Aturar l'especulació

El Govern balear vol limitar els preus del lloguer a les Illes

El pacte d'esquerres que gestiona el Govern de Balears així com l'Ajuntament de Palma -PSOE, Podem i Més- pressionarà el Govern de Pedro Sánchez perquè impulsi la reforma de la Llei d'Arrendaments Urbans per obrir la porta a la limitació del preu del lloguer de pisos en determinades zones. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Serà un dels debats polítics més calents de la legislatura a Balears: la possible limitació del preu dels lloguers, almenys a determinades zones. La voluntat topa amb la realitat que per assolir l’objectiu cal reformar la Llei d’Arrendament Urbans, cosa que és competència del Parlament espanyol. Per tant s’hauria de forjar una majoria de parlamentaris a Madrid favorable a aquesta mesura. Cosa que no serà fàcil, però és possible. Si mes no així ho asseguren a Palma el PSOE, Podem i Més per Mallorca, les tres formacions que comparteixen el Govern.

Exigència del pacte

En el debat hi participa amb molta empenta l’Ajuntament de Palma, governat per les mateixes tres forces. De fet és d’on sorgeix la idea. Antoni Noguera, cap de Més a la capital i tinent de batlle, ja a l’anterior mandat -quan va ser batlle, entre 2017 i 2019, fruit del repartiment del càrrec entre ell i el socialista José Hila, dos anys per hom- pitjava fort ferm perquè les tres forces d’esquerres assumissin aquesta reivindicació. “No pot ser que el lloguer d’un pis a Palma pugui costar fins a 3.000 euros al mes”, deia en l’entrevista concedida a EL TEMPS el passat mes de maig.

Quan el mes passat els tres partits signaren els acords per compartir el Govern i el consistori de la capital, a instància de Més i de Podem el PSOE acceptà incloure que es pressionarà al Govern espanyol i a les forces presents al Congrés perquè reformin la Llei d’Arrendaments per fer possible la limitació del preus dels lloguers de pisos.

A Palma i a Eivissa és on el problema de l’habitatge és més greu. La majoria de dreta que gestiona el Consell d’Eivissa no preveu la mesura d’imposar el límit dels lloguers. El president de la institució, Vicent Marí, és partidari de “posar en marxa tots els mitjans possibles” per “aturar l’especulació” en el mercat immobiliari. El seu objectiu, compartit amb l’esquerra, és el “de trobar solució al problema de l’habitatge”, perquè tenir-ne un “s’ha convertit en un privilegi fora de l’abast” de la majoria. Però ho vol assolir “amb mesures que evitin el lloguer incontrolat (als turistes) i que aquests habitatges tornin al mercat residencial” i així baixarien els preus. No diu res de posar límits als preus de lloguer.

L’esquerra no està d’acord amb la tesi de Marí. Durant la passada legislatura els progressistes han posat en marxa mesures per influir en el mercat, per limitar tot el possible l’especulació, com per exemple la prohibició de pisos turístics a tot Palma, però no han tingut l’efecte desitjat. Si els preus es comencen ara a estabilitzar-se, diuen els experts, és perquè han arribat a ser tan alts que ja no poden pujar més –en general, però no en tots els casos perquè hi ha zones de Palma i Eivissa on encara estan pujant- i no per l’efecte de mesures com la citada. Així que l’esquerra s’ha cansat d’esperar. Vol actuacions més contundents. Vol que el Congrés aprovi la reforma de la llei abans referida perquè es permeti que, després, les autoritats autonòmiques, insulars i/o locals puguin establir una mena de zonificació –igual que ha passat amb els habitatges destinats a lloguer turístic, que cada illa i l’Ajuntament de Palma té la seva pròpia norma- d’allà on els preus no poden superar uns predeterminats límits.

El conseller de Territori, Marc Pons, explicava en una entrevista aquest divendres –concedida al diari Última Hora, de Palma- que “si el Govern (espanyol) ens dona la cobertura legal, s’ha de fer (la limitació a Balears del preu del lloguer). La majoria de ciutats europees amb problemes similars als d’aquí i que tenen cobertura legal estatal ho han fet. A Balears estem obligats a analitzar (posar els) límits al preu del lloguer, sobretot per mor de les tensions (que provoquen els alts preus) en els residents. Podem fer-ho tot sols? No. Necessitem cobertura estatal. La primera decisió l’ha de prendre el Govern” espanyol.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.