Porucs i decidits

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Per una d’aquelles absurdes inèrcies de la batalla de València que tant de pànic generen en el progressisme valencià, el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, evità fer-se present al congrés “L’hora de les decisions” organitzat per l’Institut Villalonga i EL TEMPS, per visualitzar les mancances en matèria de finançament i infraestructures de l’Euram, l’euroregió de l’arc mediterrani que concentra un terç del PIB de l’Estat espanyol.

La decisió de Puig, dirigida a evitar una fotografia de gran valor simbòlic amb els seus homòlegs de Catalunya, Carles Puigdemont, i les Balears, Francina Armengol, és un nou triomf de la dreta política i mediàtica, capaç encara de condicionar amb un discurs anticatalanista decadent i de penetració social escassa, operacions de diàleg i col·laboració que caminen clarament en favor dels interessos del País Valencià. Expressat sense circumloquis, Puig ha reproduït les mateixes actituds porugues i limitadores que encotillaven l’anterior president socialista, Joan Lerma. I, a canvi, la dreta ha emprat exactament els mateixos arguments en contra de la iniciativa. El camí sempre està marcat, per moltes concessions a la por, per moltes prevencions a les repercussions polítiques i mediàtiques. Un llast insuportable: en les antologies de la infàmia haurien de figurar les paraules de la presidenta dels populars, Isabel Bonig, amenaçant Catalunya amb la no construcció del corredor mediterrani si persevera en el seu intent d’aconseguir la independència. Un afront als valencians: per tal de defensar els interessos espanyols, el PP valencià és capaç de renunciar a una infraestructura estratègica, molt més per al País Valencià que per a Catalunya. En aquest marc conceptual, Ximo Puig preferí fer-se una fotografia en clau orgànica amb la presidenta d’Andalusia, Susana Díaz.

L’antic alcalde de Morella no sols ha quedat en evidència per aquesta omissió estèril, per haver fet malbé l’oportunitat de fer un colp d’autoritat. El president valencià també ha quedat desdibuixat perquè, sortosament, el Govern del pacte del Botànic ha protagonitzat unes altres mesures en la bona direcció. La Declaració de Palma, amb la presència dels tres consellers de Cultura de Catalunya, País Valencià i les Illes, per tal de posar en valor l’espai cultural i lingüístic comú, reformula per a bé les relacions valencianes amb el seu entorn. I els avanços per introduir el requisit lingüístic en l’administració també dibuixen un panorama una mica més engrescador. Fets que, sumats a l’elecció com a directora de la futura RTVV de la delegada de TV3 Empar Marco, han obert, de manera previsible, la caixa dels trons. Ha fet voltar els vells fantasmes.

I l’absència de Puig del congrés no ha modificat aquest clima. No ha mogut ni una coma el discurs de la dreta.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

El Temps
El Temps