Alacant, camp de batalla electoral al País Valencià

Amb poc marge de canvi a la circumscripció de Castelló i en València donant-se per descomptat que amb els vots d'EUPV poden fer-se en el sext escó, PP, PSPV i 'A la valenciana' han centrat els seus esforços electorals a terres alacantines

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Apocs dies perquè arranque la campanya electoral, les eleccions al País Valencià esdevenen incertes. La victòria del PP, com passava durant fa anys, no es dóna per descomptada. Ans al contrari. 'A la valenciana', la candidatura que aglutina a Podem, Compromís i Esquerra Unida, compra amb moltes paperetes per convertir-se en la força més votada. I aquest objectiu, passa en part, per augmentar els vots rebuts a la circumscripció d'Alacant i obtenir el quart escó.

Si a la demarcació de Castelló el marge és molt estret -tot i que la cap de llista de 'A la valenciana' va proclamar en la presentació de la candidatura que competien per aconseguir el segon escó-, a la de València amb la incorporació d'Esquerra Unida a la coalició conformada per Compromís i Podemos fa presagiar, segons indicava l'enquesta de Metroscopia, que el sext escó en disputa caurà en mans de la llista d'esquerres. Uns resultats que deixarien a Alacant com la circumscripció clau que marcaria qui guanya les eleccions generals al País Valencià.

Aquest fet no ha passat desapercebut per als partits. I tots, sense excepció, han atorgat molta importància en la campanya a la demarcació que aglutina les comarques alacantines. Tant és així, que el candidat del PP, Mariano Rajoy, visitarà en el primer dia de campanya el sud del País Valencià, en una de les seues dues aparicions per terres valencianes. Dos dels nous càrrecs del nucli jove de la direcció nacional, Andrea Levy i Javier Maroto, també passaran per Alacant. Tot, en una campanya on no s'espera que estiga la senadora i ex-alcaldessa de València, Rita Barberá. «Té altres coses de les que ocupar-se», ha assegurat la secretaria general del PP valencià, Eva Ortiz, preguntada pel tema.

Alacant també tindrà un pes important per als socialistes. Per primera vegada, començaran la seua campanya fora de la circumscripció de València. Ho faran a Elx. Tot un símbol. Malgrat açò, l'acte principal de campanya tindrà lloc a València el dia 18. Al parc de l'Oest celebraran de banda de nit la tradicional festa de la rosa que comptarà amb la presència de Pedro Sánchez. Amb una afluència esperada de prop de 4.000 persones, segons fonts socialistes, serà una excepció en el tipus d'actes que vol realitzar el PSPV-PSOE: oberts i de xicotet format.

'A la valenciana' és qui més s'hi juga a Alacant. Tot i que aconseguir el sext diputat per València esdevé clau en les seues aspiracions, la seua anhelada victòria al PP passa per Alacant, per aconseguir arrabassar al PP el quart escó. Per això, l'únic acte d'envergadura programat per la confluència tindrà lloc a Alacant el dia 11. Allí estarà el candidat de Podemos, Pablo Iglesias; el líder d'Izquierda Unida, Alberto Garzón; li a líder de Compromís, Mónica Oltra. Alalcant serà una de les quatre ciutats -Barcelona, Cadis i Madrid- on Garzón i Iglesias compartisquen escenari. Que València no ho siga i que per allí sols passe el 'número dos' del partit dels cercles, Íñigo Errejón, n'és força simptomàtic.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.