Retorn a la Romanitat

Lleida, capital del Segrià

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Per entendre l’essència de Lleida, cal considerar les diferents cultures que s’hi han superposat al llarg de la seua història. Els ibers la van batejar Iltirta i, com era costum en ells, es van instal·lar al capdamunt d’un turó, probablement el de la Roca Sobirana. La ciutat encara recorda els seus cabdills ilergets, Indíbil i Mandoni, que es revoltaren contra cartaginesos i romans. Al segle II aC Iltirta caigué en mans d’aquests últims, que no van trigar a suavitzar-ne la sonoritat: Ilerda.

Al segle VIII va passar al domini sarraí, mentre que al XII la van conquerir Ramon Berenguer IV i Ermengol VI d’Urgell. A principis del segle XIV, Jaume II hi establí l’Estudi General, l’únic centre d’ensenyament superior de la Corona d’Aragó fins a finals del segle XV.

Per tot això i per la seua situació estratègica, Lleida ha estat la ciutat desitjada. Tot i que les primeres restes romanes daten del segle II aC, caldrà esperar al segle següent perquè l’emperador August li atorgue la categoria de municipium. Ilerda tenia una funció cabdal, ja que es trobava en la Via Augusta que des de Tarraco es dirigia a Caesaraugusta, altrament dit Saragossa. Aquest corredor, com podrà imaginar el lector, suposava un eix de primer ordre quant al trànsit de mercaderies entre l’interior i la costa.

De les restes romanes més significatives, se’n destaca la muralla que, en el seu origen, encerclava la ciutat des del turó de la Seu Vella fins als cursos dels rius Segre i Noguerola. En aquest cas, la topografia dibuixava un escenari dual, amb una part superior escarpada i una inferior plana. 

A finals del segle XX, de l’antiga Ilerda, se’n van descobrir les termes, l’edifici més notable de l’època romana. Ubicat a l’actual carrer Cardenal Remolins, el complex termal degué ocupar uns 1.800 metres quadrats i sembla que estava situat a proximitat de la cruïlla del Cardo Maximus i del Decumanus Maximus. Malgrat ser declarades Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat el 2005, encara no poden visitar-se. Tanmateix, al carrer de Remolins trobareu un panell interactiu que us permetrà realitzar una visita virtual del complex per mitjà del vostre mòbil o tauleta. 

Paral·lelament, cada any i ja en van tres, al mateix carrer té lloc el Mercat Romà d’Ilerda. Tres dies en què hi trobareu una mica de tot: oficis antics, artesans, tallers infantils i espectacles diversos. 

Tot i que Lleida conté massa història per sintetitzar-la en quatre ratlles, no deixeu de passejar pel conjunt monumental de la Seu Vella i la Suda. Tots dos ocupen la part superior de la vila, una plaça forta i segura en matèria de defensa militar i de salvament espiritual. La posició enlairada de la Seu Vella la fa visible a quilòmetres de distància i la converteix en un veritable element d’identitat urbana. 

A la Seu Vella es localitza l’epicentre de l’espiritualitat històrica, amb el temple dedicat a Santa Maria, un claustre, estances dels canonges i un campanar, mentre que a la Seu Nova es cou el poder eclesiàstic actual. D’aspecte imponent i ordenat, aquest edifici del segle XVIII alberga el bisbat de Lleida al centre de la ciutat, enfront de l’Antic Hospital de Santa Maria, on podreu trobar avui l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

De la Suda haureu de saber que va hostatjar l’últim califa de Còrdova i va ser ací mateix l’escenari del naixement de la Corona d’Aragó.

L’extens patrimoni de Lleida no fa possible una exploració a corre-cuita. Cal temps per a pair-lo i entendre la presència rellevant de la ciutat de Lleida al llarg de la història de Catalunya. Abans de cloure aquest capítol, detingueu-vos al castell de Gardeny per copsar la potència de l’orde del Temple, o penetreu en el Palau de la Paeria, seu del govern local. També, en l’església de Sant Llorenç que va ser en dues ocasions seu catedralícia, i en d’altres espais històrics, com l’hospital de Santa Maria o l’església de Sant Martí. 

Submergiu-vos en la Lleida romana i medieval: la ruta “Lleida Secreta”, que organitza Turisme de Lleida, us guiarà en aquesta aventura al passat.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.