Alemanya

L’ombra de l’extrema dreta en l’obscur assassinat d’un polític alemany

El brutal assassinat d’un polític a Alemanya ha provocat una especulació desfermada sobre els motius i la identitat de l’agressor. Alguns consideren que és una represàlia per la seva postura a favor dels refugiats, però els investigadors tenen els seus dubtes.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Quan semblava que els rumors jo no podien ser més demencials, apareix el nom d’Andreas Temme. De l’exagent d’intel·ligència se sap que va estar xatejant en una pàgina de cites en un cibercafè a la ciutat de Kassel, al centre d’Alemanya, el 2006 mentre –o tot just abans-- el gerent del cafè, Halit Yozgat, era assassinat per membres neonazis del grup terrorista Clandestinitat Nacionalsocialista (NSU) només a uns quants metres.

Si hem de fer cas de compact-online.de --lloc web que sovint difon absurdes teories que aviat esdevenen populars entre els extremistes d’ultradreta-- Temme podria estar connectat amb la mort de Walter Lübcke, el president de districte de Kassel. El membre de la democristiana CDU, de 65 anys, va morir a trets fa dos caps de setmana en un incident que en un primer moment va deixar perplexa la policia pel que fa als motius del crim i l’agressor. I que ha obert de bat a bat la porta a les teories més conspiratives.

El relat referent a Temme es basava en el fet que l’exagent d’intel·ligència havia tingut informants entre els grups islamistes. D’acord amb aquesta teoria, l’exministre d’Interior Volker Bouffier (CDU) presumptament hauria evitat que aquests informants fossin interrogats. I Bouffier, com tothom sap, va ser el responsable del nomenament de Lübcke com a president de districte, el 2009.

La història no té sentit, és clar, però probablement es va fer córrer la brama com una mena d’operació defensiva. Al cap i a la fi, des que la fiscalia de Kassel va anunciar que Lübcke havia estat mort, un grandíssim nombre de fòrums on-line n’han fet responsable els cercles d’extrema dreta.

La tardor de 2015, fa quasi quatre anys, Lübcke va començar a rebre amenaces de mort d’uns ultres d’extrema dreta que s’autoproclamaven "reichsbürger", un grup ultra que rebutja la legitimitat del modern Estat alemany. En un acalorat debat a l’Ajuntament, aquella mateixa tardor, sobre la construcció d’habitatges per a refugiats, Lübcke va sostenir que obrir centres d’acollida humanitaris per a refugiats era una qüestió de "valors". I aquells que no compartien aquests valors, va dir Lübcke, "podien abandonar el país quan els vingués de gust".

Una tempesta a internet es va congriar tan ràpidament com va passar. Fa uns mesos, però, les coses s’escalfaren de nou després que Erika Steinbach, una exparlamentària de la CDU, avui gran apologista de la dreta, repiulès la susdita frase de Lübcke com una manera de tronar contra la CDU. El resultat de tot plegat va ser un nombre encara més gran d’amenaces contra el líder de Kassel.

Els investigadors estudien tot un ventall de possibilitats. "Estem investigant en totes direccions", va dir la cap de la policia criminal de Hesse, Sabine Thurau, després de l’assassinat. Els caps de la investigació de Hesse remarquen que estan prenent-se la situació amb la màxima seriositat, i afegeixen que la policia no podria permetre’s repetir l’estrepitós fracàs en les investigacions dels assassinats comesos per l’NSU.

Entre 2000 i 2007, els neonazis Uwe Böhnhardt i Uwe Mundlos van matar nou persones d’entorns immigrants, i un agent de policia, arreu d’Alemanya. Durant les investigacions sobre aquests crims, les forces de seguretat pràcticament van deixar de banda la possibilitat que al darrere hi hagués cap grup extremista d’ultradreta.

En el cas Lübcke, les autoritats posen cura a evitar la més mínima sospita que estiguin repetint els errors del passat. Però també estan aclaparats per les nombroses teories conspiratives amb què són bombardejats. Alguns, a través d’internet, sostenen que els serveis secrets israelians ben bé podrien ser els responsables de la mort de Lübcke. D’altres diuen que va ser la màfia, tal com va arribar a figurar en l’entrada de Wikipedia que parla de Lübcke.

Walter Lübcke

"Aquesta allau d’especulacions no estan pas facilitant la nostra tasca", diu Torsten Werner, el portaveu de la comissió especial encarregada de resoldre l’assassinat de Lübcke.

