Diada Nacional de Catalunya

Totes les convocatòries de l’11 de setembre

Fins a l’hora de la manifestació convocada per l’ANC a les 16 hores a la plaça d’Espanya de Barcelona i carrers adjacents, hi ha un seguit d’actes organitzats per la mateixa Assemblea, Òmnium Cultural o les formacions de l’esquerra independentista mentre la Generalitat i el Parlament fan jornada de portes obertes.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L’activitat més matinera serà al voltant del Monument a Rafael Casanova de Barcelona, que a les nou del matírebrà l’ofrena floral del Govern de la Generalitat, Quim Torra i altres membres de l’Executiu. Cinc minuts després farà l’ofrena el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent. Les dues institucionscelebren per la Diada sengles jornades de portes obertes, per la qual cosa estan obertes al públic des de les 10 hores del matí fins a les 19 hores.

També a les 10 h., l’Assemblea Nacional de Catalunya estrena una iniciativa que s’anomena Espai Eines de País, al Pla de Palau. «Serà -avança l’ANC- un espai ampli dividit en dues parts. Una àrea principal, ubicada al centre de la plaça, en la qual es podran trobar diversos elements interactius per prendre consciència de quines eines hi ha per canviar la realitat actual i avançar cap a la independència, i de quines accions es poden dur a termes, a nivell individual i col·lectiu». És a dir, consum energètic, sindicats, col·legis professionals o cambres de comerç. El segon espai serà al voltant de la plaça, «on hi haurà la part d’aplicació pràctica de les eines que s’hauran exposat a la plaça», amb cinefòrum que projectaràLes nostres accions, el nostre poder: del pacifisme a la lluita no violenta. Fins a les 15 hores.

L’esquerra independentista ha organitzat també diversos actes al matí de la Diada. El primer està convocat per Arran i serà a les 10 al carrer Ferran: es tracta d’un acte de record a Gustau Muñoz, que va ser assassinat en aquest indret el 1978 per trets de la policia, i una manifestació juvenil. A les 12 h. al passeig del Born, La Forja convoca també un acte polític amb representants de Mallorca Lliure, Jodad, SEPC, la CUP, la Intersindical-CSC i Poble Lliure. I a les 13.30 h., al mateix passeig del Born, manifestaciò de Rescat.

Abans, a les 11 hores, Òmnium Cultural haurà començatun acte al lloc on tradicionalment ha fet -i farà, a la tarda- la Festa per la Llibertat, el passeig Lluís Companys. Al matí «una representació transversal de la societat civil clamarà per l’absolució dels presos polítics processats al Tribunal Suprem». També hi haurà una actuació musical per als més petits a càrrec del grup Xiula.

Mentrestant,també a les 11 hores, a la plaça de Sant Jaume, el Memorial 1714 ha organitzat l’«onzena desfilada de Miquelets de Catalunya i desfilada de la Coronela de Barcelona».

L’Institut d’Estudis Catalans farà visites guiades a la seu de la Casa de Convalescència (Carme, 47) a les 10 i a les 11 hores. I a les 12 hores s’hi ha programat un discurs de l’economista i membre de l’IEC Andreu Mas-Colell sobre «El futur de l’economia catalana: brillant o mediocre?».

La manifestació de l’Assemblea convoca tots els inscrits a acudir al tram que els pertoca a les 16 hores. Aquest any cada tram correspon a un territori (entre una i tres comarques del Principat). N’hi ha 26 trams i en aquest mapa s’indica quins són els «plens» i els que tenen encara un nombre d’inscrits «alt» o «molt alt».

Com una estrella, la manifestació ha disposat trams en els carrers adjacents (Gran Via, des del carrer del Moianèsfins a Passeig de Gràcia) i uns trams força més curts d’Avinguda Paral·lel, carrer Tarragona, Creu Coberta i Avinguda de la Reina Maria Cristina. Per a la gent gran i persones amb mobilitat reduïda s’han reservat quatre zones al tram 2 (Av. Paral·lel / carrer Lleida), 9 (Tarragona, 85-99, banda Llobregat), 16 (Gran Via – Viladomat) i 23 (plaça Universitat). L’aforament és limitat.

El lema de la manifestació és ‘Objectiu Independència’ i s’allargarà aproximadament fins a les 18.30 hores.

Just en aquell moment, a les 18,30, començarà al passeig Lluís Companys la Festa per la Llibertat, amb una «cercavila rumbera transfronterera» que encapçalarà el Rumba Gipsy Cat, que convidarà a l’escenari més de setanta músics d’arreu dels territoris de parla catalana. El concert central de la Festa serà del grup Mishima, que celebra vint anys damunt dels escenaris, i el tancarà el grup Buhos, de Calafell, que l’any passat va presentar el seu vuitè disc, La gran vida.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.