Coalició Podem-EU

Esquerra Unida amenaça amb trencar amb Podem a Balears

La direcció d'Esquerra Unida-Illes Balears ha convocat una assemblea de militants per al dia 27 de juliol a la que proposarà, si no canvien les coses aquests dies, la ruptura de la coalició preelectoral que va fer amb Podem per anar a les eleccions del passat 26 de maig. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Esquerra Unida (EU) ha perdut la paciència amb el seu soci, Podem, i amenaça amb trencar l’aliança que els uneix a Balears. La coalició que ambdues formacions feren a les Illes per anar a les eleccions del passat 26 de maig podria rebentar per mor de les divergències a l’hora d’interpretar el pacte que feren en relació al funcionament de la coalició i al nomenament de càrrecs. La direcció d’EU ha convocat per al dia 27 de juliol una assemblea a la que els afiliats decidiran si volen trencar o no.

L’enfrontament

La crisi esclatà just després de les eleccions, quan Podem va començar la negociació per formar el Govern i els Consells de Mallorca i Menorca amb el PSOE i els dos Més sense “consultar-nos res”, segons diuen a EU. Aleshores des d’EU hi hagué advertències, encara de bon rotllo, sense amenaces de ruptura, que no foren escotades. Però la direcció de Podem, encapçalada per la secretària general, Mae de la Concha, i el cap de llista, Juan Pedro Yllanes, seguí negociant el repartiment de poder institucional sense atendre les peticions del soci. El malestar anà creixent dia a dia fins que esclatà en forma d’una carta a la militància de la direcció d’EU envià la setmana passada, a la que s’advertia que “estem en una situació límit”. Evidentment fou convenientment filtrada als mitjans de comunicació, la carta. Era una manera de pressionar la direcció de Podem. Però els morats no en varen fer gens ni mica de cas. I els caps d’EU han reaccionat convocant l’assemblea.

D’acord amb el pacte entre les dues formacions EU ocupava el segon lloc de la candidatura per Menorca al Parlament i el setè per Mallorca. En el cas de l’illa gran el candidat d’EU quedà molt lluny de sortir elegit, perquè la candidatura només va obtenir tres escons. Però per Menorca sí que va sortir elegit. El seu diputat és Pablo Jiménez. Des de tot d’una EU envià comunicats als mitjans de comunicació parlant del diputat “nostre” i valorant els resultats només des de l’òptica d’aquest partit i no de la coalició. Això sí, reclamava que es posés en marxa de manera immediata una “comitè de coordinació” de l’aliança justament per poder parlar i actuar amb una sola veu.

No obstant, passaren els dies i les setmanes i el Govern es va constituir sense que Podem repartís cap càrrec per a EU. I segons el cap d’aquesta formació, Juan José Martínez, ni tan sols els varen informar de com havien anat les negociacions, dels resultats ni de res de res sobre les intencions que tenen els dos membres del Govern que pertanyen “a la nostra coalició”, Mae de la Concha –consellera d’Agricultura- i Juan Pedro Yllanes, -vicepresident i conseller de Transició Energètica- .

La setmana passada la direcció d’EU advertí que “exigia” que Podem acceptés crear el “comitè de direcció” i que si bé no “volem càrrecs” almenys volien ser consultats sobre els nomenaments que es feien en els departament controlats per Podem. La petició venia perquè es publicà en els diaris locals que Mae de la Concha estava cercant directors generals entre antics càrrecs de Més, quelcom que EU va viure com una humiliació perquè la consellera s’estimava més càrrecs d’altres formacions que no els seus.

En els dies següents no hi hagué cap canvi d’actitud. Farta del que considera una expressa voluntat d’humiliar EU per part de Podem, la direcció neocomunista ha decidit convocar l’assemblea abans referida, a la que, si no canvien abans les coses, proposarà la ruptura de la coalició..

Com es recordarà, la direcció i els militants d’Esquerra Unida varen rebutjar aliar-se amb Més per Mallorca i Més per Menorca perquè no veien clar que l’aliança els dones la visibilitat política que volien tenir. S’estimaren més la unió amb Podem perquè, justament, els donava més possibilitat de presència política. Ara han comprovat, diuen, que tampoc els morats els asseguren el que volen.

Queda una setmana per intentar arreglar la situació. A pesar que les dues parts pareixen molt allunyades és probable que els pròxims dies hi hagi intents d’arribar a un acord de mínims que permeti evitar la ruptura. Si no és així i si finalment el dia 27 s’aprova el trencament, el diputat d’Esquerra Unida, l’esmentat Pablo Jiménez, abandonaria el grup parlamentari i se n’aniria al mixt.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.