Pacte balear d'esquerres

Acord de Govern a les Illes entre PSOE, Podem i Més per Mallorca

PSIB-PSOE, Podem i Més per Mallorca arribaren poc abans de la constitució del nou Parlament a un acord per fer una nova coalició postelectoral que doni la investidura a Francina Armengol. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El Parlament balear ha començat la desena legislatura. Aquest dijous s’han constituït els diferents grups parlamentaris i la Mesa de la Cambra, presidida pel socialista Vicenç Thomàs, gràcies al fet que durant la matinada el PSIB-PSOE, Podem i Més per Mallorca arribaren a l’acord de coalició postelectoral.

Sense Més per Menorca ni Gent per Formentera

En efecte, les tres formacions referides assoliren l’acord escasses hores abans de la constitució de la Cambra legislativa. Un pacte del que s’han despenjat, al contrari de 2015, tant Més per Menorca com Gent per Formentera (GxF). De fet es despenjaren abans que s’iniciessin les negociacions formals. Tant un com l’altre manifestaren al PSOE que s’estimaven més quedar fora del Govern i donar-li suport des del grup parlamentari mixt, que ocuparàn en exclusiva. D’aquesta manera l’Executiu compta amb 30 vots segurs que són els que aportaran el PSIB (19 escons), Podem (6) i Més per Mallorca (4) i haurà de negociar llei a llei els dels menorquinistes (2) i formenterers (1). Són en total 32 suports, dos per sobre de la majoria absoluta de la Cambra, formada per 59 diputats.

El fet que es despengin de l’acord de coalició postelectoral aquestes dues formacions és força rellevant. Els motius reals de la decisió cal buscar-los en les males relaciones que tenen tot dos amb el PSOE. En el cas dels insularistes menorquins encara els cou el que consideren el menyspreu que sofriren el març de 2017 per part de la presidenta Francina Armengol, quan obligà a dimitir a la consellera de Més per Menorca – de Cultura, Ruth Mateu- per un afer de suposades irregularitats que la justícia ha acabat arxivant. Des d’aleshores desconfien profundament de la presidenta i s’han estimat més que ella depengui més d’ells –dels seus vots- que no ells d’ella -ocupant una conselleria. I pel que fa als de Formentera, el seu únic diputat no farà part, com el 2015, del grup parlamentari socialista i estarà en el mixt. Les relacions amb els socialistes són molt tenses, després que el PSOE hagi imposat ocupar els últims 20 mesos la presidència del Consell de Formentera que volia en exclusiva GxF.

El nou Parlament

Així les coses, la majoria que donarà suport al Govern de forma automàtica serà la formada, com s’ha fet ja referència, pels 29 vots de PSOE-Podem-Més per Mallorca. Quan el Govern aprovi un projecte de llei després l’haurà de negociar amb Més per Menorca i GxF, per així obtenir els altres tres suports imprescindibles.

A l’oposició s’hi situarà el grup més gran d’aquest àmbit, el popular, format pels 16 diputats del PP. El seguirà en importància numèrica el de Ciutadans, amb sis efectius. I, després, altres dos grups igualats en força: 3 diputats pel PI i altres tants per a l’ultradretà Vox. És molt probable, per no dir segur, que hi hagi una interessant lluita entre les quatre forces opositores per adquirir el màxim possible de protagonisme a l’hora d’oposar-se a la majoria d’esquerres que torna liderar –per segon cop consecutiu– Francina Armengol.

Una vegada constituïda la Cambra, ara els partits coalitzats hauran de confirmar l’acord al que arribaren les respectives direccions. Almenys ho hauran de sotmetre a les seves assemblees Més per Mallorca –era previst que ho fes el dijous a la nit- i Podem, mentre que els socialistes l’aprovaran en el seu consell polític, previsiblement per unanimitat. Després serà el moment en que el nou president de la Cambra, Vicenç Thomas, començarà les converses amb els grups per, llavors, proposar la candidatura d’Armengol a la investidura. Encara no hi ha data per aquest futur plenari.

El futur Govern

A reserva de l’aprovació assembleària de Més per Mallorca i de Podem de l’acord i de l’anunci formal de composició del futur Govern, segons el que ha transcendit de les negociacions tant els morats com els ecosobiranistes tindran dues conselleries cada un. A Palma es dona per fet que en el cas de Més els noms que ocuparan seients en el Consell de Govern seran Fina Santiago i Vicenç Vidal, actuals consellers d’Afers Socials i Agricultura, respectivament. En el cas de Podem el seu cap de llista per Mallorca, el jutge en excedència i ex diputat al Congrés Juan Pedro Yllanes serà conseller amb rang de vicepresident, mentre que la secretària general de la formació, Mae de la Concha, s’encarregarà d’una altra conselleria. El fet que Podem tingui la vicepresidència serà compensat amb el senador amb representació autonòmica per Més, càrrec que ocuparà el cap de llista d’aquesta formació, i teòric candidat a president del Govern, Miquel Ensenyat, fins ara president del Consell de Mallorca.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.