Premiar la innovació de l’escola catalana

Els tradicionals Premis Baldiri Reixac són un clàssic de la competició sana entre escoles i centres educatius d’arreu dels Països Catalans. Un esdeveniment que fomenta una societat «democràtica i inclusiva; i una educació catalana i de qualitat».

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Aquesta setmana s’han fet públics els guanyadors dels Premis Baldiri Reixac. Una iniciativa de la Fundació Carulla que promou les bones pràctiques en les escoles del país i que enguany celebra la 39ena edició. Els projectes d’aquesta edició s’han centrat a incentivar la creativitat i la innovació de la comunitat educativa de parla catalana.

Com ja és tradició, l’acte de lliurament de premis, que compta amb un total de 101.000 euros, tindrà lloc al Casal de l’Espluga de Francolí, el proper 28 de maig al migdia. Entre els premiats, hi ha fins a cinc projectes del País Valencià.

En l’edició celebrada aquest curs 2016-17 han estat guardonats cinc projectes innovadors, nou escoles i cinquanta alumnes, entre d’altres reconeixements. Una de les noves categories que s'ha instaurat està adreçada als docents. En aquest apartat, una cinquantena de professors han presentat propostes destinades a fomentar la innovació pedagògica entre els seus alumnes. Els mestres guardonats han convençut el jurat amb projectes originals que han millorat l’aprenentatge a l’aula, relacionats amb la música o la poesia, entre d’altres. Aquesta categoria compta amb quatre premis de 4.000 euros.

En l’apartat de centres educatius, s’han valorat criteris com la qualitat pedagògica del centre, el vessant més innovador, la promoció d’una societat inclusiva i democràtica; i que fossin centres compromesos amb la llengua catalana. En aquesta categoria s’hi han presentat fins a 43 candidatures, de les quals nou escoles han estat guardonades i premiades amb 4.000 euros per cada centre.

En la categoria d’estudiants, s’han presentat un total de 178 propostes on es valoraven els «alumnes compromesos, encuriosits i creatius». Un apartat que comptava amb 50 premis de 900 euros cadascun. Han estat guardonats una cinquantena d’estudiants, repartits en categories que agafen tot el cicle formatiu, des d’educació infantil fins al batxillerat. A més, també han estat premiats alumnes i escoles de centres educatius especials, com escoles rurals, centres de formació d’adults, centres universitaris de formació del professorat, escoles de música i escoles d’educació especial, entre d’altres.

Cartell de l'edició d'enguany, curs 2016-2017.

Els premis Baldiri Reixac són oberts a totes les escoles i alumnes dels Països Catalans. Enguany han estat guardonats cinc projectes innovadors fets al País Valencià: el CEIP Lluís Vives d’Ontinyent, els alumnes de P5 del CEIP Jaume I El Conqueridor de Catarroja (Horta), els alumnes de 3er de primària del CEIP Pou de la Muntanya de Dénia (Marina Alta), els alumnes de 4t de primària del CEIP Sant Francesc de Borja de Llombai (Ribera Alta), la Biblioactiva al CEIP Lluís Vives i els Xicotets Herois de l’escola rural La Ribera Alta de Sant Joanet.

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, lliurarà els premis a escoles i mestres el dimecres 24 de maig a les 7 de la tarda al Palau de Pedralbes. Tot i això, l'acte més multitudinari dels Baldiri Reixac tindrà lloc pocs dies després, el 28 de maig, a l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà), on es farà el lliurament dels premis al conjunt dels alumnes guardonats.

Una gran iniciativa per fomentar els projectes innovadors en àmbits tan importants com el de l'educació. Els centres d'ensenyament dels Països Catalans troben més motivacions per continuar treballant en la bona direcció.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.