Judicialització

«Serioses irregularitats» en el judici del procés, segons entitats internacionals

La Federació Internacional de Drets Humans (FIDH) i la Xarxa Euromediterrània de Drets Humans (EuroMed Rights) publiquen un nou informe.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La Federació Internacional de Drets Humans (FIDH) i la Xarxa Euromediterrània de Drets Humans (EuroMed Rights) publiquen un nou informe a París i Brussel·les en què exposen el parer de distints observadors internacionals i denuncien, alhora «irregularitats en el judici a 12 polítics i dirigents associatius catalans».

Concretament, es denuncia la «vulneració del principi de contradicció, fent servir proves d’altres procediments no conclosos, recolzant-se en testimonis estereotipats i sense garantir el respecte dels drets de defensa». És per això que els observadors conclouen que el judici, celebrat entre febrer i juny d’aquest any 2019, no ha ofert «les garanties necessàries com per qualificar-lo de just».

Els observadors que exposen aquestes conclusions són Dominique Noguères, vicepresident de la Lliga Francesa de Drets Humans, i Alexandre Faro, advocat del Tribunal d’Apel·lació de París, presents entre més d’una seixantena dels qui van acudir al judici. Entre els punts clau de les conclusions de l’informe hi ha el fet que, «sota l’aparença d’una organització perfecta, manca l’element essencial del judici: el principi de contradicció, que hauria de permetre a cada part expressar-se i evidenciar la veritat dels fets al·legats». En aquest sentit, i en un altre punt, els observadors lamenten que «les condicions en què es van examinar les proves, així com la presentació de pel·lícules i vídeos també són insuficients, atès que només es van realitzar els últims dies del judici, cosa que va impossibilitar que es produïra una discussió o un vertader debat».

A més, «els observadors qüestionen les condicions en les quals es van realitzar les audiències als testimonis. Es pot esperar que un oficial de les forces de seguretat diga alguna cosa que no siga el que li haguera dit el seu superior abans d’anar al Tribunal? Com a resultat, durant les audiències als testimonis, els mateixos discursos es repeteixen tot sovint com a declaracions estereotipades, el que posa en dubte l’espontaneïtat i la veracitat d’aquestes».

Els observadors també qüestionen la «centralització tardana i incompleta» de la macrocausa al Tribunal Suprem, fet que «constitueix una violació del dret a un judici just». A més, els autors de l’informe creuen que «una part dels fets assenyalats per la Fiscalia es basen a investigar fets anteriors i aliens al cas». Alhora, els observadors també lamenten que Vox, «un partit polític que no ha estat víctima de res», haja format part de l’acusació.

«Per tant, els observadors consideren que no es compleixen les condicions per a un judici just».

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.