Les explicacions de Mas

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Tal com s’esperava, les declaracions judicials de Fèlix Millet i Jordi Montull, els dos antics màxims responsables del Palau de la Música Catalana, han projectat l’ombra del finançament irregular sobre Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), la formació que —federada amb Unió Democràtica sota la denominació de CiU— ha governat el Principat de Catalunya la major part de l’etapa democràtica. Les revelacions de Millet i Montull durant la vista oral del cas Palau entren en contradicció amb la versió que tots dos van aportar a la fase d’instrucció, fins al punt que, en el cas concret de l’empresa Ferrovial, ara parlen d’unes comissions il·legals del 4%. “El 2,5% era per Convergència, l’1% per mi, i el 0,5%, per Montull”, va assegurar Millet dimecres de la setmana passada. Una informació corroborada l’endemà per Montull i que ha somogut la política catalana.

Aquestes acusacions —autoinculpacions incloses— busquen una reducció de la pena. Serà la justícia qui deliberarà la magnitud del desfalc i qui en determinarà les culpabilitats. Val a dir que CDC —ara refundada com a Partit Demòcrata de Catalunya (PDeCat)— ja va ser considerada “responsable civil a títol lucratiu” i que va abonar els 3,3 milions d’euros en què va quedar fixada la fiança corresponent. La formació va haver de desprendre’s de la seu històrica central —situada al carrer de Còrsega de Barcelona—i va veure com el jutge, com a mesura preventiva plantejada per la fiscalia, en decretava l’embargament d’una quinzena més. Tot plegat s’esdevé enmig del moment clau del procés sobiranista, i tal com s’esperava, l’oposició al Parlament no ha perdut l’ocasió d’incriminar el moviment independentista en el seu conjunt.

En la mateixa línia s’ha situat el Govern espanyol de Mariano Rajoy, que, no obstant això, assisteix amb naturalitat al judici del cas Gürtel que se celebra a l’Audiència i es veu incapaç d’evitar una comissió d’investigació sobre el finançament en B del PP. La comissió tirarà endavant ben aviat al Congrés dels Diputats, i també podria coincidir en l’espai temporal amb la vista dels ERO falsos d’Andalusia, en què els ex-presidents socialistes Manuel Chaves i José Antonio Griñán seuran al banc dels acusats. Ni els uns ni els altres no estan per llançar coets.

Pel que fa al cas Palau, l’ex-president català Artur Mas —qui formava part de la direcció de CDC quan van produir-se els presumptes fets delictius— ja ha mostrat la seua predisposició a comparèixer al Parlament. Caldrà que hi explique, fil per randa, quina relació mantenien el partit i el Palau. La seua declaració serà fonamental a l’hora de copsar les seues possibilitats de retornar a la primera línia política en un moment tan transcendent.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

El Temps
El Temps