Regne Unit

Isabel II accepta tirar endavant el Brexit amb el parlament suspés

Boris Johnson, que va plantejar la suspensió del Parlament per tirar endavant amb el Brexit, ha comptat amb el vistiplau de la reina d’Anglaterra. L’oposició política esperava que Isabel II s’hi negués, però ha aprovat el pla del primer ministre i obliga la cambra baixa a una suspensió que hauria d’agilitzar el Brexit dur o, almenys, evitarà que es continuï debatent.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

No era el moment adequat per a molts membres de la Cambra dels Comuns. El primer ministre britànic, Boris Johnson, vol concedir al Parlament menys temps de debat abans de la sortida planificada de la Unió Europea, prevista per a finals d’octubre -el dia 31 n’és la data límit. Això ha causat indignació en la cambra baixa. Hi ha una majoria contra un Brexit sense acord, però Johnson vol anar a l’aventura i ha anunciat una declaració del Govern en aquest sentit que es farà pública el 14 d’octubre -dia en què es reprendrà l’activitat parlamentària- a la cambra dels comuns i on explicarà com pensa fer factible el Brexit.

El vistiplau de la reina als plans de Johnson obre un nou període parlamentari. Isabel II ja havia aprovat el pla del primer ministre, segons informaren diversos mitjans britànics. L’oposició arriba tard: el líder laborista Jeremy Corbyn vol parlar amb Isabel II per frustrar els plans de Johnson. Corbyn va escriure a la reina fent una sol·licitud, segons va piular l’editora de The Guardian, Heather Stewart. El líder laborista va expressar preocupació, atès que Johnson pretenia prolongar la suspensió del parlament establerta en dues setmanes, tal com ha fet.

La prolongació de la suspensió del Parlament ha suscitat protesta i unitat entre tots els grups polítics de l’oposició. Només durant el 28 d’agost s’han recollit fins a 250.000 signatures virtuals que demanen que no s’aturi l’acció parlamentària mentre la Gran Bretanya no proposi una nova data de sortida de la Unió Europea. Jeremy Corbyn ha demanat novament reunir-se amb la reina per considerar que aquesta mesura atempta contra la democràcia.

La suspensió de la cambra s’ha acordat en una reunió a Escòcia en què han participat la reina d’Anglaterra, la presidenta de la cambra dels lords Natalie Evans, el president de la cambra dels comuns Jacob Rees-Mogg i altres alts càrrecs.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.