Governabilitat local

Els barcelonins valoren Quim Forn i preferien una entesa entre ERC i Comuns

Després de 799 entrevistes a gent empadronada a Barcelona, aquestes són les conclusions del baròmetre post-electoral de Barcelona, que es publica dues vegades a l’any. Les resumim en set punts.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

1- El líder polític més valorat a Barcelona és Joaquim Forn. Així ho conclou el baròmetre post-electoral recentment publicat després de gairebé 800 entrevistes a gent empadronada a Barcelona. L’exalcaldable de Junts per Catalunya és puntuat amb un 5,5, seguit d’Ernest Maragall amb un 5,4 i d’Ada Colau amb un 5,2. El socialista Jaume Collboni també aprova amb un 5,1 i suspenen els altres regidors amb representació: Manuel Valls (3,2) i Josep Bou (3,1).

2- Aquesta conclusió dels ciutadans enquestats contrasta amb la preferència pels pactes. El 20,3% dels barcelonins preferien una entesa d’Esquerra Republicana amb Barcelona en Comú, els dos partits més votats. En canvi, només el 10,5% beneeix el pacte entre Colau i el PSC, pel qual finalment ha optat Barcelona en Comú. L’aposta d’Ernest Maragall de governar amb Comuns i Junts per Catalunya només rep l’aprovació del 7,5% dels enquestats. Curiós, en tot cas, que reba més suport que no una entesa entre Colau, Collboni i Valls, aprovada per un 6,6%. Per últim, el desig de Colau d’un pacte amb Esquerra Republicana i PSC només rebria el suport del 4,7% dels barcelonins.

3- El que també confirma el baròmetre és que aquesta darrera campanya electoral ha tingut molt més seguiment que no l’anterior de 2015. Si llavors el 13,9% i el 27% dels enquestats van seguir la campanya amb molt o bastant interès respectivament, ara el percentatge ha augmentat al 20,7 i al 36,7.

4- En canvi, les eleccions generals del 28 d’abril van generar més expectació, atès que van ser seguida amb molt interès pel 33,1% i amb bastant pel 39,1%, xifres que superen l’interès que els despertava les eleccions municipals del 26 de maig.

5- Entre els enquestats destaca, també, la desconfiança que tenen en la política i en l’economia espanyola. A la pregunta si «creu de cara al futur que Espanya millorarà o empitjorarà», el 49,9% dels enquestats confia que Espanya millore, mentre que més de la meitat confien que ho faça Catalunya (56,8%) i Barcelona (59,1%). En termes econòmics es confirma aquesta falta de confiança: la majoria dels enquestats (el 45,3%) pensen que l’estat de l’economia espanyola és dolent o molt dolent mentre que la majoria (el 48%) considera que l’estat de l’economia a Catalunya és bo o molt bo (el 48%) i el 53,4% tenen aquesta sensació sobre la ciutat de Barcelona. En canvi, cal dir que la majoria dels barcelonins són pessimistes respecte al futur de l’economia: pensen que empitjorarà, si bé confien que en el futur serà més fàcil trobar treball.

6- En aquest sentit, no és estrany que l’encaix de Catalunya en Espanya siga la tercera preocupació més important dels barcelonins. Així ho consideren el 8,9% dels enquestats, per damunt fins i tot dels qui tenen el turisme com a principal preocupació (7,2%). En tot cas, els principals mals de cap per als ciutadans del cap i casal català continuen sent la inseguretat (27,4%) i l’accés a l’habitatge (14%).

7- Pel que fa a la gestió del consistori, són més els qui l’aproven pensant que és bona o molt bona (46,5%) que els que la rebutgen (42,2%).

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.