Judicialització

La por del Suprem a la immunitat europarlamentària

El líder d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, no obté el permís del Suprem per agafar l’acta d’eurodiputat.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Tal com advertien diversos advocats, la justícia espanyola faria tot el possible perquè els eurodiputats que es troben en la presó o a l’exili no puguen adquirir l’acta que els convertesca en diputats del Parlament Europeu. Això els proporcionaria una immunitat que canviaria, cap per avall, la seva situació legal. Una situació, a més, que no dependria de la judicatura estatal.

En aquest sentit, la Junta Electoral Central va inventar una credencial que havia de ser recollida a Madrid després de jurar o prometre la Constitució Espanyola. Es tractava de fer passar Carles Puigdemont i Toni Comín per la capital d’Espanya. Allà es troba empresonat Oriol Junqueras, qui ara no obté el permís per agafar l’acta que li atorgaria la immunitat de què gaudiran Toni Comín i Carles Puigdemont si la situació es resol.

 

Immunitat

Aquesta qüestió ha estat sobre la taula des que tots tres eurodiputats van ser escollits el 26 de maig. Segons els advocats, la llei indica que la condició d’europarlamentaris els concedeix una immunitat que obligaria, en el cas dels empresonats, a que el tribunal que en té la custòdia demani un suplicatori a la cambra democràtica perquè aquesta decidesca si l’eurodiputat en qüestió continua o no en presó. Diferent situació és la dels exiliats, que no es troben sota cap situació penal i només troben l’impediment d’anar a l’Estat espanyol, on hi ha ordre de detenció contra ells.

Arribada a aquesta situació, la Junta Electoral Central ho té clar: els eurodiputats escollits han de passar per Madrid per arreplegar credencials. Els advocats de Puigdemont i Comín tenen total confiança que es podrà resoldre la situació, si bé no expliquen la seva estratègia. Però estan segurs que, passant per Madrid o sense, tots dos podran ser escollits eurodiputats.

Pel que fa a Oriol Junqueras, el Suprem vol impedir que el líder d’Esquerra agafi l’acta d’eurodiputat perquè, diu expressament, adquirir la immunitat seria contraproduent en termes judicials. Aquesta anomalia esperen els advocats que també pugui ser resolta. Molts consideren que el Suprem ha improvisat per caure en una il·legalitat flagrant.

Així, els jutges de la sala segona del Suprem que dimecres passat van deixar el judici vist per sentència, consideren que ja van complir permetent que Oriol Junqueras esdevingués diputat al Congrés -tot i que més tard va ser suspès. En canvi, «perquè el senyor Junqueras pugui comparèixer davant la JEC suposa la posada en marxa d’un tràmit que culminaria amb un doble efecte». El Suprem es refereix a que el líder d’ERC hauria de renunciar a la seva condició de diputat al Congrés, però sobretot, al fet que Junqueras hagi de viatjar a Brussel·les. «El desplaçament posaria en un irreversible perill els fins del procés i implicaria, d’entrada, la pèrdua del control jurisdiccional sobre la mesura cautelar que li afecta i això, des de l’instant mateix en què l’acusat abandonés el territori espanyol». Junqueras, de fet, hauria de ser custodiat per la policia francesa -primer- i després per la belga per arribar fins Brussel·les.

El Suprem, a més, considera que Brussel·les «és un lloc en què un dels processats en rebel·lia diu haver instal·lat la seu del govern de la república catalana a l’exili, llur presidència ell mateix representaria». Una frase amb què el Suprem reconeix aquesta república. El tribunal ho deixa tot en mans de la futura resolució judicial, i per tant «ajorna temporalment» la solució fins que hi hagi desenllaç. La decisió presa «no implica una pèrdua irreparable del dret de participació» política. El cas, però, és que Junqueras no podrà recollir l’acta i la seva condició d’electe haurà de ser garantida, segurament, per òrgans polítics o judicials d’àmbit europeu.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.