Debat d'investidura

Armengol presenta el seu programa de Govern

La líder del socialisme balear, Francina Armengol, ha encetat aquest dimecres el debat de la seva investidura amb el discurs del programa de Govern que pretén impulsar. Un Executiu que es tancarà aquest dijous amb la votació que amb tota certesa la convertirà novament en presidenta.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Francina Armengol encetava el matí de dimecres el debat parlamentari de la seva investidura. El dijous al vespre es votarà la seva candidatura i amb tota certesa serà elegida presidenta del Govern de les Illes Balears per segon cop consecutiu, amb els vots (32) a favor de PSOE, Podem, Més per Mallorca, Més per Menorca i Gent per Formentera. Hi votaran en contra PP, Ciutadans i Vox. Queda la incògnita –que no es resoldrà fins el debat del dijous- del sentit del vot del regionalista Proposta per les Illes (PI).

La candidata centrava el seu discurs en el turisme i l’habitatge, fent també especial menció del feminisme.

El discurs

Armengol assegurava davant del plenari del Parlament que el seu Govern posarà en marxa “una estratègia per limitar el turisme d’excessos” com és, al seu entendre, l’arribava massiva de creuers, sobre el nombre dels quals “fixarem un sòtil que sigui sostenible socialment i econòmicament”. L’aposta del Govern en matèria econòmica consistirà en “aprofitar el turisme sostenible” per injectar “a l’economia circular” nous “instruments per a sectors tradicionals i emergents”, és a dir que el turisme es converteixi en motor per als altres sectors, amb l’objectiu final “del repartiment just dels beneficis que genera”. En aquest model econòmic caldrà incrementar “la inversió tant pública com privada en innovació” en diversos sectors, alhora que “es limitarà al màxim la precarietat” laboral i s’incrementarà “la competitivitat de les empreses”.

Respecte a l’habitatge anunciava que de forma immediata el Govern estudiarà les mesures que s’aprovaran en els pròxims mesos “de manera extraordinària” per “afavorir l’accés a l’habitatge”. Aquesta qüestió ocupava bona part del discurs de la candidata, fent especial esment a la necessitat de “radiografiar els problemes” per “trobar la solució”. Quelcom en que el seu Govern estarà implicat “al màxim” amb l’objectiu que l’habitatge estigui de bon de veres “a l’abast dels ciutadans”. Entre d’altres mesures anunciava que en aquesta legislatura que comença sortiran al mercat amb preus controlats més de mil habitatges que a hores d’ara estan mans de bancs i fons d’inversió.

Per un altre costat es mostrava decidida a implantar mesures “efectives” per combatre el masclisme, per potenciar “l’educació en valors”, per combatre “el rebuig al diferent” i per “acabar amb el sexisme, l’homofòbia i el racisme”.

En conjunt, Armengol està convençuda que amb el nou pacte de Govern entre els partits d’esquerra les Illes Balears podran “culminar el procés de modernització” que va començar a liderar ella el 2015: “el projecte està en marxa i es renova per fer-se irreversible”, sentenciava.

Al respecte de l’última legislatura, reivindicava tota la feina feta, les lleis aprovades, el diàleg com a norma de conducta amb tots els agents socials, econòmics i polítics i, en fi, es mostrava segura que amb els vuit anys de la seva presidència les Balears tindran “dibuixat un escenari de progrés” que podrà durar “dècades”.

La presidenta en funcions i candidata a renovar el càrrec advertia que de bell nou tindrà en la reforma del finançament autonòmic –així com amb el desenvolupament del Règim Especial de Balears (REB)- un dels objectius preferents del seu Govern.

Respecte a la llengua catalana i la cultura pròpia, la candidata només feia una lleugera referència. Quelcom que està en línia amb que, si no hi ha canvis sobre el previst, el seu Govern no donarà rang de conselleria a la cultura, una decisió criticada fort ferm pels diferents àmbits culturals de les Illes. En efecte, el departament quedarà reduït a una direcció general depenent de la conselleria de Presidència. Fins ara, a tots els executius que s’han format d’ençà el 1983 la cultura tenia rang de conselleria, encara que habitualment compartida amb els departaments d’ensenyament i esports. En aquesta última legislatura la conselleria es deia de Cultura, Participació i Esports i ha estat dirigida per Fanny Tur.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.