Company, Bauzá, el PP i el futur balear

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Tres dels cinc precandidats a presidir el PP -Jaume Martínez, Aina Aguiló i Jaume Bauçà- s'han retirat. Han deixat el camí lliure per a Biel Company i José Ramón Bauzá. Fa aproximadament dos mesos EL TEMPS va avançar que talment així passaria.

Eren candidats d'ocasió i en cap moment tengueren vertadera intenció d'optar a la presidència. Es tracta d'un trio que retrata a la perfecció el típic personatge que existeix a tots els partits polítics. Aquell que quan la situació orgànica és moguda sempre apareix a veure si pesca quelcom. O sigui la promesa d'un càrrec o, senzillament, que la seva foto i el seu nom surtin durant uns dies en els mitjans de comunicació. En fi, el que és rellevant és que finalment han quedat els dos que es disputaran la presidència. Company i Bauzá.

Guanyarà Company. La qüestió està en saber quants de suports recollirà Bauzá. Si obté més o manco el 30% de vots -es triarà el president entre tota la militància- el guanyador tendrà difícil arraconar-lo. Quedaran dos anys per a les eleccions autonòmiques de 2019 i Company no podrà enfrontar-se al repte d'anar a uns comicis amb una ferida oberta i supurant. Així que no tendrà altre remei que pactar amb Bauzá. Però pactar què: orientació ideològica, polítiques de futur en cas de governar...? Ca barret. Com a tot altre partit en les mateixes circumstàncies el pacte consistirà en cedir alguns llocs de segura sortida a la candidatura a les eleccions autonòmiques per als fidels de Bauzá a canvi de pau interna. I a l'expresident probablement li haurà d'assegurar que serà novament el candidat del PP a senador en representació autonòmica després dels comicis de 2019. I com que la Cambra en tria només dos, un dels quals és sempre del partit conservador, perquè guanya les eleccions, així Bauzá s'asseguraria seguir residint a Madrid -cosa que li agrada molt- almanco fins el 2023.

En el PP destil·len optimisme. Confien cegament en retornar al poder d'aquí a dos anys. És una opció creïble? Doncs sí. El PP no assolirà la majoria absoluta, però entra dins d'allò probable que sumi prou escons més que el 2015 com perquè amb la suma dels que obtenguin el PI i Ciutadans puguin arribar entre els tres als 30 -sobre 59- que obre la porta del Govern. Clar que això voldria dir que els regionalistes del PI i els anticatalanistes de Ciutadans pactarien alhora amb el PP. Cosa que pot resultar inversemblant. No ho és en absolut. Són partits molt diferents i que xoquen en algun aspecte, com el lingüístic, però també és vera que tots dos són de dreta i més xoquen cada un per separat i ambdós junts amb Podemos. Així que tampoc no seria tan estrany que pactassin amb els conservadors.

Si així passàs seria l'aliança de dreta a l'estil del que passà de forma contínua a les Illes entre 1983 i 1995, quan Aliança Popular i Unió Mallorquina -a pesar de divergir radicalment en ordenació del territori, llengua, model social... - mantengueren l'esquerra a l'oposició. És això justament el que desitgen molts dels poders fàctics de Balears, que no volen seguir amb un govern d'esquerres. Un PP sense majoria absoluta moderat i matisat per dues forces de dreta diferents -cadascuna al seu estil- que complementarien els conservadors.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Miquel Payeras
Miquel Payeras

Periodista d'EL TEMPS.