#NouTemps

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Tot mitjà de comunicació necessita renovar-se. La premsa ha de caminar amb els seus lectors i evolucionar amb ells. Durant els 33 anys d’EL TEMPS, que aquesta setmana commemorem, hi ha hagut moltes renovacions i adaptacions. El canvi forma part de la nostra identitat com a periodistes. D’uns anys ençà, el nostre temps ens exigia una renovació —una transformació que no podíem endarrerir més.

EL TEMPS va més enllà d’una mera renovació estètica. Justament, l’estètica ha estat la menys important de les nostres preocupacions. Volem ser fidels a la nostra imatge i a la nostra tradició ben assentades. La nostra transformació —que avui inaugurem— s’opera en dos àmbits crítics: contingut i estratègia digital.

Vam néixer en paper. Continuem i continuarem essent una revista en paper perquè és una part irrenunciable. Però avui llancem la nova plataforma digital ElTemps.cat. Ja disposàvem d’un lloc web i d’una versió digital de la nostra revista, però havíem d’anar més enllà. En realitat, vam ser el primer mitjà de l’estat a tenir un protoweb —un BBS de 1994.

Avui redefinim de manera radical la nostra presència digital i oferim un producte completament nou, un setmanari digital d’abast nacional que poc té a veure amb el que havíem fet fins ara. Estem creant un nou EL TEMPS digital que oferirà el que millor sabem fer, un producte únic en el panorama de mitjans digitals en català: reporterisme a foc lent i debat en política i cultura de tots els Països Catalans.

En el número que avui estrenem EL TEMPS es repensa radicalment. És la senyera del que serem tant en el format tradicional com el digital. El “setmanari d’informació general” que la nació necessitava el 1984 avui passa a ser “setmanari de política i cultura” i incorporem noms nous.

Les velles seccions que articulaven la revista desapareixen. Introduïm una major anarquia (tolerable, això sí) en la manera com ens expressem. Obliterem fronteres i barreres perquè creiem que la política és cultura i la cultura, política. Ens obrim a la creació literària. I retornem a la investigació periodística amb el nostre equip de reporters.

En tant que revista de país, EL TEMPS sempre ha tingut la voluntat de ser de tothom. Amb els anys i la irrupció d’internet, hem vist com ens havíem allunyat de les noves generacions —els anomenats millennials. Avui ens obrim al seu zeitgeist i els incorporem al nostre projecte per tal de continuar parlant el seu llenguatge i tractant els temes del nostre públic lector —que heu de ser tots i totes, sense excepcions.

Durant 33 anys hem estat el referent de periodisme dels Països Catalans —l’única publicació de tot el país que setmanalment l’ha informat i analitzat. Per la nostra redacció tricèfala han passat els grans periodistes de la nació. Hem estat escola de periodistes. Estem molt agraïts a totes les persones que han format part de l’equip EL TEMPS d’ençà dels inicis. El seu pas per les nostres redaccions ha estat una contribució essencial del que som. Gràcies per haver anat construint plegats la nació completa, el país normal.

De la llarga marxa i la lluita per fer emergir la nació fusteriana de les cendres, avui recollim els fruits arreu. No debades, el Principat pugna per construir la normalitat final de la independència i empeny els altres territoris. No amaguem, ni de bon tros, la identificació amb tot el que està passant al llarg de la nació. És la consumació del que pensem, de l’“ideari EL TEMPS” —les idees que van vertebrar la nostra fundació el 1984. Les nostres idees d’ahir són els fets d’avui. Ho continuarem fent i explicant, com sempre, a les pàgines i el web d’EL TEMPS.      

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Borja Vilallonga
Borja Vilallonga

Director d'EL TEMPS. Doctor en història per l'École des Hautes Études en Sciences Sociales de París. Ha estat investigador a Columbia University i New York University.