de la força dels cossos de seguretat espanyols. També han enumerat els diferents impediments que la policia espanyola i la Guàrdia Civil han posat sobre el preparatius del referèndum.

S'espera que, amb aquest resultat, el Parlament català proclami la independència en 48 hores i apliqui l'anomenada Llei de Transitorietat Jurídica que ha d'assentar les bases d'una nova república. El President, Carles Puigdemont, s'ha pronunciat en aquest sentit.

Tot i que és previsible que el govern espanyol i bona part de l'oposició al·legui que no es donaven les condicions que han d'atorgar garanties en tota votació. El paper dels observadors internacional serà crucial les properes hores. L'ex-ministre d'afers exteriors d'Eslovènia, Dimitrij Rupel, ha parlat en nom d'aquest grup de "sabotatge" electrònic i ha titllat la feina dels apoderats d'"escrupulosa" i "professional", ha afirmat que la jornada ha estat "un èxit" i ha dit que ha anat d'acord amb la legislació espanyola.

Queda pendent la publicació de l'informe complet.

Per ara, els observadors ja han manifestat la seva preocupació per "l'ús de la força" policial. Precisament per mostrar el rebuig a la repressió, el president d'Òmmium Cultural, Jordi Cuxart, ha anunciat que secundarien la convocatòria de vaga per part de l'espectre sindical anarcosindicalista del proper 3 d'octubre. L'anomenada Taula per la Democràcia, de la qual Comissions Obreres (CCOO) i la Unió General dels Treballadors (UGT) en formen part, s'hi ha acabat afegint, convertint la vaga en una "aturada de país". 

Avui, la batalla pel reconeixement internacional tot just acaba de començar.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.