Els negocis amb la màfia de Donald Trump

Les ombres del candidat republicà a la presidència dels Estats Units no només planen sobre el seu discurs o la trajectòria empresarial del magnat. Com passa amb l'ex-primer ministre Silvio Berlusconi a Itàlia, tot i que en un grau molt menor, Trump també va fer negocis amb la màfia i va relacionar-se amb 'capos' i narcotràficants que li feren favors als seus inicis al món de l'empresa. L'origen de la seua fortuna està sota sospita.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les similituds entre ambdós candidats són més que evidents. Donald Trump i Silvio Berlusconi comparteixen discurs racista, homòfob i masclista, compten amb una fortuna considerable forjada per la construcció d'un important imperi empresarial i ambdós, malgrat el seu discurs molt escorat a la dreta, van finançar als seus inicis partits progressistes. Berlusconi sembla ser el mirall amb el qual es mira Trump per a accedir a la Casa Blanca.

Unes coincidències que també són visibles en un aspecte dels seus negocis i, per tant, de l'origen de la seua fortuna, força desconegut. Si els lligams d'Il cavaliereamb la Cosa Nostra són un fet evident per l'acumulació de casualitats i sospites, en un grau menor, Trump també compta amb vinculacions amb el crim organitzat. I que a imitació de l'ex-primer ministre també responen als inicis de les seues respectives carreres al món de l'empresa. Una sopsita que es suma als lligams rusos de Trump.

Nova York, capital de la Cosa Nostra

Trump va gaudir de molt mala sort a les amistats que va forjar als seus inicis com a empresari. O de molt bona, si ens atenim als negocis que va obtindre gràcies a aquests. Trump va fer-ne lligues en la seua aventura en l'Illa de Manhattan amb un lletrat famós per exercir d'advocat de ni més ni menys que el senador Joseph McCarthy. Aquest home de lleis s'anomenava Roy Cohn. La seua amistat va ser tan gran que, fins i tot, Cohn va ser l'advocat de Trump en diverses ocasions.

Però l'ex-assessor jurídic del senador conegut per començar un caça de bruixes contra tot aquell que poguera ser sospitós de simpatitzar amb el comunisme, compatibilitzava la vida d'advocat en altres negocis més bruts. Exercia de consigliere de la màfia, amb clients com ara Anthony 'Toni el Gordo' Salerno, capo de la família mafiosa més poderosa als Estats Units, els Genovese, o Paul Castellano, capitost dels Gambino.

A l'època on la màfia als Estats Units havia firmat un pacte de no-agressió i es repartia el pastís d'acord amb la importància de cada clan, Trump va construir a Nova Tork un gratacel. La construcció d'aquesta torre, però, va despertar sospites. Les empreses del magnat no van utilitzar els materials més adients, sinó que van utilitzar ciment prefabricat, que era més car i que, a més a més, era molt més arriscat per a aquest tipus de construccions.

Llavors, a Nova York, el negoci d'aquest material, com pràcticament a tot el sector de la construcció, era controlat pels diferents clans mafiosos. I Trump va recórrer els serveis del crim organitzat per a tirar endavant el projecte. És més, segons diversos informes judicials i policials de l'època, aquesta edificació va ser alçada amb la participació de la màfia, com la majoria dels grans projectes realitzats durant aquests anys a la ciutat.

Resulta sorprenent, de fet, que durant l'estiu de 1982 el líder sindical d'aleshores, John Cody, un simple ninot controlat pel crim organitzat, convocara una vaga al sector a tota la ciutat i que sols en les obres que realitzava Trump els obrers continuaren amb la seua feina com si no passara res. Anys més tard, Cody va ser condemnat per crim organitzat i en entrar a la presó va perdre el control del sindicat que tenia gràcies al favor de la màfia.

La detenció de Salerno, un dels capos que suposadament tenia relació amb el candidat republicà, va sembrar de sospites un altre dels grans projectes urbanístics del magnat a Manhattan: l'anomenada plaça Trump, un conjunt d'edificis de luxe a la part est de la ciutat. A la investigació apareixia un contracte de quasi vuit milions de dòlars per a ciment de Trump amb l'empresa vinculada als clans Genovese i Gambino. «Van constituir el més gran negoci criminal de la història dels Estats Units», va arribar a dir sobre ells el fiscal Michael Chertoff, que va participar en les investigacions que van desmuntar el crim organitzat al país nord-americà.

Per a posar en marxa aquesta obra, Trump va necessitar de terrenys. I aquests van ser cedits per Kenny Shapiro, un comerciant de deixalles transformat en promotor immobiliari. Shapiro era soci del capo Nicky Scarfó, en actuar com a banquer de les activitats de la màfia al sud de Jersey i Filadèlfia.

Joc de mafiosos

La connexió de Trump a Scrafó, però, va anar més enllà. No només va fer negocis amb un soci seu, també els va fer amb ell a través dels seus aconseguidors particulars. Amb la intenció de diversificar les seues activitats empresarials, el magnat va emprendre una nova aventura a Atlantic City. Allí volia construir diversos casinos, entrar al suculent negoci del joc.

Per a edificar les sales i instal·lar un aparcament, Trump va comprar diversos terrenys. I bona part d'aquests estaven, és clar, controlats pel crim organitzat. El candidat republicà va pagar 1,1 milions de dòlars per aquests solars quan cinc anys abans sols havien costat 195.000 dòlars. Els venedors dels sols eren Salvy Testa i Frank Jr. Narducci, sicaris del capo Scarfó. Trump, però, no se'n va acabar de fiar del tot i va firmar una operació d'arrendament amb aquest capitost de la màfia a través de Shapiro i Daniel Sullivan, un agent de l'FBI que va fer-se passar per mafiós. L'operació va estar a punt de costar-li la llicència al magnat nord-americà.

Un 'narco' al volant

Lluny d'aquests clans, Trump va establir relacions amb diferents homes de negoci que d'una forma o una altra estaven vinculats amb la màfia. Si Bersluconi va tindre durant anys un jardiner que en realitat era un capo de la Cosa Nostra, Trump va comptar un narcotraficant com a cap del seu servei d'helicòpter particular, aquell que utilitzava per a guanyar-se a futurs clients. Anomenat José Weichselbaum, va estar condemnat per tràfic de marihuana i cocaïna. Per evitar que l'assumpte poguera anar més enllà, Trump va ajudar amb diversos favors a la família del pilot.

Si el candidat republicà va gaudir de mala sort elegint el seu pilot en cap, també va estar negat de cara a la deessa fortuna quan va firmar un acord per comercialitzar limusines de luxe. Els seus socis eren una parella de criminals convictes: el xantatgista Jack Schwartz i el lladre John Staluppi. Els seus lligams amb la màfia eren tan extensos que no sols va fer tractes comercials amb ells: Staluppi va acudir a la boda d'un capo de Nova York.

Amb totes aquestes sospites a sobre, Trump potser el primer president dels Estats Units que haja realitzat uns negocis tan foscos amb el crim organitzat, si es deixen de banda els tractes entre el mític mafiós Lucky Luciano i John F. Keneddy. Un argument més per als republicans que reneguen d'un candidat amb certa semblança amb Berlusconi.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.