A la premsa internacional: Trump assumeix part de la política exterior d'Obama

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

[gallery columns="2" size="medium" link="file" ids="5723,5722,5721,5720,5719,5718"]

Als Estats Units, The New York Times arriba als quioscos aquest divendres assegurant que "Trump torna als pilars de les polítiques d'Obama a l'estranger". En aquest sentit, el diari novaiorquès explica que "el president Trump, després de prometre una ruptura radical amb la política exterior de Barack Obama, està adoptant alguns pilars clau de l'estratègia de l'antiga administració, incloent-hi advertir a Israel per a frenar la construcció d'assentaments, exigir que Rússia es retiri de Crimea i amenaçar a Iran amb sancions per proves de míssils balístics". L'ambaixadora de l'ONU, Nikki Haley, va declarar que els Estats Units no aixecaria les sancions contra Rússia fins que no pari de desestabilitzar Ucraïna i tregui les tropes fora de Crimea.


Per la seva part, des de la City de Londres, el Financial Times informa que el Banc d'Anglaterra augmenta la previsió de creixement un altre cop, però es manté alerta pel possible impacte del Brexit. En aquesta línia, el diari econòmic britànic detalla que "el Banc d'Anglaterra ha millorat significativament els pronòstics de creixement del Regne Unit per segona vegada en sis mesos", i que "el banc diu que ara pronostica que el PIB creixerà un 2% aquest any, igual que l'any passat i per sobre de l'1,4% de la previsió de novembre". Just abans del referèndum sobre el Brexit, el Banc d'Anglaterra preveia que l'economia creixeria tan sols un 0,8%.


A França, Le Monde destaca en la seva portada d'aquest divendres que "Marine Le Pen vol inscriure la preferència nacional en la Constitució". Sobre això, el diari parisenc assenyala que, en una entrevista amb Le Monde, la candidata presidencial del Front Nacional "proposa un referèndum per inscriure a la Constitució 'la prohibició del comunalisme i l'autorització de la prioritat nacional'". En què es tradueix, aquesta preferència o prioritat nacional? Le Pen indica que, per exemple, en matèria d'ocupació, en una taxa addicional per als nous contractes laborals a treballadors estrangers. També vol fer un referèndum sobre la permanència de França a la Unió Europea


A Veneçuela, El Nacional denuncia que la Guàrdia Nacional Bolivariana va treure a empentes dos diputats opositors de la seu del Consell Nacional Electoral. El diari editat a Caracas precisa que "els guàrdies nacionals proveïts d'equips antidisturbis van tractar d'impedir que els parlamentaris entreguessin un document en el qual exigien a les autoritats comicials que es fixi el cronograma per a elegir governadors, legisladors regionals, regidors i alcaldes". Aquest cronograma ja hauria d'haver estat fixat. L'excandidat presidencial Henrique Capriles va recordar que les eleccions "són un dret, no un caprici", i que "sense vot no hi ha democràcia".


I a la secció de les revistes, The Economist dedica la seva portada d'aquesta setmana a Donald Trump, representat com si fos un vàndal: "Un insurgent a la Casa Blanca". En el seu editorial sobre el tema, publicat a les pàgines interiors, el setmanari britànic sosté que "mentre Donald Trump s'enfada contra el món que ha heretat com a president, els aliats dels Estats Units estan preocupats (i amb raó)". I afegeix: "Una xarxa de bilateralitat i un regionalisme jeràrquic són palpablement pitjors per als Estats Units que el món que Donald Trump ha heretat". Segons The Economist, el món "ha de preparar-se per a problemes".


Finalment, Time se centra en la figura de Steve Bannon, el principal assessor polític del president Trump, a qui la revista considera "el gran manipulador". En el seu perfil sobre Bannon, la publicació nord-americana assegura que "Bannon és el que manté la doctrina pura, el verdader creient, que està en això no per diners ni pel càrrec, sinó per a canviar la història". Com va dir el mateix Bannon en un correu electrònic al Washington Post, "el que estem presenciant ara és el naixement d'un nou ordre polític". Time es pregunta si Bannon és el segon home més poderós del món.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.