Alemanya

El viatge d'un candidat a l'AfD a una marxa neonazi a Grècia

El candidat a presidir el land de Brandenburg per l’AfD, Andreas Kalbitz, va viatjar el 2007 a una marxa neonazi a la capital de Grècia. I ho va fer acompanyat de membres de l’NPD.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Uns quants centenars de militants d’extrema dreta van passejar-se pels carrers d’Atenes. Portaven pancartes i feien onejar banderes, sostenien torxes enceses, cridaven consignes o tocaven tambors, això és el que es veu en els vídeos d’aquella jornada.

Era el 27 de gener del 2007. L’Aliança Patriòtica era l’amfitriona, una agrupació d’organitzacions d’extrema dreta entorn del partit neonazi Alba Daurada.

Al mig de l’acte hi havia convidats d’Alemanya: Udo Voigt, aleshores líder del Partit Nacional Demòcrata d’Alemanya (NPD, en alemany), s’hi havia desplaçat amb un grup de catorze persones en total. Eren dirigents de l’NPD i dels Joves Nacionaldemòcrates (JN), com es deia en aquell moment l’organització juvenil del partit. El grup alemany també portava banderes i torxes; i una pancarta: “Avui estem en lluita per les idees del demà!” (amb una coma mal col·locada en el text en alemany).

Segons un document de l’ambaixada alemanya a Atenes, formava part d’aquest grup de “catorze neonazis alemanys” –tal com se’ls esmenta en el document– un tal Andreas Kalbitz. El document el va redactar una agent de l’Oficina Federal de Policia Alemanya (BKA).

Kalbitz –que actualment té 46 anys– ara lidera la lluita per les idees del demà en un altre lloc: és candidat d’Alternativa per Alemanya (AfD) al land de Brandenburg. En les eleccions regionals de diumenge el seu partit podria ser la força més votada [van ser el diumenge 1 de setembre i l’AfD va ser la segona força].

El polític afirma que no és d’extrema dreta. Reiteradament, però, ha hagut d’admetre, en fer-se públiques informacions periodístiques, que s’ha mogut per l’escena de l’extrema dreta, com a mínim més de la meitat de la seva vida. Els últims anys, a més, ha donat feina a un exmembre de l’NPD i a simpatitzants de la iniciativa d’extrema dreta Moviment Identitari.

Si bé l’NPD es troba en una “llista d’incompatibilitat” de l’AfD, Kalbitz ha pogut continuar sent membre del partit, on no ha deixat d’ampliar la seva influència política. És considerat l’orquestrador del sector nacionalpopulista Flügel, la plataforma interna del partit a l’entorn del líder de l’AfD a Turíngia, Björn Höcke, que és seguit per l’Oficina de Protecció de la Constitució (BKA) com un “cas sospitós”.

El document també mostra la profunditat amb què Kalbitz estava immers en l’escena d’extrema dreta. Al costat del líder l’NPD, Udo Voigt, a Atenes també hi havia els membres de la junta federal Jens Pühse i Alexander Neidlein. Altres membres del grup avui dia encara estan en actiu a l’NPD. Contra un dels catorze membres del grup es van obrir diligències més endavant perquè se sospitava que havia format una segona cèl·lula de Clandestinitat Nacionalsocialista (NSU, en alemany), una organització terrorista d’extrema dreta. Dos membres més havien servit com a mercenaris d’extrema dreta a Croàcia, i un altre durant anys s’havia guanyat la vida amb discos de rock d’extrema dreta.

Andreas Kalbitz, polític de l'AfD / Der Spiegel

Que el BKA documentés el viatge tenia a veure amb un incident ocorregut l’endemà de l’arribada. El grup va penjar al balcó de l’hotel Solomou una bandera amb l’esvàstica “malgrat que el propietari de l’hotel els va advertir que no ho fessin”, tal com es diu en l’informe de l’ambaixada.

Aquella nit uns desconeguts que “han estat classificats com a membres del moviment anarquista” van llançar còctels molotov “a l’entrada de l’hotel i al balcó”, segons l’informe. No hi va haver ferits, però sí danys materials, per la qual cosa la policia s’hi va personar. L’agent de connexió entre forces policials del BKA va recollir els fets i va redactar l’informe amb la referència ATH 019/07.

Dos dies més tard un agent del BKA a Meckenheim va subministrar més informacions que tenia sobre els membres del grup del viatge. Segons aquelles informacions, en sis dels membres hi havia “indicis de rellevància per a la defensa nacional (criminals amb motivacions polítiques – de dreta)”. Sobre la resta de persones no hi havia informacions, i s’afegia: “Però cal partir de la base que aquestes persones també formen part, igual que la majoria dels individus esmentats més amunt, de l’entorn de partits d’extrema dreta, com per exemple l’NPD”.

La marxa d’Atenes no va ser l’únic punt de contacte de l’actual polític de l’AfD amb l’NPD. El nom de Kalbitz es troba, juntament amb la seva adreça d’aleshores a Munic, en una llista del partit del 2007 que inclou persones interessades. El 2015 va ser president d’una associació negacionista, en què formava part de la junta amb polítics de l’NPD. El 2017 un membre de l’NPD de Munic escrivia a Facebook sobre la seva “amistat política d’anys” amb Kalbitz.

A més, el 1993 Kalbitz era membre de l’associació d’extrema dreta Witikobund i escrivia textos per a la revista de l’organització. Com ha informat darrerament l’emissora RBB, aleshores va anar a un campament de l’organització juvenil neonazi Heimattreue Jugend. El 2007 va participar en un altre campament de l’organització hereva de l’anterior, Heimattreue Deutsche Jugend, que temps després va ser prohibida. Del seu líder federal Kalbitz va rebre com a mínim un correu, igual com del negacionista de l’Holocaust Horst Mahler (Der Spiegel, 35/2019)..

A preguntes de Der Spiegel, l’home de l’AfD ha fet memòria del viatge: “És veritat que fa dotze anys vaig ser a Atenes”. La invitació li va arribar, afirma, a través d’un contacte estranger. “Hi havia diversos convidats alemanys i altres d’internacionals en aquell acte, al costat del que vostès anomenen ‘el grup del viatge’, com també és el meu cas”. Sobre l’“incendi provocat i els successos relacionats” no en pot dir res, perquè ell no hi va estar present. Avui diu Kalbitz que la marxa no li va agradar: “Valorant posteriorment aquell acte, no va aconseguir despertar el meu interès o la meva aprovació, ni pels objectius polítics ni per la composició dels participants”.

Kalbitz escriu també que no ha estat “en cap moment membre de l’NPD”, que no hi ha estat “involucrat” ni hi té “cap contacte personal”. Afegeix que és “insubornablement fidel a la constitució, també en el conseqüent distanciament amb les aspiracions de l’extrema dreta”. Les interpel·lacions que se li han fet són “només difamacions personals i un intent de desacreditar-lo mediàticament”.

Els altres participants al viatge podrien estar decebuts amb la resposta de Kalbitz. Estaven contents del seu viatge a Atenes. Ha estat una “vivència inoblidable”, va escriure un d’ells a la pàgina web dels Joves Nacionaldemòcrates.

Traducció d'Arnau Figueras

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.