1 d'octubre

200 col·legis i gairebé 500 ferits després, el referèndum continua

#resum1OET del dia del referèndum.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La jornada començava amb normalitat després que desenes de milers de persones fessin nit a més d'un miler de col·legis electorals per tota la geografia catalana. Però aquesta normalitat ha quedat esberlada amb la intervenció de la policia espanyola a diversos punts de votació. Concretament, aquells amb més presència mediàtica i on s'hi esperava que diferents membres del Govern hi fessin acte de presència.

 


De bon matí, la Generalitat ha anunciat que el cens seria universal: és a dir, que el sistema telemàtic habilitat per a la jornada permetria a qualsevol votar una única vegada a qualsevol col·legi. D'aquesta manera, l'Executiu català s'assegurava que el tancament d'alguns d'ells no implicaria que els veïns d'alguns municipis es quedessin sense dret de vot.

Ha estat una jornada caòtica. 45 minuts després de l'inici oficial del referèndum, els agents que de la Guàrdia Civil que romanien al Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació (CTTI) han actuat de forma que el sistema de cens universal ha quedat suspès diverses hores. En paral·lel se succeïen imatges de violència de les policies vingudes de fora del Principat per provar d'aturar les votacions. Les xarxes bullien de testimonis d'agressions policials contra manifestants pacífics amb les mans alçades, fet que ha provocat airades reaccions entre la classe política catalana criticant-ne la desproporció.

El conseller de presidència, Jordi Turull, ha elevat la xifra de ferits a 337, alguns d'ells greus, i el conseller d'exteriors, Raül Romeva, ha anunciat que duran l'actuació policial a instàncies europees.

L'ambient a molts punts de votació on la policia encara no s'hi havia fet present ha estat tens. Les informacions no contrastades corrien de boca i boca i la crispació ha crescut per moments. Entre els qui feien cua, algunes persones ho tenien clar: "Jo no pensava votar, però amb el que he vist m'he decidit a fer-ho".

La situació és excepcional. En un primer moment, el FC Barcelona havia anunciat que suspenia el seu partit contra las Palmas de Gran Canaria, però després ha rectificat dient que el matx es disputaria a porta tancada. En el moment d'escriure aquestes línies transcendia la dimissió del vice-president del club, Carles Vilarrubí, per estar en desacord amb la decisió presa per la direcció.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.