El xoc, a punt

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Per fi, el xoc de trens. La col·lisió entre els Governs català i espanyol, pronosticada de fa tant de temps, sembla estar a punt de produir-se. La setmana passada, de fet, van esdevenir-se alguns fets que podrien accelerar-la bastant i que es produïra abans que no ens pensàvem. Potser no caldrà esperar fins a la tardor, doncs. En efecte, l’actitud de la justícia espanyola i de les forces de seguretat actuen com a animadores del procés. Dijous de la setmana passada vam assistir a una operació policíaca que va acabar amb la detenció d’alguns caps visibles de l’antiga Convergència, com ara Francesc Sánchez o Antoni Vives, actual regidor a l’Ajuntament de Barcelona. Sixte Cambra, president del Port de Barcelona i figura clau de CDC en el passat, també va ser detingut en el marc d’una investigació relacionada amb el presumpte cobrament de comissions per obres públiques. El famós 3%, de nou.

Aquesta setmana és la de la declaració d’Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau per la consulta del 9N, que van avalar malgrat la il·legalitat que podia representar. L’intent d’enterbolir el procés amb les detencions ja esmentades podria provocar, de nou, l’efecte contrari. I és que es preveu que milers de persones acompanyen els declarants –que s’enfronten a una pena d’inhabilitació– en el seu camí als tribunals en el que seria una altra demostració de força de l’independentisme català. Tot just al contrari que, en teoria, busca el Govern espanyol.

Podria ser, però, que Madrid actue de manera conscient. Si l’operació diàleg ha entrat en via morta abans i tot de començar a funcionar, per què haurien de prolongar encara més l’agonia? Així s’entenen algunes amenaces com la d’Aleix Vidal-Quadras –que ja ha parlat, sense embuts, de fer servir la força– o la insinuació de retirar l’autonomia que va efectuar la setmana passada el ministre de Justícia, Rafael Català. Tot plegat forma part d’un in crescendo que ningú no sap ben bé com pot acabar.

Per al Govern de l’Estat, l’aprovació dels pressupostos per part de la CUP, ha significat un cop dur. Es pensava que aquest entrebanc podia menar a unes eleccions anticipades que replantejaren el procés sobiranista, i sobretot, que redibuixara els equilibris al Parlament. Però això no ha passat, i la tensió torna a créixer així que passen els dies. Els plans secrets del Govern català per materialitzar el referèndum i convertir Catalunya en un Estat independent neguitegen, i de quina manera, el Govern de Rajoy i l’oposició socialista. Ni que siga perquè volen conèixer ja el final de la història. Els uns i els altres estan aconseguint escurçar-ne al màxim els terminis. Ha arribat l’hora de la veritat, els trens ja estan a tocar, i no s’hi val a badar. Tothom n’ha d’estar al cas.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

El Temps
El Temps