TURISME

"És difícil entendre que partits de centre-esquerra s'oposen a aplicar un impost turístic"

Impost turístic sí o no? Aquest dimecres, polítics de Podem, PSPV-PSOE i Compromís mantingueren una animada discussió a twitter a propòsit d'aquest dilema. EL TEMPS entrevista Asensi Descalç, professor d'economia aplicada a la Universitat de València. Descalç publicarà, pròximament, per a la Fundació Nexe, un estudi on advoca per l'aplicació d'aquest gravamen. "Cobrar un impost turístic no perjudica l'arribada de turistes", assegura.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

-Els partits que conformen el Botànic tenen, a priori, posicions distants sobre la possibilitat d'aplicar una taxa turística. Aquest dimecres representants de Podem, PSPV-PSOE i Compromís tingueren un debat sobre el tema a les xarxes socials. Què n'opina al respecte?
Els estudis econòmics indiquen que l'aplicació d'un impost turístic és beneficiós per al territori. Tanmateix, crec que en aquesta qüestió, hem topat amb els lobbis. El sector turístic s'ha mobilitzat d'una manera extraordinària perquè pensa que pot perjudicar el seu negoci. Les meues investigacions demostren que els efectes sobre el preu final per a un turista que ve al País Valencià és mínim. De fet, he calculat que equivaldria al 2% del total de despesa diària.
Cal dir-ho amb claredat: un impost turístic no desincentiva el turisme. El que l'experiència demostra és que en aquells països on està aplicant-se els efectes han sigut nuls. De fet, el que ha passat, des que s'aplica a Catalunya i Balears, és que s'ha incrementat el turisme per molts altres factors.
El turisme genera uns costos sobre el conjunt de l'economia molt importants (en manteniment de les instal·lacions, seguretat, costos mediambientals...) que no té perquè pagar el conjunt de la ciutadania. A tot això caldria afegir un fenomen nou: els processos de gentrificació derivats del turisme que provoquen que canvie la vida per complet de les persones afectades en barris concrets i la vida de les ciutats en general.
Per tant, hi ha moltes raons per gravar una activitat com el turisme. Políticament és difícil d'entendre que alguns partits polítics de centre esquerra s'hi oposen.

-El sector turístic argumenta, en contra de l'impost turístic, que el turisme genera riquesa, llocs de feina i activitat econòmica. Es calcula, de fet, que del turisme depèn el 12% del PIB. Què en diria?
Cal deixar clar que aquest no és un impost contra els hotelers, sinó per als usuaris, com passa amb l'IVA, que grava el consum. Ací del que estem parlant és que hi ha elements afegits que fan que els usuaris hagen de contribuir a part dels costos que generen. El que l'experiència demostra és que la gent separa molt clarament l'impost respecte del preu del servei turístic. El turisme és una experiència, no una habitació. Cobrar dos o tres euros al dia -com es fa en els llocs més cars- no perjudica l'arribada de turistes, com ha quedat demostrat en altres llocs d'Europa. I, en tot cas, cal deixar clar que l'impost recau sobre els turistes.

-A llocs com Benidorm, on el marge de benefici és baix i el negoci es basa en la quantitat, argumenten que acabarien repercutint el cost de l'impost sobre els seus propis beneficis, perquè no tenen marge per apujar preus.
Potser caldria preguntar-nos si el model de Benidorm, basat en marges molt raquítics, és un model desitjable. Jo no tinc res en contra del model de Benidorm però també cal deixar clar que no és l'únic model que existeix al País Valencià i s'han d'estimular altres models amb un nivell de despesa més elevat. No s'ha de perdre de vista que la despesa mitjana per turista al País Valencià és de 92 euros, mentre al conjunt d'Espanya aplega als 116 euros.

-Caldria parlar de taxa o impost turístic?
Jo soc més partidari de parlar d'impost perquè la taxa està destinada a finançar alguna cosa en concret, normalment el mateix servei, quan en realitat jo crec que els diners recaptats no tindrien per què destinar-se al sector turístic exclusivament.

-Quan s'ha parlat del tema al País Valencià s'ha apostat per impostos diferenciats segons el tipus d'allotjament.
-Tot el turisme és igual? Jo crec que no: no és el mateix el turisme de Benidorm que el turisme d'interior; no és el mateix el turisme de platja que el turisme cultural. Per tant, a partir d'aquesta diferència es pot fer política, és a dir, donar estímuls en zones on el turisme pot tenir un efecte benèfic. Per exemple, les zones rurals on l'activitat turística pot generar llocs de feina i moviment econòmic. El sud de Terol, per exemple, té certa vida gràcies al turisme que els arriba de València.

Al marge de la diferència entre el turisme d'interior i el turisme de costa, caldria fer més diferenciacions? Ha de pagar el mateix una persona que s'allotja en un càmping que algú que ho fa en un hotel de cinc estreles?
No estic d'acord amb la idea de fixar impostos diferents en funció del nivell de luxe perquè els costos que generen uns i altres usuaris són molt semblants. No crea més costos un hotel de luxe que un càmping; un càmping, de fet, genera més problemes mediambientals que un hotel de Benidorm, que, per cert, és un model urbanístic molt eficient.

-Una de les propostes que va estar damunt la taula durant la passada legislatura era que aquest fora un impost local. L'alcalde de València, Joan Ribó, de Compromís, ho veia amb bons ulls. Pensa que deixar aquesta competència en mans dels ajuntaments és adequat?
Jo no acabe de veure el sentit que aquest siga un impost local perquè crec que aquesta és una qüestió que desborda el territori. I l'opció de lligar-ho a una festa concreta com les Falles, com es va proposar aquest any per part de Sandra Gómez, em sembla que és una broma. Està més que demostrat que l'impost turístic, aplicat de forma generalitzada, no desincentiva l'arribada de turistes.

-Les veus que abominen d'aquest gravamen diuen que aquest és un impost als hotels. Ho és?
No. Aquest no és un impost als hotelers sinó a tota mena de turistes. Cal gravar totes les formes d'allotjament: hotels, apartaments, càmpings,... De totes aquestes activitats la més problemàtica és l'arrendament d'apartaments per part de particulars a través de les plataformes digitals. Sobre aquesta nova modalitat d'allotjament s'ha d'actuar per motius que van més enllà de l'impost turístic: simplement perquè actualment hi ha un frau grandíssim en aquest sector.
L'aplicació d'una taxa podria ser un mitjà per a ajudar a aflorar rendes de capital immobiliari per arrendaments, la qual cosa beneficia l'impost sobre la renda. Per tant, el que caldria és que l'Agència Tributària demanara la col·laboració de les noves plataformes en línia que intermedien entre propietaris i arrendadors turístics. Tot plegat, contribuiria a fer transparents la major part d'aquestes operacions que a hores d'ara resten ocultes.

-Sembla poc viable, tanmateix. A ningú no li agrada pagar impostos.
A voltes quan he plantejat aquest tema m'han dit que això és impossible i que jo soc massa teòric. El problema, al capdavall, és una mentalitat com la d'Espanya, on sembla que qui paga impostos és perquè és un babau. Cal canviar aquesta forma de percebre els impostos. No hem de perdre de vista que en els països civilitzats, els propietaris de pisos que arrenden, cobren la taxa turística i no passa res!
 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.