Ajuntaments

El PSIB tindrà la gran majoria d'alcaldies de les localitats més poblades de les Illes

El PSIB-PSOE tindrà set, vuit o fins i tot nou batlles de les dotze localitats més poblades de les Illes Balears, quelcom que dona fe del poder local socialista que ha emergit de les urnes del passat 26 de maig. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Dia de les alcaldies. A les Illes el PSOE veurà com el seu poder municipal s’haurà eixamplat molt, moltíssim. De fet, com mai. És la conseqüència del gran resultat que va assolir a les eleccions locals celebrades el passat 26 de maig.

Per ventura el cas més simbòlic del nou poder local del PSIB és el de Formentera. De ser una força minoritària el 2015, quan no era més que un apèndix de la guanyadora Gent per Formentera, s'ha convertit enguany, amb 5 escons - per 6 Gent i altres tants el PP-, amb la clau de l`únic ajuntament i del Consell Insular; gràcies a aquesta posició central es repartirà la batllia amb Gent.

A banda del cas   Les tres capitals insulars i la majoria de les altres nou localitats més poblades de les Balears tindran batlle del partit del puny i la rosa.

Mallorca

A Palma (440.000 habitants enguany, en números rodons) el socialista José Hila serà elegit com a nou batlle. Ja ho fou fa quatre anys, però només per la meitat del mandat, fins el juny de 2017, quan cedí l’alcaldia –en virtut del pacte de 2015- a Antoni Noguera, de Més per Mallorca. Enguany tot ha estat diferent. El gran resultats a les urnes dels socialistes -9 regidors sobre 29 de l’ajuntament, enfront dels tres de Podem i els altres tres de Més- deixaren sense sentit l’opció de compartir la batllia. No només això, sinó que els socialistes controlaran la majoria de les àrees de molt de pes polític de l’ajuntament. Dijous passat l’acord entre PSIB i Més estava tancat, però quedava en l’aire la postura que adoptaria Podem. Era segur que votaria la investidura d'Hila, però podia ser que -per discrepàncies en les àrees de gestió que els socialistes els oferien- decidissin quedar a l'oposició. 

A Calvià, el segon municipi en demografia (50.000 habitants), les eleccions es varen resoldre amb la victòria socialista, amb 10 escons sobre els 21 del consistori. Així que comptant amb els 2 regidors de Més-Podem –a la localitat aquests dos partits feren coalició- l’esquerra suma 12 vots, un per sobre la majoria absoluta. D’aquesta manera el candidat socialista, Alfonso Luis Rodríguez es convertirà en el batlle i el PSIB ocuparà la immensa major part de les regidories, portant gairebé tot el pes polític de l’Ajuntament.

El tercer municipi mallorquí en habitants, Manacor (43.000), serà l’única localitat de les més poblades de Mallorca on el batlle d’esquerres no serà socialista. Miquel Oliver, de Més-Esquerra Republicana-APIB es convertirà en alcalde avui gràcies als vots de la seva pròpia formació (6 regidors sobre els 21 de l’ajuntament), PSIB (6), i Podem (1). Val a dir que Oliver ja va ser investit fa quatre anys, però pocs mesos després una moció de censura pactada entre el PP i el PI el destituí. Ara assoleix de bell de nou el càrrec.

A Marratxí (37.000) el socialista Miquel Cabot serà avui elegit batlle de la localitat amb els vots del seu propi partit, el PSOE (6 regidors sobre els 21 que formen el consistori), de Més (4) i del PI (1). Al contrari que fa quatre anys, socialistes i ecosobiranistes s’han estimat més enguany pactar amb els regionalistes que no amb Podem. Coses de la política local.

A Llucmajor (36.000 habitants) tot estava en l’aire escasses hores abans del plenari per a l’elecció del batlle. L’extrema fragmentació de la representació havia fet impossible un pacte sòlid: el PSOE va ser la llista més votada i va obtenir cinc regidors, igual nombre d’escons que el PP, i per sota Més en va assolir dos, els mateixos que Ciutadans, Vox Llibertat Llucmajor. L'Agrupación Social Independiente en té u, igual que Podem i el PI. Tanmateix, durant el divendres la dreta local arribà a un pacte: PP, Ciutadans, Llibertat i els dos grups d'ultradreta, ASI i Vox, sumaren els escons per fer Eric Jareño, del PP, nou alcalde de la localitat.  

A Inca (32.000) el socialista Virgilio Moreno va assolir el 26 de maig nou escons, sobre el 21 del consistori, i es farà amb el comandament municipal gràcies a la suma dels vots propis i dels dos de Més i de l’únic del PI, que fan en total els 12 que donen la majoria absoluta. No estava clar els últims dies si se sumaria al pacte –com així va ser fa quatre anys- el grup Independents d’Inca (2), però tot indicava que les divergències amb els socialistes els faria quedar fora del govern municipal.

Eivissa

A Vila d’Eivissa, després que la Junta Electoral rectifiqués un bon grapat de vots, el socialista Rafa Ruiz tornarà ser el batlle. Sumarà els seus regidors (nou) amb els de Podem (dos), que seran els 11 que sobre els 21 que formen el consistori li donaran la majoria absoluta.

A Sant Antoni de Portmany (26.000) el pacte es feia esperar, els últims dies. El socialista Simón Planells semblava que repetiria com a batlle per mor de la suma dels vuit regidors del PSOE, els dos de Podem i l’únic de Proposta per Eivissa (la marca del PI a l’illa), que sumarien els 11 vots sobre 21 que donaria la majoria absoluta. Però sorprenentment, l'assemblea de Proposta per Eivissa, el dijous a la nit, decidí el pacte amb el PP, de manera que si no es rectifica -i no sembla que pugui passar- el conservador Marcos Serra serà el nou batlle. 

On no hi hauria suspens, tot i que n’hi ha hagut molt durant les negociacions, és a Sant Josep de Sa Talaia (26.000), on Josep Marí Ribas, del PSOE, serà el batlle gràcies a l’adició dels vots favorables del regidors socialistes (vuit) i de Podem (tres), que són els 11 que sobre 21 que fan el consistori donen la majoria absoluta.

Santa Eulària des Riu (36.000) serà la segona de les 12 ciutats més importants de Balears que tindrà un batlle conservador. Una batllessa, per ser exactes: Carmen Ferrer, del PP, al capdavant d’un grup de 13 regidors sobre 21, serà també única per ser dona, ja que no hi ha altra dona alcaldessa a Eivissa.

Menorca

A Maó (29.000), els set regidors socialistes més els cinc d’Ara –formació local que aixopluga progressistes i sobiranistes- atorgaran la batllia a Hèctor Pons del PSOE. Ahir al vespre era previst que es reunís l’assemblea d’Ara per decidir si pacten amb el PSIB o, pel contrari, voten només la investidura de Pons i es queden a l’oposició.

Finalment, Ciutadella (29.500) tornarà tenir de batllessa Joana Gomila, del PSM-Més per Menorca, com a resultat del pacte entre aquesta formació (set regidors) i el PSOE (quatre) que fan la majoria absoluta, i podria encara afegir-s’hi al pacte Podem (dos) que incrementaria més la força de l’acord.

En resum, de les dotze localitats més poblades de les Illes, set tindran batlle del PSIB-PSOE, una de Més per Mallorca, una de Més per Menorca i tres del PP.  

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.