Televisió

‘Favorits’, història d'una coproducció comuna entre À Punt, IB3 i TV3

Ideat per la productora barcelonina Createl, Favorits ja s’ha estrenat en les televisions públiques de País Valencià, Illes Balears i Catalunya. Aquesta és la història de la coproducció

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

«La proposta no incomodava ningú». Així ho asseguren des de TV3 quan des de la televisió catalana eren consultats per Favorits, una proposta audiovisual que ja és una realitat. El programa, de 25 minuts de durada, explica amb vocació d’entreteniment curiositats de tota mena -empresarials, tecnològiques, exemples de superació...- que es donen arreu del món i que sovint es fan virals a través de les xarxes. La proposta va ser assumida per IB3, TV3 i À Punt, que l’emeten dissabte, dilluns i dimecres respectivament.

Per als valencians i balears era difícil anar de bracet amb TV3. Però ara hi ha marcs mentals que es comencen a trencar. «El programa està dins de les dinàmiques habituals entre les televisions autonòmiques», diuen des d’À Punt, on assenyalen que aquesta no és la primera coproducció conjunta amb altres televisions públiques en llengua catalana. En aquest sentit, des de la televisió valenciana recorden la pel·lícula La dona del segle, coproduïda per TV3, À Punt i Televisió Espanyola. «I en el futur la televisió autonòmica està oberta a coproduir amb altres televisions si és amb continguts interessants. A més, si és en una mateixa llengua, tot és més fàcil», diuen des de la televisió valenciana.

Favorits descobreix curiositats d’arreu del món i se centra, també, en casos valencians, catalans i balears. Almenys n’hi ha un de cada territori en cada programa. Així, en el primer de tots, Favorits es va trasllada a Penelles, a la Noguera, per descobrir un poble rejovenit pels grafitis. Els dibuixos a les parets atrauen visitants de totes les zones i han motivat, fins i tot, la celebració d’un festival. També hi ha el cas d’un pescador d’Andratx, a Mallorca, que descobreix la personalitat dels peixos gràcies a càmeres que observen les reaccions dels animals marítims a diferents estímuls. O el d’uns prodigis de la Universitat Politècnica de València, que han investigat per crear prototip de tren pensat per viatjar a 1.200 quilòmetres per hora, a més velocitat que els avions. Són tres exemples del país que se sumen a molts altres d’internacionals. De moment són 13 els capítols amb aquest format que hi ha en nevera, a l’espera de ser emesos.

 

El naixement d’una proposta

El programa compta amb tres productores, una per territori. Cadascuna s’encarrega de gravar els continguts que es donen en la zona corresponent. La productora catalana, però, va ser la inventora de Favorits. Es tracta de Createl, dirigida per Josep Maria Quintana i responsable, també, del programa Generació Digital, amb una llarga trajectòria a TV3. Quintana explica que la crisi va obligar la productora a buscar noves maneres per vendre continguts i reinventar-los.

Així, «vam pensar que les històries d’emprenedoria social, de superació, les que es fan virals a les xarxes per denunciar injustícies -el que conforma l’univers de Favorits- interessa arreu. Hem demostrat que el que passa a València pot interessar a Catalunya. Aquest és l’esperit del projecte», afirma Quintana.

El productor assegura que la coproducció serà clau en el futur de les productores. «És el que ha fet TV3 amb Merlí», explica recordant aquesta sèrie exitosa. Argumenta, alhora, que la rendibilitat econòmica no és l'única part important del projecte. «Les iniciatives de compartir contingut són el gran valor d’aquest programa, que agafa històries valencianes que interessen a Catalunya i a les Illes Balears» i viceversa.

Si bé el programa unifica continguts d’arreu del país, en cada canal s’emet amb una veu en off amb accent diferenciat segons el territori. Una proposta que també van fer des de la productora Createl i que no ha causat cap reticència entre les parts, des d’on hi ha hagut, assegura, «una molt bona predisposició». «No ens ha costat arribar a acords», celebra, tot recordant a més que és la primera vegada que aquestes televisions fan «un únic contracte amb una sola productora, quan els tres canals tenen les seves pròpies normatives jurídiques». La bona predisposició, insisteix Quintana, ha estat clau.

Ara caldrà veure si Favorits és un altre precedent de coproduccions futures. De ganes perquè així siga n’hi ha, sempre i quan els continguts interessen a totes les parts.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.