Montiel obri la porta a un augment de conselleries

Fonts de la direcció valenciana de Podem afirmen a EL TEMPS que «el debat és encara molt incipient, però que al full de ruta per impulsar l'Acord del Botànic es contempla una possible entrada al Govern valencià». «No podem demanar més ambició a les polítiques del Consell, i després no formar-ne part d'ell», opina un membre directiu del partit dels cercles.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Una vegada passat el cicle electoral i el primer any de l'esquerra al capdavant de la Generalitat Valenciana, Podem vol «una reformulació» de l'Acord del Botànic, pilar fonamental de l'acció de govern. El partit dels cercles detecta mancances en els primers 366 dies de «reparació» del bipartit conformat per PSPV-PSOE i Compromís i per això aposta per donar-li un nou impuls al pacte.

Aquesta espenta, de fet, pot desembocar en una entrada dels de Pablo Iglesias al Consell, una opció que ja ha deixat oberta en diverses ocasions el líder de la formació morada al País Valencià, Antonio Montiel. «No podem demanar més ambició i compromís en les polítiques que deu adoptar el Govern valencià, i després no participar de l'executiu d'una forma o altra», afirmen fonts de la direcció de Podem. «Estem preparats per entrar al Govern», ha expressat Montiel aquest dimecres.

Al partit, de fet, es mostren molt cauts perquè encara queden molts passos per davant per a una possible entrada de Podem al Consell, però en tracen un full de ruta per a «revitalitzar» l'Acord del Botànic que contempla com a final una hipotètica inclusió del partit dels cercles a l'executiu que presideix el socialista Ximo Puig, «El primer pas és detectar aquelles debilitats que creguem que hi han hagut i elaborar un informe que estarà fet la setmana vinent. Un document que abans de fer-lo públic el debatíem amb Puig i Oltra, per contrastar la nostra visió més a peu de carrer i la seua d'estar al capdavant del govern, a la gestió», afirmen les mateixes fonts.

Tot i que el document encara no està elaborat, a Podem avancen alguns punts. «Cal una llei autonòmica per a posar en marxa una Agència Tributària Valenciana, realitzar polítiques de caràcter més estructural que puguen resoldre els principals problemes econòmics, lluitar contra la desocupació, donar una visió més de País al disseny de les infraestructures, i lligar el desenvolupament econòmic a un model territorial respectuós amb el medi ambient», citen a la formació morada.

Unes mesures més estructurals que si aconsegueixen el vistiplau d'Oltra i Puig, a Podem pretenen que compten amb un abast pressupostari que vaja més enllà d'un any, amb plans plurianuals. «Es tracta d'una estratègia més a llarg termini, però que possibilita combatre aspectes de forma més ambiciosa, evitant que la paràlisi puga fer-los impossibles amb altra majoria parlamentària el 2019», comenten veus de la direcció valenciana de Podem. «A més, detectem problemes de competències molt centralitzades i altres molt disperses. Un fet que és destacable a Economia, on tot i que assumptes com turisme o el tema de la innovació haurien de ser del seu àmbit, no ho són».

«Si tots aquests tràmits són superats amb èxit, negociarem una hipotètica entrada al Consell. Encara que qui té l'última paraula en aquest assumpte el té l'assemblea autonòmica, ja que la decisió deuria de ser aprovada en una consulta per ells. I no oblidem al president Puig que és també qui decideix en últim terme com a cap del Consell», insisteixen des de la formació encapçalada al País Valencià per Antonio Montiel.

Sobre si la seua entrada implicaria desdoblar conselleries, afirmen que «encara és prompte per a parlar-ne», però avisen que «no es limitaria a canvis en algunes direccions generals»: «No volem ser testimonials, sinó tindre una presència raonable d'acord amb el nostre pes parlamentari». Montiel, de fet, ha afirmat aquest dimecres durant una trobada amb periodistes que «si s'ajusta als objectius, un augment de conselleries seria justificable». I ha avisat sobre la seua entrada al Consell: «No volem ser-hi per esclafar la cadira, però abans cal que concretem quina serà l'acció de govern dels pròxims tres anys».

Sense cap recomanació de Madrid sobre què fer -o almenys això afirmen les fonts consultades per aquest setmanari-, la reformulació plantejada de l'Acord del Botànic de Podem pot acabar amb la seua entrada al govern. Les afirmacions de Montiel d'aquest dimecres confirmen tot el que ha comentat fonts de la direcció a EL TEMPS. Podem pareix que toca a la portada del Consell. Això sí, seguint un full de ruta marcat.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.