Per què a TV3 els fa por que coneguem la ‘llei Aragonès’?

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

“Ha vingut TV3!”. Tot i que ens ho explicava per missatges de whatsapp i no li podíem veure la cara, es notava que estava contenta. Ens ho deia pel grup de whatsapp de l’assemblea groga del barri. Havien fet reunió la FAPAC, diverses entitats socials i la CUP per organitzar-se contra les conseqüències demolidores que pot tenir la llei Aragonès sobre el ja migrat estat del benestar que tenim. I la nostra companya ens explicava contenta que havien convocat la premsa a la sortida i que hi havia anat TV3. I que havia gravat declaracions de la FAPAC i de la diputada Maria Sirvent. I això significava trencar finalment el mur de silenci mediàtic sobre aquesta llei.

Però no, tot i haver anat a gravar-ho, la notícia no va sortir al Telenotícies ni d’aquell vespre ni de l’endemà. No va sortir, de fet, fins una setmana més tard. No cal que us expliqui la ràbia de la nostra companya en constatar que el mur continuava tan alt com sempre.

Quan el Telenotícies decideix ignorar la denúncia de la FAPAC, està silenciant la federació d’AMPA (Associacions de Mares i Pares d’Alumnes) de primària i secundària més gran de Catalunya. En total, agrupa 2.300 AMPA que representen prop de 500.000 famílies. Però a TV3 i Catalunya Ràdio no els sembla prou rellevant el que digui aquesta federació.

Això va passar a principis d’aquest mes de juny. Esperàvem que TV3 es dediqués a explicar que el Parlament de Catalunya està a punt d’aprovar aquesta llei impulsada pel vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès (d’aquí el nom amb què s’ha popularitzat la llei). O que ho fes Catalunya Ràdio. No es tracta només que es facin ressò de les crítiques, es tracta també que ens expliquin que la llei està a punt d’arribar a votació al Parlament i quines conseqüències pot arribar a tenir.

El nom oficial és llei de Contractes de serveis a les persones i des del Govern asseguren que té l’objectiu de garantir que el preu no sigui el principal criteri per a l’adjudicació de contractes a empreses externes perquè gestionin serveis públics. Pere Aragonès, segons va recollir EFE i han reproduït diversos rotatius, assegura que això no significa que vulguin privatitzar serveis públics. Però en realitat obre la porta a la més gran privatització de serveis públics que puguem haver viscut. Perquè detalla tot el que pot ser privatitzat, i hi apareixen, per exemple, serveis d’ensenyament preescolar, serveis d’educació especial, serveis escolars diversos [sic], serveis pediàtrics, serveis municipals de salut, serveis hospitalaris de cirurgia... i així fins a més d’un centenar. El que ha encès més les alarmes al sector educatiu i al sanitari és que molts dels serveis llistats no estan externalitzats actualment.

Mentre TV3 i Catalunya Ràdio callaven, les xarxes bullien. La FAPAC, la CUP, la CGT i la resta d’entitats que s’hi oposen han aconseguit trencar el silenci mediàtic en aquest camp. Els defensors han sortit amb capa i espasa a justificar la llei argumentant que posa clàusules més socials per si s’acaba privatitzant el servei. Però és que el problema rau aquí: si la Generalitat no volgués privatitzar tots aquests serveis, per quin motiu els inclou en una llei que detalla com s’ha de fer?

Un amic de Girona, també amb fills, em truca per interrogar-me sobre la llei. Li ha arribat alguna informació a través de l’AMPA de la seva escola, però en vol saber més i ha pensat que potser jo n’estaria informada. I em pregunta: com és que la CUP no s’hi oposa? Ell s’informa sobretot a través de TV3 i Catalunya Ràdio. “Sí que s’hi oposa”, li he respost, “són l’únic partit que hi està activament en contra”. Hores més tard, els Comuns s’afegirien al rebuig. L’ANC, inquieta, també ha demanat explicacions al Govern. Però, certament, si només t’informes a través dels mitjans públics, això no es va poder saber fins dimecres al vespre.

Qui va decidir vetar a TV3 i a Catalunya Ràdio les informacions sobre aquesta llei? Per què no volen que la població la coneguem? Què els fa por?

Possiblement ens toca exigir responsabilitats sobre aquest veto a uns mitjans que tant ens agrada anar dient que no tenen res a veure amb la manipulació informativa que pateixen en altres punts de l’Estat. I després de denunciar-ho, veure com ens mobilitzem per aturar l’entrada del sector privat a tots aquests serveis que haurien d’estar vedats al lucre i a l’espoli.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Laia Altarriba
Laia Altarriba

Periodista