Tribunals

Els negocis eivissencs dels presumptes contactes de la màfia russa

Els tentacles empresarials de la trama de la màfia russa que ha desarticulat la policia espanyola i l'Oficina Europea de la Policia (Europol) arriben fins a Eivissa. Com a presumpte mecanisme per llavar diners del crim organitzat, els investigadors han detectat la compra d'un restaurant al centre de la capital illenca, així com qualifiquen «d'operació sospitosa» l'adquisició d'una nau ubicada a la ciutat costanera. Els homes de negocis suposadament connectats amb la màfia russa, fins i tot, «van projectar la compra d'una de les principals discoteques d'Eivissa amb el clar propòsit per part d'aquestes organitzacions criminals d'apoderar-se del sector de l'oci nocturn i la restauració», segons ha informat el Ministeri d'Interior.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Al centre d'Eivissa, a mig quilòmetre escàs dels molls portuaris de la capital de l'illa, s'ubica el restaurant Avocado Queen. Tancat fins a l'inici de l'estació primaveral, l'establiment practica una cuina de certa avantguarda a preus relativament elevats. Aliments com ara l'advocat, el qual forma part de l'ADN onomàstic d'aquest racó gastronòmic, i el salmó apareixen en bona part dels entrants de la carta. No debades, la combinació d'aquests fruits tropicals amb el peix recorre pràcticament tota l'experiència gustativa que ofereix l'indret culinari.

Aquest restaurant, tanmateix, forma part dels presumptes ingredients de la trama de blanqueig de capitals de la màfia russa que va desarticular la setmana passada la policia espanyola i l'Oficina Europa de la Policia (Europol) després de set anys d'investigació. La companya que ostenta la propietat de l'establiment culinari, Novikov Isla SL, va ser creada l'any 2018 per Juan I. Valero i Nikolay Mityurev. Aquest darrer empresari d'origen rus, segons la interlocutòria emesa pel jutjat de Benidorm (Marina Baixa) responsable de dirigir la recerca judicial, «era l'encarregat [dintre d'aquesta presumpta xarxa criminal] de captar clients entre els empresaris, polítics i el crim organitzat rus, els quals es relacionen amb naturalitat entre si tant a Espanya com a Rússia, i d'exercir de mediador amb els empresaris espanyols, en estar plenament integrat en aquests cercles empresarials, en els quals apareix com a un exitós i emprenedor home de negocis rus resident a Espanya, connectant a empresaris locals amb altres russos, alguns d'ells vinculats a la criminalitat organitzada».

L'empresa, segons recull l'escrit judicial al qual ha accedit aquest setmanari, «tenia com a objectiu ser l'instrument que permeta la introducció en Espanya de fons deslocalitzats procedents d'activitats d'Anton Pinskiy [una de les persones implicades a la suposada trama] i d'activitats d'A. Gustav per a l'explotació d'un restaurant en Eivissa denominat Avocado Queen». Amb l'exempresari del joc Alberto Blázquez com a administrador de la societat, l'assessoria fiscal exercida per Marga Ferrer Asessores SL, d'acord amb el document del jutjat número 1 de Benidorm, «també juga un paper rellevant en les decisions sobre la forma en la qual es desenvolupa l'activitat de la societat i de quins instruments o vehicles s'empren per fer arribar fons des de l'exterior a Espanya, evitant els controls de la normativa de prevenció de blanqueig de capitals».

«Novikov Isla SL, amb la marca d'Avocado Queen, va substituir en l'activitat del restaurant i en l'ús del local a Ke Kafe Ibiza 8 SL, els quals ho explotaven com a restaurant La Imprenta. Presumiblement haurien pagat un traspàs de 211.750 euros, 175.000 euros i una retenció de 33.250 euros», detalla la interlocutòria, en la qual s'agrega: «Amb les dades disponibles, pot calcular-se les quantitats rebudes per Novikov Isla SL dels seus socis: 801.056,73 euros. Aquestes quantitats es pretenen justificar formalment com a préstecs del soci a la mercantil amb fons que tenen el seu origen a Rússia». L'any 2019, tal com descriu la interlocutòria, la companyia va presentar unes pèrdues de 468.772,80 euros. «Els seus ingressos es xifren 322.949,84 euros. Per contra, els seus aprovisionaments en 130.201,90 euros, les despeses de personal en 362.861,41 euros i el compte d'altres despeses d'explotació ascendeix a 291.780,98 euros. Va acabar l'exercici amb un patrimoni net negatiu de -465.772,80 euros», desgrana la instructora.

La firma, d'acord amb la interlocutòria, «va ser creada [...] per ser immediatament venuda a Pinskiy», qui hauria injectat a la societat «55.000 euros procedents de Rússia, així com 1.500.000 euros com ampliació de línia de crèdit». Alexey Shirokov, militant del PP d'Altea (Marina Baixa), empresari immobiliari amb socis lligats a la formació conservadora i presumpte lobbista a determinades administracions públiques governades pel partit de la gavina, hauria representat a Pinskiy durant l'adquisició de la firma propietària del restaurant, segons les intervencions telefòniques efectuades pels investigadors policials.

El presumpte home de la màfia russa a la costa valenciana hauria actuat «en nom de M. Zhizhin, empresari i polític rus relacionat amb la criminalitat organitzada» en la venda d'una nau industrial localitzada en Eivissa. Segons desgrana l'escrit judicial, l'immoble industrial era propietat de l'empresa Samarcanda Trading SL, administrada per un suposat testaferro de Maxim Khakimov. Aquest empresari, d'acord amb el document del tribunal de Benidorm, «seria l'encarregat del blanqueig de capitals dels diners dels seus clients, controlant l'entramat d'empreses a nom d'altres persones, emprant testaferros o homes de palla, i fent operacions bancàries obscures orientades a ocultar l'origen dels fons i la seua traçabilitat, pròpies del delicte de blanqueig de capitals». A través d'Expo Design Vanguard SL, hauria venut la nau industrial a Samarcanda Trading SL, que, al seu torn, hauria estat adquirida al suposat representat del militant del PP d'Altea.

Els investigadors, per la seua banda, també haurien detectat altres possibles operacions econòmiques dels suposats contactes del crim organitzat de l'antic espai soviètic. Segons va informar el Ministeri d'Interior a través del seu gabinet de premsa, la xarxa suposadament vinculada amb la màfia russa «va projectar la compra d'una de les principals discoteques d'Eivissa amb el clar propòsit per part d'aquestes organitzacions criminals d'apoderar-se del sector de l'oci nocturn i la restauració». Es tractaria de les discoteques propietat de la nissaga Matutes Space i Hï, d'acord amb la informació publicada per El Periódico de Ibiza.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.