 

Buscant pistes

Dijous 6 de juny a la vesprada, els vora 50 agents de la comissió especial no havien trobat cap pista que apuntés al crim organitzat ni havien descobert cap connexió sòlida amb les amenaces dels extremistes de dreta. De fet, un primer examen en l’escenari del crim després de l’assassinat de dissabte al terme municipal d’Istha, al nord de Hesse, donava a entendre que el tiroteig podria haver tingut un motiu més aviat personal.

A Lübcke el va trobar el seu fill adult a les 12:30 de la nit a la terrassa de casa seva, sagnant copiosament per una ferida al cap. Els intents de reanimar-lo van ser infructuosos i el polític de la CDU va morir en un hospital de la rodalia al cap de dues hores.

Ràpidament, els investigadors van descartar la possibilitat de suïcidi. No hi havia rastre de pólvora a les mans de Lübcke ni cap arma a prop. Els agents creuen que l’agressor va disparar a boca de canó amb una pistola de calibre petit, i es basen en la munició trobada i després d’haver examinat el cap de Lübcke. Els investigadors creuen que no es tracta del tipus d’arma que normalment fan servir els professionals. No obstant, hi van afegir, en la regió d’Istha, a vora 20 quilòmetres de Kassel, moltes persones tenen accés a armes de calibre petit d’aquest tipus –inclosos caçadors i socis de clubs de tir.

La situació descrita pels investigadors fa més o menys així: la nit que Lübcke va ser assassinat, s’estava celebrant "la fira del blat" d’Istha, tan sols a 50 o 70 metres de casa seva, la qual es podia veure amb facilitat. El certamen incloïa música i, d’acord amb els investigadors, s’hi van consumir "litres i litres" d’alcohol. Tot i que Lübcke no assistís a la festa aquella nit, hi ha testimonis que el van veure, pel que sembla, de molt bon humor, rient amb els convidats a la terrassa. Els visitants se’n van anar vora les 11 de la nit, com a molt tard. L’emissora pública de ràdio Hessische Rundfunk va informar que Lübcke i la seva esposa s’havien quedat a casa aquella nit a càrrec del seu net.

La casa del polític està situada als límits del poble, prop dels camps i d’un carrer estret i fosc. La propietat no té una tanca que l’encercli. Qualsevol que hagués vist Lübcke aquella nit a la seva terrassa no hauria tingut problemes per accedir a la propietat ni a la terrassa.

La policia confia que algun assistent al festival pogués haver advertit alguna cosa, ja que la festa continuava en el moment de l’assassinat. Els agents fins i tot van recórrer a un programa de la televisió alemanya per sol·licitar imatges i gravacions que s’haguessin pogut realitzar aquella nit durant la festa. Si en un dels vídeos es pogués captar el so d’un tret, ajudaria a determinar el moment exacte de l’assassinat. Els agents també investiguen possibles altercats entre Lübcke i un assistent a la fira.

Werner, el portaveu de la policia, dijous va dir que s’havien presentat fins a 80 indicis, però cap d’ells no representava una pista especialment prometedora. Els investigadors creuen que el motiu ben bé podria haver estat una brega acalorada o un conflicte larvat que va assolir el punt crític en l’alcoholitzada atmosfera del festival.

Mentrestant, alguns agents han revisat els e-mails de Lübcke al despatx del consell regional a la recerca d’amenaces que s’haguessin pogut rebre recentment. Lübcke estava també molt mal vist entre els adversaris de l’energia eòlica, molt enfadats amb la seva aprovació d’aerogeneradors. Alguns també culpaven Lübcke de la laxa actitud de les autoritats normatives pel que fa al compost de potassa K+S, bombejat durant dècades amb les aigües residuals salades als terrenys del nord de Hesse, que, suposadament, va causar greus danys mediambientals.

Un dels investigadors va dir que ara mateix no podrien descartar la possibilitat que un extremista ultradretà o un enemic acèrrim de l’energia eòlica hagués comès l’assassinat. Però, hi afegia, que s’estimaria més que el cas Lübcke no es convertís en una qüestió política mentre s’està en plena investigació. De moment, va dir, encara no és més un cas criminal. Bé que un de ben misteriós.

Traduït de la versió en anglès per Francesc Sellés

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.