1-O AL MÓN

Daily Express sobre el referèndum: "Espanya envia policia armada per caçar urnes i aturar el vot"

Les accions repressives de l'Estat espanyol estan fent la volta al món

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les informacions sobre Catalunya proliferen a la premsa internacional i cada vegada van adreçades a un públic més ampli i generalista. Un bon exemple és la notícia d'aquest cap de setmana al Daily Express, un dels diaris més llegits d'Anglaterra. Un tabloide proper a les tesis conservadores i pro-britànic. 

La notícia destacada la firma la periodista Ida Akerstedt i porta aquest titular: "Espanya envia policia armada per caçar urnes i bloquejar el vot". La periodista destaca en lletres majúscules "policia armada" i "bloqueig", un recurs habitual de la premsa anglosaxona per expressar els fets més noticiables, sorprenents o grotescos. 

El rotatiu anglès explica com està arribant policia de fora de Catalunya en la recerca de paperetes, urnes i fulls informatius, que qualifica d'un pla "desesperat" del govern espanyol per eliminar la votació. Daily explica les dues visions del referèndum del proper 1 d'octubre de manera molt planera i sintètica. Per una banda, escriu que Catalunya vol votar si es vol convertir en una república "fora del control espanyol". I per l'altra, la postura del govern de Rajoy, que ha optat per "bloquejar enèrgicament la votació perquè la considera il·legal".

El misteri d'on són les urnes també ha arribat fins a Anglaterra, així com la situació del president Puigdemont. "El president català s'enfronta a càrrecs criminals per organitzar el referèndum. Puigdemont va dir que les 6.000 urnes es troben en un lloc secret i estan preparades per desplegar-se".

El diari també fa referència a les citacions dels més de 700 batlles per part de la fiscalia. I recull unes declaracions de l'alcalde de Valls, Albert Batet: "Estan perseguint alcaldes, premsa, impressores. Ens trobem en els límits de la democràcia. Han perdut els papers".

Divendres Rajoy anunciava la desarticulació dels anuncis electorals de la impremta del Poble Nou com una gran gesta. Dos dies desprès, la confiscació dels 100.000 cartells electorals s'ha fet viral a la xarxa i és notícia a la premsa internacional. Uns cartells que tenien la missió de crear un impacte en l'àmbit local han acabat traspassant fronteres. 

Un desplegament de la policia espanyola a Catalunya que des d'EL TEMPS seguim des del primer dia a través de l'etiqueta #Policia1OET i un mapa interactiu, que ja compta amb més d'una vintena d'alertes.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.