Solidaritat valenciana

El darrer clam valencià de suport al referèndum català

Després de l'acte a El Micalet en defensa del dret a decidir del poble català, aquest divendres s'ha realitzat un acte a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània en favor de la votació d'aquest diumenge per part dels impulsors del manifest Va de democràcia!, que compta amb prop de mil adhesions. «És una revolució davant de la qual els valencians no podem romandre equidistants ni un minut més», ha proclamat Guillem Agulló, activista i pare de l'antifeixista assassinat per un grupuscle nazi.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Ni els escorcolls en impremtes i mitjans de comunicació. Tampoc la prohibició d'actes en favor del referèndum català o per debatre els avantatges o inconvenients de la independència. Les detencions d'alts càrrecs de la conselleria d'Economia del Govern català realitzades la setmana passada va encendre una flama de solidaritat del País Valencià amb Catalunya. I no només contra «la repressió» de l'Estat espanyol envers els preparatius del referèndum català: també en favor del dret a decidir.

Si aquest dilluns va celebrar-se al Teatre Micalet de València un acte en favor de l'1 d'Octubre, aquest divendres s'ha repetit la jugada a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània. Diverses personalitats del País Valencià com ara el periodista J.J Pérez Benlloch, l'escriptora i vice-presidenta d'Acció Cultural del País Valencià, Gemma Pasqual, l'editor Moisès Vizcaino, l'activista Guillem Agulló o el president d'Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, s'han expressat a favor del referèndum. Tots ells, junt amb l'editor Eliseu Climent o el periodista Francesc Viadel, que no han pogut assistir a l'acte, han impulsat un manifest, anomenat Va de democràcia!, que compta amb quasi mil adhesions.

«És una revolució davant de la qual els valencians no podem romandre equidistants ni un minut més», ha reivindicat Agulló, activista i pare de l'antifeixista assassinat a Montanejos (Alts Millars) l'any 1993 a mans d'un grupuscle d'ultradreta. Barberà s'ha sumat al combat contra l'equidistància, deixant un toc d'atenció a la vice-presidenta de la Generalitat Valenciana i líder de Compromís, Mónica Oltra, per les seues paraules sobre la votació catalana: «A alguns els caurà la cara de vergonya quan se'ls pregunte al costat de qui estaven quan hagen passat 20 o 25 anys». Unes crítiques que s'han sumat a l'entusiasme en favor de la bona marxa del procés independentista de Benlloch i de Pasqual.

«El Govern espanyol ha aconseguit que Espanya es quede sense democràcia. Ara és el moment de la democràcia, d'eixir al carrer per poder expressar la nostra voluntat en llibertat», ha estat el missatge que Climent ha volgut transmetre, tot i no poder acudir. El mateix ha fet Viadel: «El PP –però també el PSOE- actua en aquests moments totalment cec per l'imaginari d'un nacionalisme decimonònic que ells mateixos són incapaços de reconèixer. I per si encara no fos poc, els uns i els altres, només saben moure's en el curterminisme electoralista».

L'acte, tot i les amenaces no consumades de l'extrema dreta valenciana, ha concentrat més de 2.000 persones, deixant la sala gran de l'edifici xicoteta. No debades, estava previst que se celebrara a l'Hotel Astoria de València, que finalment va decidir no acollir-lo davant les insinuacions de grups d'ultradreta.

El col·lectiu Va de democràcia! va néixer amb un manifest que es preguntava: «Si no defensem el dret dels catalans i les catalanes a votar el seu futur com a poble, amb quina legitimitat defensarem front un Estat espanyol recentralitzador i hostil als nostres interessos, el dret a disposar dels recursos que generem, a emprar la nostra llengua, a vertebrar el nostre país, a augmentar, en definitiva, el nostre benestar?». Tot abans de censurar que «els valencianistes no podem mostrar-nos indiferents en nom d'una falsa equidistància».

«És per tot açò que, les persones i organitzacions sotasignants, fem una crida a la participació i donem suport al referèndum del pròxim dia 1 d'Octubre perquè la societat catalana puga decidir lliurement el seu futur i no renunciem al fet que, quan la majoria de les Corts Valencianes així ho decidesca, el País Valencià també puga votar quin és el seu estatus polític entre la resta d'Estats i nacions del món», rematava el text, que donava suport a la votació d'aquest diumenge.

Una votació que, com ha remarcat el senador d'ERC, Bernat Picornell, abans que les dolçaines i tabals de l'Estrella Roja interpretaren la Muixeranga amb alguns compassos dels Segadors, pot tindre la seua rèplica al País Valencià. «Votarem i us deixarem la porta oberta al futur», ha sigut el crit de resposta a la solidaritat valenciana amb el referèndum català.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.