Tarragona

Els comuns faran possible l’alcaldia republicana a Tarragona

Els comuns votaran a favor del canvi polític a Tarragona i investiran el candidat d’Esquerra Republicana.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Tal com va ocórrer a Lleida, els comuns també permetran que l’alcalde de Tarragona sigui republicà. El partit celebrava una assemblea a la ciutat per decidir-ho per unanimitat. Esquerra Republicana empatava a set regidors amb el PSC, que era el partit més votat per 500 vots de diferència. En un Ajuntament de 27 regidors, PSC i ERC necessitaven sumar 14, i aquesta majoria depenia dels comuns, que amb dos regidors optarà per donar suport a ERC (7) també amb Junts per Catalunya (3) i la CUP (2).

Així, es comuns faran fora Josep Félix Ballesteros, que ostentava l’alcaldia amb el PSC des del 2007. Ara, els socialistes perdran l’hegemonia del consistori i Tarragona tindrà, per primera vegada, un alcalde independentista, que serà Pau Ricomà.

Ricomà és llicenciat en Història General i Geografia a la Universitat Rovira i Virgili. Ha treballat durant bona part de la seva vida a Caixa Tarragona i, en els darrers anys, a Catalunya Caixa. Aviat, mostrà vocació sindicalista i fundà el Sindicat d’Empleats de Caixa Tarragona, actualment membre del secretariat del Sindicat d’Estalvi de Catalunya. Altrament. Ricomà ha participat en la processó de Setmana Santa com a portador dels misteris de Nostre Pare Jesús de la Passió i la Soledat, de la confraria de la Sang. I és que, el possible futur alcalde republicà de Tarragona representa les diferents vessants ideològiques que s’han anat sumant al projecte independentista els darrers anys: des d’exsocialistes com Ernest Maragallfins a Pau Ricomà, de tradició democristiana i exmembre d’Unió Democràtica de Catalunya. L’alcaldable republicà a la capital del Tarragonès simbolitza el canvi que ha fet l’independentisme, d’ésser una sendera per on només caminaven els convençuts a ser una autopista on totes les sensibilitats tenen cabuda.

De la seva llista sorgirà regidora una ciutadana sudamericana, i serà republicana. Es tracta de Paula Varas, regidora número quatre d’origen xilè. Tot i que és desconeguda, és el mateix nadó que abraça Salvador Allende en un dels seus retrats més característics. Varas ha estat una ferma activista pels drets socials i la democràcia a Xile i ara ho és a Catalunya. Així doncs, per al líder tarragoní republicà ha estat cabdal fer la llista el més semblant possible a la ciutadania, amb persones de tots els barris, també, dels que sovint queden més aïllats del centre neuràlgic. Ricomà, prejubilat, treballa en política perquè n’és un apassionat. També és un ferm defensor de la xarxa ciutadana. Consegüentment, una de les principals propostes republicanes és la d’unir els barris perifèrics com La Floresta, Sant Salvador o Torrefortaamb el centre, no només amb mesures urbanístiques, sinó fomentant l'activitat dels centres cívics existents per tal que es duguin a terme activitats culturals com les del barri antic. Si Ricomà assoleix l’alcaldia haurà estat per ser capaç de connectar amb la Tarragona real amb gent de tota mena.

Casteller, concretament membre de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, n’és integrant des de 1984 i n’ha estat president. Ricomà està fortament vinculat al teixit associatiu ciutadà. És membre del patronat de la Fundació Topromi i soci de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, del Centre d’Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver, d’Intermon-Oxfam, del Nàstic de Tarragona amb el número 126, de l’Assemblea Nacional Catalana, d’Òmnium Cultural i de Plataforma per la Llengua.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.