El desbarat del lloguer turístic a les Illes

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El lloguer turístic s'ha convertit en un bon mal de cap per al Govern balear. Durant l'estiu de l'any passat a Eivissa i Formentera hi hagué abusos de tota mena, fins i tot es posaren al lloguer balcons per dormir-hi. Pagant, és clar. Enguany, la cosa promet ser pitjor. No només a les Pitiüses. Als webs especialitzats en aquest lloguer s'ofereixen tendes de campanya -talment- a Mallorca al mòdic preu de 45 euros per dia. Això sí, amb excusat químic per fer-hi de ventre. Molt bucòlic.

El creixent allau de turistes estrangers -el 2010, 11 milions; l'any passat, 13 milions- combinat amb la protecció del territori, la seva escassa extensió i la condició insular, a més de la manca d'habitatges, ha convertit el terreny illenc en una mercaderia d'alt valor sobre la qual molts inversors -o, si se vol, especuladors- han posat els ulls. I s'hi han d'afegir milers -ningú sap quants són- de residents que tenen pisos o cases susceptibles de ser llogades a guiris que no s'ho pensen i se sumen al mateix negoci. Es lloguen pisos per a turistes a preus desbaratats: des dels 45 euros per dia de la tenda de campanya als 500 / 600 de xalets amb piscina i 700 / 800, per dia també, si estan en zones privilegiades, com la primera línia c0stanera. Multipliqui per 150 dies de temporada alta i tindrà una idea aproximada de quins extres ingressa la persona que tingui una casa adequada per al lloguer turístic. El resultat de tot plegat és un augment dels preus dels habitatges com enlloc de tot l'Estat. El maó torna ser un bon negoci, a Balears.

El Govern, angelet, vol “regular” aquest immens negoci. O així ho va dir. Fins i tot ha redactat un projecte de llei al qual li han sortit més crítics que pretendents té un pis a lloguer per menys de 700 euros al mes. I el que és pitjor: aquesta setmana s'ha sabut que el Tribunal Superior de Justícia de Canàries ha invalidat la llei paral·lela en aspectes claus que la balear havia copiat.

En realitat no cal que el Govern, ni ningú, es preocupi. Perquè la solució al desastre de milers de treballadors que arriben a les Illes per fer-hi feina a l'estiu i no poden llogar res per viure-hi o de la immensa majoria de joves que no poden no només comprar sinó sovint ni tan sols llogar, no existeix. Per tant ja se'n poden fer de bots, ja, que de res serviran. En tot cas, el que caldria seria rebaixar, almenys, en un terç el nombre de turistes que arriben. Però qui és el polític que ho proposa sabent que tindria un alt cost en llocs de feina? Cap. Per tant...

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Miquel Payeras
Miquel Payeras

Periodista d'EL TEMPS.